Vláda: Do Brd půjdou stamiliony. I bez radaru

ves
5. 9. 2007 15:00
Ministři dnes zasedali ve Spáleném poříčí
Premiér Topolánek
Premiér Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Spálené Poříčí - Do oblasti Brd mají jít řádově stovky milionů korun, a to bez ohledu na to, zda v oblasti nakonec Američané postaví radar.

Takový je závěr z dnešního zasedání vlády a brdských starostů ve Spáleném poříčí. Kabinet rozhodl, že vznikne komise pro rozvoj Brdska, v níž budou zástupci vlády, obcí, Středočeského a Plzeňského kraje.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) novinářům řekl, že činnost komise se zaměří na jižní a jihozápadní části vojenského prostoru Brdy.

Kolik peněz přesně má do kraje přijít, nechtěl uvést. Financování programu bude podle premiéra standardní, pomoci mají kraji peníze z evropských fondů, resortních programů a stovky milionů nad tento rámec jsou připraveny v rozpočtu ministerstva financí.

Foto: ČSSD
Lídr starostů proti radaru: Topolánku, koupit se nedáme

"Pokusíme se v kratším čase do regionu nasměrovat peníze, které by třeba tekly pomaleji," popsal záměr premiér.

Starostové odmítají, aby investice spojovány s radarem. Někteří jsou k náhlému zájmu vlády o region hodně skepticky.

"Je zajímavé, že najednou jsou peníze, když jsme tady jako v pohraničí už 20 let," řekl starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek, který tvrdí, že radar vyšší bezpečnost nezajistí. "Pokud tu bude radar, tak zrovna Praha se může stát pěkným měkkým cílem," dodal. Starostové se chtějí bavit o přísunu peněz do regionu i bez radaru.

V komisi zasednou například ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) a ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Projekty se budou týkat dopravy, kanalizací a obecně čištění vod, podpory by se měli dočkat i zemědělci.

Topolánek: Pozvali jsme starosty obcí 10 km od radaru

Premiér ubezpečoval, že působení na lidské zdraví radaru ověří čeští experti přímo na území Marshallových ostrovů, odkud má být radar převezen. Stejný proces se má opakovat po přemístění radaru.

Topolánek zdůraznil, že jeho kabinet nepřijel jednat se starosty o radaru, protože toto jednání je věcí mezi českým státem a USA. Vláda chce dát místním lidem jistotu, že umístnění radaru nesníží kvalitu života v oblasti zdraví či životního prostředí.

Topolánek také odmítl názor, že mezi starosty vybíral, koho na zasedání vlády pozvat. "Selekci jsme nedělali, pozvali jsme starosty dotčených obcí," řekl. Kabinet vybíral podle geografického klíče, do Spáleného Poříčí přijeli starostové obcí vzdálených do deseti kilometrů od místa, kde má stát radar.

Parkanová si v Brdech zazpívá

Ministři také odmítli názor, že s lidmi v okolí zamýšlené výstavby nekomunikují. V poslední době tam zamířilo 22 návštěv na vládní úrovni, konstatovali. Další setkání se má například uskutečnit ve čtvrtek 13. září ve Strašicích. Sejdou se tam starostové z Podbrdska s ministryní obrany.

Parkanová, která nazpívala o radaru oslavnou píseň, se také chystá navštívit školní sbor Stonožka ve Strašecí a zazpívat si s jejich členy. "Z toho jsme měli, Vlastičko, trochu strach," reagoval na tuto informaci s úsměvem premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy