Rebelové z ODS slíbili před hlasováním poslušnost

Kateřina Eliášová a Martina Macková
21. 8. 2007 14:15
Odpor v ODS pohasl ve jménu budoucnosti
Vlastimil Tlustý nakonec pro reformu hlasovat bude.
Vlastimil Tlustý nakonec pro reformu hlasovat bude. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Poslanecké sněmovně začalo klíčové jednání o reformním balíku zákonů. Po dnešních jednáních poslaneckých klubů je pravděpodobné, že ruku pro reformu zvedne 99 koaličních poslanců.

Ludvík Hovorka z KDU-ČSL zatím není rozhodnut.

Koalici pomůžou při hlasování dva přeběhlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Rebelové "bez příčiny"

Pro reformu zvedne ruku všech 81 poslanců za ODS, tedy i tzv. Rebelové. A to i přesto, že pozměňovací návrh z koaliční dílny považují za kompromis. Topolánek rebelům slíbil, že případné změny reformního balíku zapracuje do zákona později.

"Dostali jsme veřejnou záruku lídrů koaličních stran i předsedy ODS a premiéra Topolánka. Teď je čas na to, aby se ukázalo, jestli to tak bude. Teprve kdyby to u tak nebylo, tak se k tomu postavíme," řekl novinářům poslanec Vlastimil Tlustý.

Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo).
Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo). | Foto: Ludvík Hradilek

Také další rebel z ODS Juraj Raninec Aktuálně.cz potvrdil, že bude pro reformu, pokud premiér splní daný slib.

"V případě, že by vláda takový návrh novely zákona nepodala, tak není žádný problém, aby se toho ujmul někdo jiný," dodal Raninec.

Eva Dundáčková z ODS, další kritička potvrdila, že bude pro návrh.

"Budu dnes hlasovat pro, protože chci, abychom postoupili dál, aby se daně snížily a a by tato vláda dostala šanci pokračoval v reformních krocích a budu doufat, že budou co nejpravicovější," řekla Aktuálně.cz Dundáčková.

Otazník nad Hovorkou

Nejisté je zatím to, jak se k reformnímu balíku postaví lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová.
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová. | Foto: Ludvík Hradilek

"Nevím, podle toho, jak dopadnou jednání. Zatím není rozhodnuto," odpověděl lidovecký poslanec Ludvík Hovorka na otázku, jak bude hlasovat.

Nerozhodnutý odcházel po jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL. Následovala jednání stovky koaličních poslanců a pak zřejmě ještě těsně před jednáním hovoří s předsedou lidovců Čunkem.

ČSSD chce debatu o Čunkovi

Sociální demokraté reformu jednoznačně nepodpoří.

Zároveň také vyvolali další mimořádnou schůzi sněmovny, která by měla začínat hned po ukončení "reformní" schůze. Nové jednání by se mělo zabývat stavbou amerického radaru a kauzou Čunek. Zda poslanci tento program schválí, není jisté. Koalice by mohla program zablokovat a tím schůzi ukončit.

 

Právě se děje

Další zprávy