Premiér: Investice do Brd půjdou, i kdyby radar nebyl

Martina Macková
3. 9. 2007 11:08
Odpor proti radaru je zorganizovaný, míní Topolánek
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům.
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Radar neradar, obce v Brdech získají státní peníze na investice. Slíbil to dnes premiér Mirek Topolánek.

Premiér dnes, dva dny před zasedání vlády v Brdech, na své tiskové konferenci prohlásil, že region je natolik zanedbaný, že je třeba se mu věnovat.

"Plán bude realizován bez ohledu na to, zda tam nakonec radar bude, či ne," řekl Topolánek, který je připraven ve středu jednat se starosty obcí v okolí místa, kde je plánovaná stavba americké radarové stanice.

"Je to standardní jednání vlády asi o deseti bodech, dva z toho se týkají situace v regionu, stavu vyjednávání a souvisejících věcí. Lidé mají k dispozici zprávu o vlivu na zdraví, dokončuje se zpráva vlivu na životní prostředí, tyto informace padnou," nastínil premiér.

Zároveň ujistil, že vláda se rozhodla podávat lidem veškeré informace. "Na rozdíl od jiných vlád jsme nic nechtěli tutlat. Rozhodli jsme se pro absolutní otevřenost, absolutní míru informací, vytvoření prostoru pro dohodu. Aby lidé neodcházeli z jednání s tím, že prohráli. Čas ukáže, že to neohrožuje jejich život a že jim to pomohlo," míní.

Foto: repro Aktuálně.cz

Zároveň však naznačil, že protiradarové aktivity nejsou pouze spontánní. "Tato činnost je kromě spontánních protestů také organizovaná," řekl.

Na tom, aby investice kompenzující lidem z obcí v Brdech americký radar mohly být realizovány co nejdříve, podle Topolánka už pracují krajské reprezentace. "Kraje udělaly změny ve svých rozvojových plánech. My jsme ochotni po diskusi alokovat peníze ze státního rozpočtu," poznamenal.

 

Právě se děje

Další zprávy