Televizní revoluce schválena. Přinese nové programy

Zdeněk Mihalco
28. 9. 2007 13:54
Sněmovna schválila novelu mediálních zákonů
V obchodě K+B elektro u Domažlic vědí, co v regionu frčí.
V obchodě K+B elektro u Domažlic vědí, co v regionu frčí. | Foto: Ondřej Besperát

Nové programy

  • Óčko
  • TV Pohoda
  • TV RTA
  • Z1
  • TV Barrandov
  • Febio TV
  • Prima 2, Nova 2

Praha - Poslanci ve čtvrtek schválili novelu mediálních zákonů, která umožní vstup nových televizí na trh. Pro bylo 142 ze 146 poslanců, kteří byli při hlasování přítomni v sále. Proti nebyl nikdo.

Novela předpokládá, že v roce 2010 skončí analogové vysílání a bude se vysílat jen digitálně. Poslanci počítají s tím, že novela bude účinná od ledna příštího roku.

Vláda rozdělila takzvané kompenzační, tedy dočasné digitální licence platné do ukončení analogu. Od příštího roku tedy budou diváci digitálně přijímat až čtrnáct programů. Od roku 2010 bude na trh moci vstoupit jakákoli jiná televize, jen se musí ohlásit a zaregistrovat. Po roce 2010 tak bude možné sledovat až několik desítek stanic.

Čtrnáct televizních programů

Licenci zatím obdrží čtyři programy České televize - ČT1, ČT2, zpravodajská ČT24 a ČT4 Sport. Licence dostanou i Nova a Prima. Navíc obě soukromé televize obdrží bonusovou licenci pro svůj další digitální kanál.

Dále dostane dočasnou vysílací licenci do ukončení analogu šest nových digitálních programů. Těmto televizím udělila licence loni Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Následovala však řada sporů vyvolaných neúspěšnými uchazeči o licence, což zastavilo vstup těchto digitálních stanic na trh. Jde o hudební stanici Óčko, zpravodajskou Z1, regionální TV RTA, Febio TV, TV Pohoda a TV Barrandov.

Nové televize budou mít povinnost zahájit digitální vysílání do roka. "Většina televizí pravděpodobně začne vysílat od září příštího roku," předpovídá Jiří Balvín z televize Óčko.

Óčko už nyní digitálně vysílá v Praze a o vstup na digitální trh v ostatních regionech chce usilovat co nejdřív. Také zástupci ostatních televizí potvrzují, že své vysílání jsou schopné spustit zhruba za půl roku od začátku účinnosti zákona.

Nova přijde o peníze z reklamy

Nova a Prima se tedy od příštího roku budou muset dělit o televizní reklamní trh, ve kterém ročně proteče asi deset miliard korun. Navíc reklamu oproti původním záměrům bude v omezené míře vysílat i Česká televize. Výnosy z reklamy na ČT budou sloužit na rozvoj digitální sítě a podporu české kinematografie.

Jako kompenzaci finančních ztrát v reklamě poslanci přidělili Nově a Primě jednu licenci navíc.

Pokud by parlament zákon nepřijal, bylo by možné i nadále odkládat okamžik, kdy má digitální vysílání nahradit současnou analogovou technologii. 

"Je to první náznak vstupu konkurence na televizní trh, na kterém by bez této novely až do roku 2010 dominovaly Nova, Prima a ČT," zhodnotil návrh zákona ministr Cyril Svoboda, který řídí vládní legislativní radu.

Vypínání analogu pokračuje na Ústecku

Digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T) v následujících měsících a letech zcela nahradí současné analogové. Lidem to přinese až tři desítky nových i současných programů, a to mnohde v lepší kvalitě.

Novou funkcí televize bude například takzvaný EPG - Elektronický programový průvodce, tedy podrobný televizní program na několik dní dopředu.

Evropská komise doporučuje členům EU vypnout poslední analogový vysílač do roku 2012. Vládní novela předpokládá, že k tomu dojde v roce 2010. Vypínání analogu v Česku už začalo. Od září mohou digitálně přijímat televizní signál pouze digitálně diváci na Domažlicku. Následovat bude v příštím roce Ústecko.

 

Právě se děje

Další zprávy