ČSSD předstihla ODS. Vede žebříček preferencí

Simona Holecová
18. 9. 2007 0:00
Podpora ČSSD zvolna roste už od května
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pozvolný vzestup ČSSD potvrdil čerstvý výzkum veřejného mínění.

Agentura STEM oslovila z kraje září 1417 občanů starších 18 let. Lidé odpovídali typově na otázky, koho by vybrali, kdyby šli k volbám příští týden.

Těsně by vyhrála ČSSD, která nyní vede žebříček preferencí před ODS.

Foto: Aktuálně.cz
Pokud byste šel(šla) volit, kterou stranu byste příští týden volil(a) do sněmovny?
Strana Podpora (v %) Strana Podpora (v %)
ČSSD 28,7 ODS 27,0
KSČM 12,2 SZ 9,1
KDU-ČSL 7,3 SNK-ED 0,5
Ostatní malé 2,2 Neví 7,4
Žádnou 5,6

I když obě strany od sebe dělí necelá dvě procenta - tedy zhruba tolik, kolik činí statistická chyba - experti na veřejné mínění soudí, že sociální demokraté skutečně mají navrch.

Jejich podpora mezi občany posiluje od jara. ODS začali dýchat na záda v květnu a červnu letošního roku. Nic na tom nezměnily ani prázdniny, kdy přišly informace o chystaném rozvodu manželů Paroubkových a šéf strany se začal na veřejnosti ukazovat se svou přítelkyní. Vystupoval ovšem také jako kritik vládní reformy veřejných financí.

Výzkum dále ukázal, že podpora ODS zvolna, ale bez přestání klesá. Lidovcům se přes prázdniny - kdy státní zástupce uzkončil stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka - podařilo zastavit propad podpory.

Pozice zelených i komunistů zůstává v očích voličů víceméně stejná.

Pokud se dosažená podora stran přepočítá do modelového volebního výsledku, mohla by nyní získat ČSSD až o šest křesel v Poslanecké sněmovně více. Předpokládaný model ovšem zanedbává dnes nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference.

"Pokud by se v součsné době konaly předčasné volby a daly by zvolenému volebnímu modelu za pravdu, měla by současná vládní koalice menšinu 99 mandátů," píší výzkumníci STEM.

Foto: Aktuálně.cz
Kolik by získaly jednotlivé strany křesel? (Odchylka činí +/- 2 mandáty)
Strana Zisk mandátu
ČSSD 73
ODS 67
KSČM 28
SZ 18
KDU-ČSL 14

Voleb by se nyní zúčastnilo - podle vlastního tvrzení - 51 procent občanů. Dalších 16 procent svou účast jasně odmítá. Rozhodnout se v tuto chvíli neumí 33 procent lidí. "Ochota jít volit je o něco nižší než před prázdninami. výrazně se zvýšil podíl lidí, kteří nad svou volební účastí váhají," dodávají autoři průzkumu.

 

Právě se děje

Další zprávy