Svědkyně proti Čunkovi: Rozčarovaná? Nejsem sama

Martina Macková
8. 8. 2007 12:30
Rozhovor s ženou, která spustila aféru vicepremiéra
Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Marcela Urbanová ukázala před osmi měsíci na vicepremiéra Jiřího Čunka a řekla: Vzal úplatek. Včera ji státní zástupce označil za nevěrohodnou osobu, jejíž svědectví je v rozporu s tím, co vypovídají všichni ostatní. Stíhání lidoveckého šéfa zastavil.

Urbanová i dnes trvá tvrdošijně na svém: Úplatek převzal. A s právníky zvažuje stížnost na postup úřadů k Ústavními soudu. S tím, že se stala asi nejznámější bývalou sekretářkou v Česku, se srovnala po svém: "Já si tu nechtěnou popularitu nepřipouštím," říká Urbanová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A: Vláda si oddechla, případ vicepremiéra i pro ni končí. Pro vás také?

Rozhodně ne, určitě nekončí.

Foto: Ludvík Hradilek

A: Ale rozhodnutí je jasné: Žalobce vám nedal za pravdu. Co to pro vás znamená - ztratila jste třeba důvěru v policii?

Důvěra... V tuto chvíli nejde jen o to, co si myslí Urbanová. Ale o všechny občany země, kteří se stali svědky celého procesu. Ten média přenášela v podstatě v přímém přenosu. Myslím, že důvěra není otřesena jenom u mě.

A: Během vyšetřování byl vyměněn dozorující státní zástupce vašeho případu. ČSSD tvrdí, že to bylo na politickou objednávku. Myslíte si to také?

Já jsem řadový občan se standardním právním vědomím. Takže - jestli ta změna byla v pravomoci nejvyšší státní zástupkyně nebo ne, to ať posoudí odborníci. Mně to přišlo jen velmi podivné. Ale z pozice běžného občana.

(Na další otázky týkající se případu už Marcela Urbanová nechtěla odpovídat s tím, že je má redakce směřovat na její advokátku; pozn. red.)

A: Jak se vám dnes žije ve Vsetíně?

Chodím tam, kam jsem chodila dřív, navštěvuju úplně stejná místa, ať už je to restaurace nebo knihovna. V komunikaci s lidmi tady nemám problém.

A: Na vsetínské radnici ale opět vládnou lidovci. Změnil případ váš názor na KDU-ČSL nebo na politiku?

Ano, výrazně jsem přehodnotila svoji politickou orientaci. Byla jsem bezvýhradní volič ODS, už od 90. let, celou dobu.

A: Koho byste volila nyní?

Teď nejsou volby.

A: A za rok?

Nevím, jestli mohu předjímat příští rozhodnutí. Ano, zklamala jsem se v určitých věcech a postupech, je mi sympatický ten který názor, ale dnes to neřeknu.

 

Právě se děje

Další zprávy