LN: Klvaňa dělal pro firmu, která má zakázku k radaru

čtk, Red Dom
5. 9. 2007 6:15
Agentura vyhrála výběrové řízení
Vládní zmocněnec Tomáš Klvaňa.
Vládní zmocněnec Tomáš Klvaňa. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa má podle dnešních Lidových novin (LN) úzké vazby na PR agenturu AMI Communication, která byla ve výběrovém řízení vybrána, aby vládě pomohla s informační kampaní o protiraketové obraně.

Klvaňa podle deníku této společnosti zakázku za téměř dva miliony korun přidělil.

Podle LN Klvaňa dříve pracoval pro lobbistickou agenturu PAN Solutions, která má stejné tři majitele jako AMI Communication. Jedním z nich je bývalá mluvčí ODS Jana Marcová, uvedl list.

Další, kdo má k této skupině blízko, je podle LN zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost při ministerstvu zahraničí Václav Bartuška. Deník píše, že ještě v květnu spoluvlastnil dceřinou společnost AMI Communications, AMI Expo.

O spolupráci Klvani s firmou Pan Solutions informuje s odvoláním na internetové zdroje i dnešní Právo. Píše také, že ve strukturách společnosti AMI či Pan Solutions figuruje také například bývalý tajemník senátního klubu ODS Alan Hopp či bývalý zahraniční tajemník ODS Petr Plecitý.

Podle LN Klvaňa spolupráci s PAN Solutions přiznává, avšak rezolutně odmítl, že ho to nějak při výběru firmy ovlivnilo. Deník dále uvádí, že na zakázku nebylo vypsáno standardní výběrové řízení, protože má jít o kontrakt do dvou milionů korun. LN rovněž píší, že společnost AMI Communication byla jediná, která se o vládní zakázku přihlásila.

Vláda v současnosti vyjednává s Američany o vybudování radaru, který by měl společně s raketami v Polsku chránit spojence a Evropu před nepřátelským útokem. Vládní informační kampaň týkající se radaru má začít tento měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy