Část ČSSD žádá Grossův návrat do politiky

Martina Macková
13. 8. 2007 23:25
Po případu Čunek žádá Škromach stejný metr i pro expremiéra
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Poté, co korupční kauza vicepremiéra Jiřího Čunka skončila, žádají někteří sociální demokraté comeback svého někdejšího šéfa Stanislava Grosse.

Míní totiž, že jeho případ je obdobou kauzy lidoveckého předsedy. Také někdejší premiér Gross byl podezřelý z korupce, protože nedokázal vysvětlit původ peněz na svůj byt, a také jeho případ skončil, aniž byl obžalován.

O návratu Grosse začal mluvit jako jeden z prvních místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Ten vidí v případech paralelu a myslí si, že když Čunek mohl zůstat vicepremiérem, může se Gross vrátit se vší parádou do vrcholných funkcí - v parlamentu a později i ve vládě.

"Podle mě je jeho návrat reálný v pohledu několika let. Bude ale začínat od začátku," uvedl Škromach pro Aktuálně.cz.

Sám Gross poskytl jen opatrné prohlášení - nevylučuje nic, ale... "Mám pocit, že dnešní politika by pro mě moc nebyla. Zdá se mi příliš osobní, konfrontační a někdy až nenávistná.Vždy jsem se snažil o koncensuálnější pojetí, a to dnes není v kursu."

Kalousek by se měl omluvit

Gross odešel z čela ČSSD a vlády před dvěma lety poté, co se objevily pochybnosti o tom, zda byl schopen z vlastních peněz zaplatit nový byt a kdo financuje podnikání jeho ženy. Nedokázal doložit, jak získal 1,2 milionu korun, které použil na čtyřmilionový byt jako zálohu.

Nakonec odešel z politiky úplně a nyní pracuje jako koncipient v právní kanceláři, kterou vede Eduard Bruna. Právě Bruna shodou okolností zastupuje vicepremiéra Čunka v jeho kauze.

Dřívější lidovecký předseda Miroslav Kalousek byl jedním z nejhlasitějších kritiků Grossova dalšího setrvání ve funkcích.

"Standa Gross je mladý a jsem přesvědčený, že se do politiky vrátí. Pokud vím, tak oproti Čunkovi je čistý jak křišťál. Jeho věc s bytem již byla dvakrát odložena, a nebyl ani trestně stíhán," řekl Škromach v online rozhovoru na stránkách ČSSD.  "Po Čunkovi bych očekával Kalouskovu omluvu Standovi Grossovi. No jsem asi snílek," dodal Škromach.

Aféry kolem premiéra využil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a vyzval Grosse na souboj o předsednictví ČSSD.
Aféry kolem premiéra využil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a vyzval Grosse na souboj o předsednictví ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek ale tvrdí, že své "dvojí" chování může vysvětlit. Byl prý v zásadně rozdílné situaci. "Tehdy jsem byl předsedou koaliční strany, který zodpovídal za koalici a možný volební výsledek. Stanislav Gross byl premiérem také z mé vůle, což v případě Jiřího Čunka neplatí. Není v čele strany ani ve vládě z mé vůle," řekl v rozhovoru pro HN.

Paroubek: no comment

Zatímco místopředseda strany je přesvědčený, že by Gross mohl zpět na stranické výsluní, předseda Jiří Paroubek zřejmě až tak ne.

Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

"Pan předseda nebude na případné okolnosti návratu Stanislava Grosse nyní reagovat," řekla Aktuálně.cz mluvčí Květa Kočová.

Paroubek jasně zastává názor, že u politiků by měla platit presumpce viny a několikrát to zopakoval u kauzy vicepremiéra Čunka. Rázně se také postavil k případům náznaků korupce i u lidí z ČSSD.

Ale "kakaovou aféru" Michalu Krausovi už strana, již vede, letos na jaře odpustila. Dlouholetý poslanec se stal znovu členem předsednictva ČSSD. Kraus odešel ze všech funkcí loni v lednu. Tehdy se rozvířily dohady kolem údajného úplatku, který chtěl investovat v Ghaně do továrny na zpracování kakaových bobů.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dříve řekl, že pokud bude Krausův případ brzo uzavřen, nic nebrání tomuto politikovi v dalším kariérním postupu.

Navíc Gross byl ještě do letošního ledna šéfem bezpečnostní komise strany a skončil i v této funkci. Údajně proto, že s jeho prací nebyli členové strany spokojeni.

Gross: Nic nevylučuji

Podle Grosse, který je právníkem, ale jeho a Čunkův případ srovnávat není možné.

Jaroslav Tvrdík žertuje se Stanislavem Grossem na sjezdu ČSSD. Exministr obrany byl považován v ČSSD za "Grossova muže" v době, kdy politická hvězda mladého expremiéra stoupala. Oba muži měli ve své době velmi blízké vztahy k podnikatelce Libuši Barkové. Právě přátelství s touto ženaou uspíšilo Grossův politický pád. Tvrdík pracuje ve strukturách ČSSD dodnes.
Jaroslav Tvrdík žertuje se Stanislavem Grossem na sjezdu ČSSD. Exministr obrany byl považován v ČSSD za "Grossova muže" v době, kdy politická hvězda mladého expremiéra stoupala. Oba muži měli ve své době velmi blízké vztahy k podnikatelce Libuši Barkové. Právě přátelství s touto ženaou uspíšilo Grossův politický pád. Tvrdík pracuje ve strukturách ČSSD dodnes. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Já jsem nikdy nebyl v pozici trestně stíhané osoby. Může to být podobné pouze z pohledu politicko-mediálního. I když v mém případě šlo spíš o mediální štvanici," řekl Aktuálně.cz Gross, který naznačuje, že za jeho případem byly zájmy "některých významných lobbistických a zřejmě i zločineckých struktur".

"V jeho případě to tak není. Proto je jeho situace jednodušší a mnoho lidí dnes měří úplně odlišným metrem," dodal.

Že se nyní vrátí do politiky, nevylučuje. Zatím si prý ale spíš soustředí na jiné priority.

 

Právě se děje

Další zprávy