Bublan: Policisté jsou přijímáni v rozporu se zákonem

elb, ip
9. 9. 2007 15:25
Exministr vnitra kritizuje nábor nových členů policie
Po uvedení Petra Nečase do funkce ministra práce a sociálních věcí bylo na řadě ministerstvo vnitra. Odcházející ministr František Bublan a nastupující Ivan Langer čekali na příjezd Mirka Topolánka v družném rozhovoru.
Po uvedení Petra Nečase do funkce ministra práce a sociálních věcí bylo na řadě ministerstvo vnitra. Odcházející ministr František Bublan a nastupující Ivan Langer čekali na příjezd Mirka Topolánka v družném rozhovoru. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V souvislosti s úbytkem zaměstnanců v řadách policie rozjelo ministerstvo vnitra novou motivační kampaň. Podle exministra vnitra Františka Bublana však vede ke snížení kvality policistů.

V tuto chvíli policii chybí na 3 300 zaměstnanců, na konci roku by jich mohlo chybět dvakrát tolik. Ministerstvo vnitra se proto rozhodlo nabídnout každému policistovi, který přiláká nového člena, 3-5 tisíc korun.

Ministerstvo kromě propagační kampaně zvažuje další strategii. "Aby si každý jeden ředitel uvědomoval, že nese zodpovědnost za počty svých lidí," řekl dnes v Otázkách Václava Moravce ministr Ivan Langer. "Podle toho bude hodnocen a odměňován."

Bublan: Porušuje se zákon

Langerův předchůdce však varuje, že tlak na vedení policistů nemusí přinést kýžený efekt. "Byl bych být vámi velmi na pozoru," řekl Bublan Langerovi. "Mám informace, že jak tlačíte na funkcionáře policie, aby získali nové lidi, tak hledají v nouzi, čeho se chytnout. Nelze získávat policisty za cenu snížení jejich kvalit."

Podle Bublana je při shánění nováčků porušován zákon. "Lidé, kteří neprošli loni psychotesty, jsou znovu oslovováni, znovu jdou na psychotesty, přestože to je v rozporu ze zákonem, podle kterého musí být 2letá lhůta. A tito lidé testy prochází. Tento příklad jsem zaznamenal."

"Nepochybně budu ochotný to prošetřit," reagoval na tuto informaci Langer.

Langer: Systém je správný

Kromě nedostatku policistů čelí ministr vnitra také tlaku odborářů. Ti si stěžují na nízké platy a na konci týdne chtějí vyrazit demonstrovat do Prahy.

"U 94 % policistů došlo ke zvýšení platu," řekl Langer. "Demonstraci považuji za hrubé porušení slova. Měli jsme velké jednání se zástupci všech odborů. Byli to oni, kdo jednostranně přerušili komunikaci a odešli od jednacího stolu. Necítím se jako ten, kdo by prokázal neschopnost a neochotu komunikovat."

Podle Langera demonstrace jen nahlodá obraz policie v očích veřejnosti. "Přestože realita je pro většinu policistů úplně odlišná," řekl ministr. "Průměrný plat je přes 30 tisíc. Ten systém je nastaven správně."

Bublan v televizi také kritizoval tzv. "žabákování", kdy se během krátké doby rychle povyšuje až o 3 stupně. Langer tuto praxi připustil, odůvodnil ji ale dříve zanedbávanou generační obměnou.

 

Právě se děje

Další zprávy