Kalousek předkládá vládě svůj šťastný rozpočet

Petr Holub
12. 9. 2007 0:00
Topolánkova vláda dnes projedná rozpočet na rok 2008
Ministr financí. Kde vzít na nízké daně?
Ministr financí. Kde vzít na nízké daně? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Topolánkova vláda dnes projedná rozpočet na rok 2008. Pokud ho schválí, čeká ji stejná kritika jako kabinet německé kancléřky Angely Merkelové. Podobností s debatou o německém rozpočtu totiž existuje celá řada.

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje rozpočet s deficitem 71 miliard korun, podle evropské metodiky však bude nové zadlužení o 24 miliard vyšší.

"Zatím jde o první fázi zásadní rozpočtové reformy, která má stabilizovat veřejné finance, aby odpovídaly konvergenčnímu programu pro přijetí eura," představil návrh Kalouskův náměstek Eduard Janota.

Rekordní investice do dopravy

První reformní rozpočet zvyšuje příjmy o 9,2 procenta a výdaje o 6,4 procenta. Zlepšení veřejných financí tedy zaručuje spíše růst příjmů než výdajové škrty, které se omezují na snížení platů státních zaměstnanců, pomalejší růst důchodů a úspory na rodičovském příspěvku i na nemocenské.

V příštích letech však nemají příjmy růst tak rychle, a proto je podle Janoty nezbytné, aby se  další postup reformy zaměřil na snižování výdajů: "Nutné jsou další zásadní kroky v oblasti penzijního a zdravotního pojištění," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Zatím se výdaje v některých oblastech paradoxně zvyšují. "Pokud bude rozpočet schválen, zvýší se výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury o více než 20 miliard. Předpokládá se přitom i využití úvěru od Evropské investiční banky o 11 miliard," potvrzuje náměstek Janota.

Rozpočet překvapivě zvyšuje výdaje na boj s klesající nezaměstnaností a také na policii.

Němci dávají rodinám

Podobnost s německým rozpočtem?

Vláda německých křesťanských a sociálních demokratů slíbila, že zlikviduje rozpočtový schodek v nejbližším možném termínu. Díky nečekanému hospodářskému růstu by tak mohla učinit už v příštím roce. Merkelová a její lidé však využívají růstu raději k tomu, aby zvyšovali spolkové výdaje. Ekonomický růst však není navěky a v příštích letech se bude muset škrtat o to víc.

Tento pohled na postup německé vlády razí liberální deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. I když letošní deficit bude namísto očekávaných 40 miliard eur jen 10 nebo 20 miliard, předkládá ministr financí Peer Steinbrück rozpočet na příští rok s deficitem 13 miliard.

Potřebuje totiž financovat vyšší rodičovské příspěvky, spolkové dotace jeslím a vyšší podporu univerzitním studentům.

"Osmělení dynamickým růstem daňových příjmů, neostýchají se CDU a SPD naložit na stát novou zátěž. Bude zvlášť nepříjemná, až se nepovede tak dobře," píše komentátor Martin Schäfers, který ministra financí nazývá "šťastným Peerem", který nemusí šetřit, jak se obával, ale rozhodovat o tom, kde se bude víc utrácet. Ministrův risk se však nemusí Německu vyplatit.

Nečekaný výběr daní

Z německého pohledu je tedy možné pojmenovat také Kalouskův návrh "šťastným rozpočtem". I když se mělo šetřit, je možné výdaje některých kapitol zvyšovat do dosud rekordních výšek.

Také českému státu se daří vybírat daně lépe, než se čekalo. Pokud by se udržel dosavadní trend, vybere se letos o 30 miliard korun navíc.

Deficit letošního rozpočtu tak stěží dosáhne očekávaných 120 miliard. Pokud by se příjmy a výdaje letos vyvíjely stejně jako loni, může se snížit až na polovinu.

Podobné vyhlídky německých veřejných financí přiměly tamní poslance, aby požadovali snížit schodek plánovaný na příští rok. U nás zatím podobná debata není v dohledu.

"Konvergenční kritéria letos určitě nesplníme," předpovídá náměstek Janota, že deficit neklesne pod 100 miliard.

Foto: Aktuálně.cz

Jeden za osmnáct...

Český návrh rozpočtu na příští rok má proti německému výhodu, že nezvyšuje povinné výdaje do sociální oblasti, ale investuje do potřebných dálnic a železnic. Pokud poklesnou příjmy, bude možné dopravní dotace omezit na údržbu již hotových staveb.

Němci naopak jako Češi nešetří na vzdělání, které lze rovněž chápat jako investici do budoucnosti.

Varováním pro Čechy jsou německé zkušenosti s letošním zavedením vyšší sazby DPH. I když ekonomika roste, od počátku roku neroste domácí poptávka. Pokud by se vyšších cen stejně zalekli i zdejší spotřebitelé, sníží se hospodářský růst na polovinu.
Pro oba návrhy rozpočtů platí kritika, že vláda oddaluje splnění rozpočtových cílů až na druhý rok po volbách, kdy bude rozpočet navrhovat jiný kabinet.

Německý ministr Steinbrück se spokojil s tím, že vyrovnaných veřejných financí Německo dosáhne až v roce 2011, český náměstek Janota slibuje na rok 2012 snížení deficitu na jedno procento HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy