Němcová online: Myslím, že reforma projde

ves
9. 8. 2007 11:30
Hostem Aktuálně.cz byla místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová odpovídala online během golfového turnaje MediaCup na Karlštejně
Miroslava Němcová odpovídala online během golfového turnaje MediaCup na Karlštejně | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už za necelý týden začne na půdě parlamentu druhé čtení normy, na kterou současná vláda vsadila vše - návrhu reformy veřejných financí.

Rozpočtový i zdravotní výbor dolní komory řekly reformě ne, podstatné je ale jak budou koaliční poslanci hlasovat na schůzi.

Budou loajální? Jak se zachová rebel ODS Vlastimil Tlustý? Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová odpovídala vám, čtenářům Aktuálně.cz.

"Poslanecký klub ODS se sejde v pondělí 13. srpna večer. Tam se teprve dozvím, zda všichni poslanci ODS budou pro reformu hlasovat. Osobně doufám, že ano a to proto, že nevidím s kterou jinou politickou stranou by se výraznější změny daly prosadit," řekla mimojiné Němcová.

Němcová obhajovala i koncept rovné daně. Podle ní není sociálně nespravedlivý.

"Rovná daň znamená, že každý zaplatí ze svého výdělku stejné procento. Z 10 000,-Kč činí rovná 15ti% daň 1500,-Kč z 30 000,- Kč by taková rovná daň činila 4 500,-Kč. Kdo vydělává víc by více platil. Ale nebyla by to daň, která by demotivovala právě ty, kteří mají vyšší příjmy a hledali by způsob, jak svou daňovou povinnost obejít," uvedla.

Odpovědi Miroslavy Němcové ZDE:

Odpovězeno: 09. 08. | 10:06Autor: mihal

Otázka: Řekněte, proč je nutné bohatým snížit daně a přesounout více daňové záteže na chudší a střední třídu?

Miroslava Němcová: Myslím si, že nejlepším řešením by byla rovná daň tak, jak ji měla ODS ve svém programu. Každý by platil stejné procento ze svého příjmu.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:06Autor: nesocan

Otázka: kdy konečně vypadnete s politiky?

Miroslava Němcová: Nebudu odpovídat.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:07Autor: Jana H.

Otázka: Co si myslíte o způsobu, jakým Topolánek vyřešil svůj rodinný konflikt? Vy jako žena...

Miroslava Němcová: Mám ráda větu, že svědomí nám stačí na vlastní skutky. Nechť soudí ten, kdo nic v životě nespletl.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:08Autor: Bárta

Otázka: Budou všichni poslanci ODS hlasovat pro reformu? Myslíte si, že se současný návrh v něčem výrazně promění? Díky

Miroslava Němcová: Poslanecký klub ODS se sejde v pondělí 13. srpna večer. Tam se teprve dozvím, zda všichni poslanci ODS budou pro reformu hlasovat. Osobně doufám, že ano a to proto, že nevidím s kterou jinou politickou stranou by se výraznější změny daly prosadit.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:09Autor: Vladimír

Otázka: Není vám hanba podporovat drzé neomalené a nemorální lidi jdoucí jen po svém osobním prospěchu bez ohledu na své okolí a názory občanů této země?

Miroslava Němcová: Nebudu odpovídat.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:11Autor: Féminé

Otázka: Dobrý den, paní Němcová. Přijala byste kandidaturu na prezidentku? A vidíte někoho, kdo by v příštím roce mohl uspět proti Václavu Klausovi, například nějaká žena?

Miroslava Němcová: Podporuji kandidaturu Václava Klause. Myslím si, že roli prezidenta zvládl ve všech důležitých oblastech, které se týkají života naší země i vztahu se zahraničím. Netuším, jaké kandidáty budou navrhovat další politické strany. Doufám pouze, že se nebude hledat "antiklaus", to by bylo příliš málo.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:11Autor: občan

Otázka: Jste normální,když se pachtíte,dokonce jako "první dáma" Obzvlášť Debilních Soukmenovců, zkrátka hnusných modroptáčníků, kteří v souladu s vyhubením kvůli nebezpečí ptačí chřipky,
měli být hned od vzniku vyhubeni včetně svého,dnes "čestného-nečestného" zloděje V.Klause?!

Miroslava Němcová: Nebudu odpovídat.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:12Autor: Jirka

Otázka: Jak se má Vlastimil Tlustý? Máte ho pod kontrolou (kvůli reformě)?

Miroslava Němcová: Nemáte na něj kontakt? Že byste se ho mohl zeptat, jak se mu daří...Pokud jde o reformu, platí co jsem řekla. Dozvím se v pondělí, zda ji podpoří. Věřím že ano.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:14Autor: Zvědavý

Otázka: Co říkáte na to, jak poslední dobou prezentují své soukromí předsedové dvou nejsilnějších stran? Mě to přijde mírně nechutné... Děkuji mockrát za odpověď

Miroslava Němcová: Soukromí jak slovo samo napovídá by nemělo být předmětem zábavy veřejnosti. Že se to stalo neprospělo nikomu ani těm, kterých se to týká a myslím, že tím nezískala nic ani veřejnost.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:14Autor: Vlachová

Otázka: Mrzí vás, že nejste ve vedení sněmovny?

Miroslava Němcová: Jsem ve vedení sněmovny. Nejsem ve vedení ODS.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:15Autor: Pitrýsek

Otázka: Reformu nechci a věřím pevně, že neprojde! Vsadíte se?

Miroslava Němcová: Nevsázím se, protože mě to nebaví. Myslím si, že reforma projde.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:17Autor: mihal

Otázka: Můžete nám vysvětlit, proč rovná daň z příjmů fyzických osob má dvě sazby? (základní 24,1% pro většinu obyvatel a pak 15% pro vybrané skupiny obyvatel a pro příjem nad 5ti násobek průměrného platu)

Miroslava Němcová: Dosud žádnou rovnou daň z příjmů nemáme a ani podle reformy mít nebudeme. Výsledek (a nevím, jak to přesně dopadne) bude dán dohodou mezi koaličními vládními stranami.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:19Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,
v návrhu reformy je také zrušení osvobození od spotřební daně na bionaftu. Vy ji chcete definitivně potopit? Děkuji za odpověď
Martin

Miroslava Němcová: Počkala bych na definitivní schválení reformy. Sleduji vyjádření představitelů KDU-ČSL i Zelených a z toho vyplývá, že ještě k nějakým změnám oproti předloženému návrhu dojde.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:29Autor: Aleš

Otázka: jsme s ODS at uz udela cokoli protoze neni jiná volba.Chci se zeptat osoba Paroubek říká že je zde ohrožena demokracie a že jsou politicke tlaky na Nejvyšší státní zastupitelství.Ale vždyt pravě Paroubek odvolal Benešovou z politických tlaků.Nemyslíte si že ČSSD je pokrytecká

Miroslava Němcová: Zda podle mého mínění je nebo není pokrytecká, není důležité. Její kroky si lidé vyhodnotí sami. Pro mě je to politická strana se kterou soupeřím a chci aby v naší zemi spolehlivě fungovala jak policie, tak justice a to zcela nezávisle na tlaku politických stran. Jiří Paroubek pro mě není osobou, která by tento cíl garantovala.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:31Autor: Tomáš

Otázka: Dobry den . Nemyslíte si že je příznačné že největší přítel Paroubka je Fico,který chce omezovat pojištovny ,jeho vláda se snaží ovládnout STV a útočí na maďary .A rozdává dávky jen aby měla popularitu

Miroslava Němcová: Lidé s podobnými politickými cíli a metodami se vždycky přitahují. Nepřekvapuje mě souznění slovenského premiéra s předsedou ČSSD.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:34Autor: yony

Otázka: Některé ženy, obzvláště vzdělané (např.Vy), budují kariéru, jsou na tom finančně velmi dobře. Co byste vzkázala ženám, které po takovém životě netouží, často tvrdě pracují se středním a nižším vzděláním s malou mzdou, v souvislosti s tím, že po Vaší (ods) reformě, na tom budou ještě hůř ?

Miroslava Němcová: Začínala jsem po revoluci jako knihkupec v malém městě. Stálo mě to nezměrné úsilí vybudovat tuto firmu. Každá koruna se obracela dvakrát, než jsem ji utratila. Nemyslím si, že neznám situaci lidí, kteří nemají mé příjmy. Prošla jsem si tím. A na druhou stranu (jakkoli to může znít banálně) ekonomická situace není jediným zdrojem štěstí. Každý kdo se potýkal například s nemocí to ví.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:38Autor: Jarda63

Otázka: Nevadí Vám , že Vy a Vl. Tlustý jste v předvolebním čase dělali pro p. Topolánka vše pro vítězství ODS ve volbách (diskuze v médiích, atd. )a on Vás i Vl. Tlustého po volbách potom kopnul do zadku. Mně by to vadilo.

Miroslava Němcová: Máte pravdu v tom, že jsem dělala vše co bylo v mých silách před volbami, ale nikoli pro Mirka Topolánka, ale pro myšlenky, které předkládala pravicová politická strana ODS. To, že nyní premiér zvolil svůj tým ve složení, které známe je jeho volbou a jeho odpovědností. Nevadí mi, že nejsem ve vládě, počítala jsem s tím, že se bude složitě skládat vládní koalice a že ODS v žádném případě nebude mít všechna vládní křesla. Byla jsem na to připravena. Vadí mi spíše, že vázne komunikace. Za Vlastimila Tlustého ale nemluvím. Možná to cítí jinak.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:44Autor: Fi-5

Otázka: I kdyby na muj cisty prijem mela mit reforma lehce negativni vliv, nebude mi to vadit. Konecne se po letech strkani hlavy do dluhoveho pisku bude neco dit. Takze s chuti do toho! A pak do dalsiho! A dalsiho... Vydrzte!
P.S. : Jaktoze chybi poslanec na vyboru, kde je rovnost zastoupeni s opozici?!

Miroslava Němcová: Děkuji. Máte pravdu, že státní dluh je obrovská zátěž do budoucna. Pokud bereme vážně odpovědnost k mladé generaci, není možné zatížit ji takovým břemenem. Proto snižování státního dluhu vidím jako jeden z hlavních cílů této vlády. Pokud jde o chybějícího poslance, je to naše chyba - tedy chyba ODS. Ovšem chci vysvětlit, že včerejší rozhodnutí rozpočtového výboru neznamená odmítnutí reformy. Hlasování o ní má v rukou Poslanecká sněmovna.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:47Autor: Skogen

Otázka: Paní Němcová, není vám jako političce ODS z Kubiceho zprávy nevolno? Jak se stavíte k hlubokému prorůstání ODS do struktury mechanismů fungování státu?

Miroslava Němcová: O žádném takovém prorůstání nic nevím. Kubiceho zpráva bude jistě ještě s odstupem času řádně prozkoumána. Je to důležitý dokument a pouze proto, že je velmi čerstvý, stal se nástrojem v rukou politiků, nikoli odborníků. Konečné slovo o obashu této zprávy jistě ještě nebylo řečeno.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:49Autor: Monika

Otázka: Kdy konečně přestane ODS hájit kuřácké lobby a schválí zákon pana Šťastného?
Už jste s tím trapní hlavně pan Kubera si prý zajistil kouření na jeho úřadě.
Ve vyspělém světě už dávno jsou nekuřácké restaurace a pracoviště, přidávají se i další evropské země a vy to pořád budete blokovat???

Miroslava Němcová: Jsem celoživotní nekuřák. Přesto však chci nechat rozhodnutí o kouření na každém dospělém jedinci. Nekuřácké restaurace vzniknou, bude-li po nich poptávka. Vím, že v mnoha zemích EU platí zákaz kouření v restauracích. Já sama pro tento zákaz nehlasuji.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:54Autor: normální česká rodina

Otázka: Můžete mi vysvětlit jak na tom budeme jako rodina lépe,jak jste před volbami slibovali?Díky vaší daňové reformě se dostaneme do finančních potíží,jelikož nyní jsme daněni 12% sazbou,v budoucnu to bude 23,1%.Takže bohatí budou bohatší a chudí ještě chudší.Doufám,že vám tato "hajzlovina" neprojde!!!

