Pravicoví poslanci schválí další stomiliardový dluh

Petr Holub
11. 10. 2007 10:10
Koalice se brání: Větší úspory by neprošly
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní dluh v příštím roce vyroste o 121 miliard. Poslanci koalice pro něj budou hlasovat, i když sami připouštějí, že je zbytečně vysoký.

Aktuálně.cz to sdělili zástupci vládních poslaneckých klubů po zasedání rozpočtového výboru sněmovny.

"Deficit splní Maastrichtská kritéria, tak si myslím, že to je v pořádku," řekl Miloš Patera, který je zároveň místopředsedou klubu ODS.

"Osobně bych byl pro větší úspory, nic lepšího ale ve sněmovně prosadit nelze," podotkl za KDU-ČSL Ladislav Šustr. Vadí mu, že stát bude nové dluhy krýt až padesátiletými dluhopisy a že současné výdaje tedy budou splácet i jeho vnuci.

Chlubit se tím nemůžeme

Poslanci budou hlasovat o deficitu už příští středu. Pokud by návrh odmítli, vláda by musela do třiceti dnů rozpočet přepracovat. Předem je však jasné, že vládní materiál za týden projde. Později už nebudou mít poslanci možnost výši schodku ovlivnit.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek
 

"Deficit by měl a mohl být výrazně nižší, to ví každý. Ale i když to je řešení, kterým se nemůžeme chlubit, nedá se nic dělat, než návrh podpořit," souhlasí s názorem většiny i Vlastimil Tlustý (ODS), který je kritikem rozpočtové reformy.

Podle Tlustého je nezbytné hlasovat jednotně ve chvíli, kdy na druhé straně barikády stojí spojená levice v čele s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a jeho prvním zástupcem Bohuslavem Sobotkou.

Kdo trvá na vyšších výdajích

Vládní poslanci se nemohou shodnout na tom, která z koaličních stran na zbytečně vysokém deficitu trvá.

Schodek by přitom bylo možné snížit především v kapitolách ministrů za ODS. Proti letošku dostane ministr dopravy Aleš Řebíček o třicet miliard korun víc na investice.

Experti v čele s někdejším poradcem ministra financí Miroslavem Zámečníkem dlouhodobě upozorňují, že desítky miliard by šlo ušetřit, kdyby se sociální dávky vrátily na úroveň roku 2006.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Poslanci nechtějí využít ani další možnost na snížení deficitu. Objevila se v pololetí, když ministr financí Miroslav Kalousek zjistil, že se daně vybírají mnohem lépe, než se čekalo.

Dnes po zasedání vlády poprvé veřejně připustil, že letošní schodek bude o deset miliard nižší, než se plánuje. Přitom podle daňových statistik mohou příjmy vyrůst ještě o vyšší částky.

Poslanci by tedy mohli ministra požádat, aby rychlejší růst rozpočtových příjmů zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok.

"Deficit by mohl být poloviční," tvrdí ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

Komu chce přidat levice

Proti výši schodku nic nenamítá ani levice, i když rozpočet příští středu v prvním čtení odmítne. "Pokud vládní návrh projde, budeme žádat změny v kapitolách, které se týkají školství, výzkumu, zemědělství a seniorů," vysvětlil další strategii místopředseda ČSSD Sobotka.

Sociálním demokratům i komunistům vadí, že se státní dotace na vzdělání proti letošku snižují. Chtějí také ministrovi práce a sociálních věcí Petru Nečasovi zabránit, aby uložil deset miliard vybraných na sociálních pojištění do důchodové rezervy.

Podle Sobotky by se měly využít k tomu, aby penze v příštím roce rostly rychleji než o ohlášené necelé čtyři procenta.

Skrytých padesát miliard

Schodek je z pohledu poslanců snesitelnější, protože hlasují jen o rozdílu příjmů a výdajů státního rozpočtu. Ten má v příštím roce dosáhnout 71 miliard.

Z přesnější evropské metodiky, která bere v úvahu všechny vládní výdaje, však vychází, že si Česká republika bude muset na své potřeby v příštím roce půjčit 121 miliard.

Pokud poslanci schválí nižší schodek, budou mlčky souhlasit i s dalšími padesáti miliardami.  

 

Právě se děje

Další zprávy