Dienstbier chce na Hrad. Lobbuje v regionech

jaa
19. 9. 2007 15:05
Exministr zahraničí se připomíná politikům
Jiří Dienstbier.
Jiří Dienstbier. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier začal objíždět české a moravské regiony, aby posílil své šance kandidovat v prezidentských volbách proti Václavu Klausovi.

Dienstbierovo jméno je jedním ze tří, jež nyní politici mimo ODS veřejně zvažují a podle posledních výroků lídři ČSSD a KDU-ČSL exministra zahraničí právě nyní nefavorizují.

Předseda lidovců Jiří Čunek například včera řekl, že Jiří Dienstbier nemůže s podporou jeho strany počítat, lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek zase minulý týden po tajné schůzce s Čunkem zmínil jako vhodné jméno pro kandidaturu akademika Pačesa.

Brno a pak Ostrava

Jako první dnes Jiří Dienstbier navštívil Brno, kde se sešel s předními politiky tamní radnice - lidmi, kteří zde zastupují ČSSD, zelené a lidovce - právě strany, které společného prezidentského kandidáta hledají.

Dienstbier svou misi za kandidaturou Aktuálně.cz potvrdil, komentáře ke svým nynějším krokům však nechává zprostředkovat týmu, který jej pro tento účel podporuje.

"Jsme taková neformální skupina čtyř lidí, která Jiřímu Dienstbierovi pomáhá," řekl jeden z jeho členů Milan Hamerský. "Až se přiblíží doba, kdy se bude o kandidátech mluvit vážnějí, budeme asi muset tým nějak profesionalizovat," dodal.

Hamerský je zároveň předsedou liberální politické strany LiRa, která má jednoho z prezidentských volitelů - senátora Jiřího Zlatušku.

Dalším místem, které hodlá Jiří Dienstbier navštívit, má být Ostrava. "Myslíme si, že ta by měla po Brně následovat jako druhá," řekl dnes Aktuálně.cz člen Dienstbierova týmu.

Dienstbiera začíná vytlačovat Pačes

O Jiřím Dienstbierovi se začalo mluvit jako o prvním možném rivalovi Václava Klause už na začátku prázdnin. O jeho nominaci otevřeně uvažoval senátní Klub otevřené demokracie. Zatím ale Diensbiera oficiálně nenavrhnul.

Místo toho se čím dál častěji začíná mluvit o Václavu Pačesovi, předsedovi Akademie věd. Ten podle všeho ještě lépe než Dienstbier splňuje základní podmínku, aby se mohl Václavu Klausovi postavit: Nikomu nevadí.

Klasův nástupce totiž musí získat jak hlasy pravicových liberálních senátorů na jedné straně, tak komunistických poslanců na straně druhé. To podle analýzy, kterou zpracovalo Aktuálně.cz splňuje Pačes lépe než bývalý disident Dienstbier.

Čtěte analýzu: Klausova další léta na Hradě už může jen Pačes

 

 

Právě se děje

Další zprávy