Vláda odstartovala přípravu eurokratů

Simona Holecová
11. 1. 2006 15:48
Praha - Kabinet Jiřího Paroubka dnes přijal koncepci, která pro stovky státních zaměstnanců znamená začátek masivního školení. Zdokonalit se budou muset jednak v problamatice EU, jednak v jazycích.

Vláda totiž schválila materiál ministerstva zahraničí, který řeší, jak se má země připravit na předsedání Evropské unii.

Předsednictví Prahu čeká v první polovině roku 2009.

O detailech plánu čtěte ZDE.

Úředníci budou muset prokázat znalost angličtiny na úrovni malé státnice a schopnost komunikovat, číst a rozumět ve francouzštině. Nejméně 350 vysokých úředníků by mělo dosáhnout i ve francouzštině na třetí, tedy nejvyšší stupeň zkoušky z francouzštiny.

"Není myslitelné, aby ti, kteří budou předsedat, byli pouze pasivními přijímateli informací. Musí koordinovat a řídit," řekl po zasedání kabinetu ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Komu se (ne)chce do Bruselu?

Dalších zhruba 3000 úředníků bude chodit na školení, kde se dozví základní minimum o předsednictví v EU.

Všichni školící se (a již proškolení) úředníci budou zapisováni do nově vzniklého Centrálního registru, který má spravovat Úřad vlády.

"Stranou nesmí zůstat ani praktická část přípravy zaměstnanců založená na stážích v partnerských institucích v jiných členských zemí EU. Rovněž se musí pravidelně účastnit jednání v Radě EU," stojí v dokumentu.

Vláda tak chce po kabinetu něco, co sama neplní. S výjimkou ministra zahraničí Cyrila Svobody totiž ministři pravidelně jednání unie "sabotují".

Ministr zahraničí Cyril Svoboda
Ministr zahraničí Cyril Svoboda | Foto: Archiv Mzv

Většina z nich - například šéf resortu životního prostředí či zdravotnictví - za sebe na jednání posílá náměstky. A pokud se zúčastní, i tak za ně jednání sledují náhradníci.

Úplným rekordmanem se stal bývalý ministerský předseda Stanislav Gross, který se s výjimkou unijních summitů jednáním pětadvacítky úspěšně vyhýbal.

S časovou rezervou

Materiál, který má redakce k dispozici, počítá s tím, že se úředníci (nominovaní podle požadavků vlády jednotlivými resorty) začnou připravovat nejpozději v druhé polovině letošního roku.

Země, které již mají předsednictví za sebou, však se školením úředníků začínali většinou později.

Například Velká Británie, která EU předsedala ve druhé polovině loňského roku, připravovala své úředníky od září 2004.

Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková před logem rakouského předsednictví.
Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková před logem rakouského předsednictví. | Foto: MZV Rakouska

Britové ovšem mohli vcelku opominout jazykovou přípravu: soustředili se zejména na to, aby lidem vštípili zásady, jak vést pracovní skupiny. A také, aby jim poskytli obecné informace o unijních institucích, povinnostech předsedající země a podobně.

Zhruba rok před zahájením svého předsednictví začali s mohutným školením Nizozemci.

Rakušané, kteří EU předsedají nyní, s přípravou začali na jaře 2004. Příprava se skládala ze tří částí: výuky jazyků, vedení vyjednávání a tzv. institucionálního rámce.

Pokud jde o jazyky, vznikl v Rakousku takzvaný "Trouble Shooting" program. V něm se úředníci soustředí na konkrétní otázky psaných textů a osvěžují slovní zásobu odborné terminologie EU.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy