Buzková na Hrad? To bylo zlehčení, říká Škromach

Martina Macková
27. 9. 2007 13:05
Dost mi za to vynadala, říká místopředseda ČSSD
Petra Buzková
Petra Buzková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Exministryně ČSSD Petra Buzková se stala dalším překvapivým jménem, které se objevilo v souvislosti s kandidáty na prezidenta.

O právničce, která opustila vrcholnou politiku, se zmínil místopředseda Zdeněk Škromach, napsaly Lidové noviny.

Buzková není jen prvním sociálnědemokratickým a politickým kandidátem, kterého někdo z protiklausovské koalice (ČSSD, Zelení, KDU-ČSL a nezávislí senátoři) jmenoval, ale také první ženou.

Škromach ale vzápětí svůj návrh vypuštěný do médií stáhl. "Bylo to je jen takové zlehčení v této situaci, kdy se už delší dobu hledá přijatelný kandidát," řekl Aktuálně.cz.

Za to, že poslanec nyní nazývá návrh zlehčením, může především sama Buzková. "Vynadala mi za to, nabídku by nepřijala. Pěkně mě držela pod krkem a byla velmi přesvědčivá," přiznal.

Na druhé straně ale říká, že jako prototyp sociálnědemokratického kandidáta by exministyně školství nebyla špatnou volbou.

"Je to žena, středopravicového myšlení, která by mohla být přijatelná i pro některé poslance a senátory ODS, kteří s Klausem nejsou zcela spokojeni," míní Škromach.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A dodává: "Mám dojem, že nástupem Václava Klause skončila éra nadstranických prezidentů."

Odstartovat znovu by ji podle něj mohlo jen zavedení přímé volby hlavy státu, které jeho strana prosazuje.

Strany oživují přímou volbu prezidenta, ODS váhá - ČTĚTE ZDE

Proč Škromach Buzkovou jmenoval právě nyní, kdy běží už přes měsíc hledání společného nadstranického kandidáta? Nabízí se i verze, že třeba jen proto, aby si "šťouchl" do předsedy Jiřího Paroubka, který jednání s ostatními stranami vede. A zatím ne zcela úspěšně.

"Ne, tak to není. Je pravda, že osobní vztahy také mají svoji historii, ale nejsou právě vyhrocené. Navíc oba jsou z Prahy a oba orientovaní víc doprava," komentoval Škromach.

 

Právě se děje

Další zprávy