KSČM: Mezi stalinisty vnikl jen Dolejš

jar
14. 1. 2006 17:42
Praha - Pražské komunisty nepovede do parlamentních voleb očekávaný favorit, konzervativec Václav Exner, ale poslanec František Beneš.

Zatímco ostatní strany nasazují v Praze své nejliberálnější tváře, komunisté půjdou do voleb s nejtvrdšími obhájci stalinismu.

Po dnešních změnách kandidátky je jisté, že šanci na poslanecký mandát má jediný "liberál", Jiří Dolejš. Stejně jako při volbách před čtyřmi lety je nasazen jako číslo 2. KSČM tehdy získala v Praze tři mandáty.

Benešova Velká revoluce

Nově jmenovaný pražský lídr, poslanec Beneš, byl na původní kandidátce dvojkou.

O jeho poměru k minulosti přinesly v listopadu 2005 zprávu komunistické Haló noviny. "Poslanec Beneš vyzdvihl na shromáždění k 88. výročí Velké říjnové revoluce Leninův přínos k myšlenkám komunismu, vznik Sovětů a princip samosprávního rozhodování," napsali komunističtí redaktoři po akci na Olšanských hřbitovech.

Poražený Exner

Pražským lídrem se měl původně stát místopředseda KSČM Václav Exner. Nakonec je však až na třetím místě.

Exner je znám jednak dobrým vztahem ke komunistickým stranám Kuby a Severní Koreje, jednak relativizováním zločinů komunismu.

Místopředseda KSČM Václav Exner.
Místopředseda KSČM Václav Exner. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V srpnu 2005 Exner odmítl vstup KSČM do Strany evropské levice. Důvodem bylo, že evropští komunisté ve svých stanovách odsuzují stalinistické praktiky a zločiny.

Ať žije Gottwald!

Pražská předsedkyně KSČM Marta Semelová původně byla na třetím místě, které při posledních volbách znamenalo úspěch, po dnešních změnách se však propadla až na čtvrté.

Semelová je podobně jako Exner a Beneš řazena do stalinistického křídla strany. 

Například v roce 2004 při výročí Gottwaldova úmrtí na Olšanech prohlásila: "Jeho moudrost, prozíravost a zásadovost se plně projevila jak před 75 lety na 5. sjezdu, tak později v únoru 1948. Pro nás jeho odkaz stále platí." Semelová se tehdy musela za své výroky zodpovídat i na policii. Ta však případ nakonec odložila.

Na původním návrhu kandidátky skončil těsně za reformistou Dolejšem - na pátém místě - další konzervativec, redaktor Haló novin Roman Janouch.

Stať Romana Janoucha, zájemce o křeslo poslance za KSČM.
Stať Romana Janoucha, zájemce o křeslo poslance za KSČM. | Foto: Aktuálně.cz

Ve svých článcích psal například o Josefu Mašínovi. Ten je podle Janoucha "lidským odpadem našeho národa, válečným štváčem, zlodějem a zbabělým vrahem."

 

Právě se děje

Další zprávy