Miroslava Němcová: Myslím, že už jsem na to odpovídala. Během příštích 14ti dnů Sněmovna rozhodne o definitivním znění reforem. Pokud jde o předvolební sliby, problém je v tom, že nemáme většinový volební systém, který by umožnil vítězi voleb sestavit svou vládu a vládnout přesně podle předvolebních návrhů. Vlády se sestavují složitě vzhledem k poměrnému volebnímu systému a jsou charakteristické spoustou kompromisů personálních i programových.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:57Autor: maja

Otázka: Hezký den paní Němcová, zkuste, prosím, vysvětlit těm, kteří si to neumí spočítat, že i při rovné dani zaplatí lidé s vyššími příjmy pořád a vždycky více než ti s nízkými. Doufám, že reforma bude schválena a to říkám jako žena s nižším než průměrným platem. Přeji inteligentní kolegy.

Miroslava Němcová: Přeji Vám hezký den. O to jednoduché spočítání jsme se snažili i v době před volbami. Zopakuji to. Rovná daň znamená, že každý zaplatí ze svého výdělku stejné procento. Z 10 000,-Kč činí rovná 15ti% daň 1500,-Kč z 30 000,- Kč by taková rovná daň činila 4 500,-Kč. Kdo vydělává víc by více platil. Ale nebyla by to daň, která by demotivovala právě ty, kteří mají vyšší příjmy a hledali by způsob, jak svou daňovou povinnost obejít.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:57Autor: David

Otázka: Dobrý den, přijde Vám spravedlivé, že na základě navrhovaného zdanění rodinám s nižším příjmem a středním vrstvám zůstane nějaká stokoruna v kapse navíc, ale jejich měsíční výdaje (potraviny, teplo apod), které činí 70% všech jejích přijmů vzrostou o mnohem více?A jiným necháte v kapse desetitisíce?

Miroslava Němcová: Už jsem odpovídala.

Odpovězeno: 09. 08. | 10:59Autor: Monča

Otázka: Před volbama jste řekla v rádiu, že chcete aby RP byl stejný jako průměrný plat. Dá se to dohledat na vašich stránkách, mám ten článek i schovaný. Otázka zní proč lžete a slibujete něco když po volbách pak v reformě chcete ubrat právě matkám s dětmi?

Miroslava Němcová: Ano. Přimlouvala jsem se za to, aby matky a otcové na tzv. mateřské dovolené dostávali větší příspěvky než nyní. Jsem přesvědčena o tom, že o žádnou dovolenou nejde a že tyto příspěvky se společnosti vrátí.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:05Autor: David

Otázka: Nejsem stoupencem ani ODS ani ČSSD a to především proto, že zlomili byť jen slabou důvěru lidí v politiku a demokracii v naší zemi?Asi je zapotřebí velké generační obměny,politiků pro lidi jako za první politiky.Můžete uvést nějaké mladé nadějné příklady takových politiků z Vaší strany?

Miroslava Němcová: Nesouhlasím s Vámi v tom, že je zlomena důvěra lidí v demokracii v naší zemi. Jistě, že je mnoho jevů, které společnost vnímá negativně. Postupné zrání politické scény někomu připadá velmi pomalé a plné selhání osob i programů politických stran. Sama se smiřuji obtížně s tím, že toto zrání naší společnosti bude trvat déle než jsem doufala. Mladí lidé tomu jistě pomohou, znám jich řadu v komunální politice, na kterou není tolik vidět, ale je to přesně ta úroveň politiky na které by politické talenty měly startovat.

Ve vymezeném čase bohužel nestihnu odpovědět na všechny otázky. Tazatele zdravím a přeji jim hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy