Kdo na Hrad? Znovu vítězí Dienstbier, Havel končí

Jakub Antoš
5. 10. 2007 11:43
Uvnitř: Výsledky čtenářské ankety

Anketa - Po sedmé vám přinášíme výsledky prezidentské ankety, ve které hlasujete vy, čtenáři Aktuálně.cz. Už čtvrtý měsíc v anketě zvítězil exministr zahraničí Jiří Dienstbier. Jen o čtyři tisíce hlasů méně získal stávající prezident Václav Klaus. Skutečná volba prezidenta má konat již za čtyři měsíce a zatím jen tito dva politici vzali kandidaturu vážně.

Jiřímu Dienstbierovi, který si už vytvořil svůj "prezidentský" tým, jste během zářijové části ankety dali bezmála 94 tisíc hlasů, Václav Klaus pak o několik desítek hlasů překročil devadesátitisícovou hranici. Poměrně vysoko se v anketě dostal také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. S téměř 24 tisíci hlasy uzavírá pomyslné stupně vítězů.

Dalšími, které si dovedete představit v pozici nejvyšší, jsou: biskup Václav Malý, bývalý rektor UK Ivan Wilhelm, ombudsman Otakar Motejl, ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová, česká rodačka a bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albright.

Na posledních dvou místech hlavní soutěžní skupiny skončili předseda lidovců Jiří Čunek a předseda České strany národně socialistické Jiří Stanislav.

Klausovi zbývají poslední čtyři měsíce

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší příští rok začátkem března, sněmovna a senát ho mají podle ústavy začít volit zhruba o měsíc dříve. V ročním předstihu proto začala anketa deníku Aktuálně.cz, ve které můžete hlasovat, koho byste si na Hradě představovali vy.

Aktuálně.cz dělá nyní v hlasování sedmý pravidelný mezisoučet - jako každý předchozí měsíc. V pátek 5.října jsme zářijovou část ankety ukončili.

Hlasování probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu deseti politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

V souladu s pravidly hlasování se vždy na začátku nového měsíce přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

Václav Havel anketu opouští

Do hlavní skupiny se tak z baráže na začátku října probojovali herec a moderátor Marek Eben a nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Střídají lidoveckého vicepremiéra Jiří Čunka a šéfa národních socialistů Jiřího Stanislava. Ti se přesunují do nižší soutěže, takzvané baráže.

Baráž naopak opouštějí bývalý ústavní soudce a nyní ombudsman Komerční banky Vojtěch Cepl a exprezident Václav Havel. Ten obdržel v zářijové anketě nejméně, pouze 157 hlasů.

Na jejich místa jste pomocí e-mailů zaslaných na adresu [email protected] nominovali socioložku Jiřinu Šiklovou a cestovatele Miroslava Zikmunda. Zatímco Jiřina Šiklová se už mezi vašimi favority objevila, Zikmunda jste nominovali vůbec poprvé.

 

Právě se děje

Další zprávy