Čunek: Policie nevěří, že někdo nekrade

Martina Macková
8. 8. 2007 15:05
Vicepremiér poprvé od zproštění odpovídal čtenářům
18. dubna 2007: Jiří Čunek, senátor, místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL na demonstraci na jeho podporu před Úřadem vlády. Na jaře neměl Čunek nic jisté.
18. dubna 2007: Jiří Čunek, senátor, místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL na demonstraci na jeho podporu před Úřadem vlády. Na jaře neměl Čunek nic jisté. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Státní zástupce ho včera definitivně zbavil obvinění z korupce. Dnes odpovídal - v úplně prvním rozhovoru s veřejností od zproštění viny - čtenářům Aktuálně.cz na jejich otázky.

Vicepremiér Jiří Čunek usedl k počítači ve svém ministerském kabinetu ve 13:30. Odpovídal na to, jak probíhalo vyšetřování i na to, co se děje teď ve Vsetíně. "Na radnici ve Vsetíně se policisté prohrabují již více než sedm měsíců stovkami dokumentů. Zdá se mi, že stále nechtějí věřit pro ně v absurdní skutečnost, že někdo nekrade," řekl například.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Předseda lidovců čelil trestnímu stíhání od ledna. Sotva nastoupil ze Vsetína do vrcholné politiky, objevilo se podezření, že přijal půlmiliónový úplatek, za který poskytl protislužbu realitní firmě. Kauzu z dob, kdy byl starostou ve Vsetíně, rozpoutalo oznámení jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové.

Celou dobu tvrdil: "Jsem nevinen" a na rozdíl od jiných vrcholných politiků, kteří se pokoušeli objasňovat původ svého majetku, v čele lidovců i v přední vládní funkci, vydržel.

Odpovědi místopředsedy vlády, ministra pro místní rozvoj a předsedy KDU-ČSL čtěte ZDE:

Odpovězeno: 08. 08. | 13:32Autor: LACO

Otázka: Pane vicepremiére, vzal jste někdy úplatek?

Jiří Čunek: Ne.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:34Autor: ruda

Otázka: Pane Čunku,jako bezpečnostní technik jste nemohl vydělat 4,5 milionu.Poraďte,taky bych je potřeboval,ale nekradu,ani neberu úplatky.

Jiří Čunek: To máte jistě pravdu. Ale já v životě nedělal jenom tuto práci. Také trvám na tom, že jsem své peníze nenakradl a nikdy žádný úplatek nevzal.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:34Autor: Wolmar

Otázka: Četl jste knihu Vladimíra Hučína, kde popisuje své zkušenosti se státním zástupcem Radimem Obstem ??? Pokud ne, tak vřele doporučuji!!

Jiří Čunek: Tuto knihu jsem dostal a některé pasáže již stihl přečíst.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:36Autor: cunas

Otázka: Vy jste opravdu věřící a řídíte se desaterem??

Jiří Čunek: Ano. Snažím se seč můžu. Mám jistě mnoho chyb, ale jednu nemám. Úplatky neberu.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:37Autor: Hanka

Otázka: Dobrý den , souhlasím s Vaší prací a chtěla bych se zeptat,co tak hrozného jste paní sekretářce udělal,že na Vás podala trestní oznámení?? A ještě k tomu to není pravda???!!!Děkuji

Jiří Čunek: Nevyhověl jsem jí v jejích požadavcích. Proto že bych poškodil město i svou profesionální čest.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:45Autor: petr

Otázka: dobrý den, pokud jste nevinný, tak uveďte jasně jak to s Vašimi penězi je, pokud nemáte co skrývat a ukážete veřejnosti, kde jste peníze získal, tak očistíte své jméno nejlépe a učiníte konec těmto tahanicím. Udělejte tento krok, nemáte-li co skrývat.

Jiří Čunek: Jistě nemám co skrývat. Před vstupem do politiky, jak zjistila policie, jsem měl našetřeno na výstavbu svého domu. Poté jsem 8 let pracoval jako starosta města. Platy starostů měst jsou veřejně známé. Navíc jsem přesvědčen, že žádné tahanice nemohou skončit, protože mé příjmy a lživé tvrzení o úplatku půl milionu korun spolu vůbec nesouvisí. To tvrdí v zásadě i státní zástupce Obst a já s ním souhlasím. Člověk, který nemá morální zábrany, může být jakkoliv bohatý a úplatky bere. Ten, kdo tyto zábrany má, úplatky nebere, i kdyby byl chudý. Proto jsem přesvědčen, že celé vyšetřování mé minulosti bylo jen proto, aby se našel důvod mě přece jenom aspoň z něčeho obvinit a pokud to nepůjde, tak zkomolenými úniky informací do médií skandalizovat.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:47Autor: Karel

Otázka: Pane Čunku, já se dá ušetřit milion za rok, když vyděláváte ročně 10 tisíc. Prosím sdělte mi to sladké tajemství. To už není umění, to jsou kouzla

Jiří Čunek: Bohužel vám nemohu poradit v tak svízelné situaci jsem nikdy nebyl a nemůže v ní být žádný občan ČR, pokud si plní základní povinnosti a pokud požádá o sociální dávky, když sám nevydělává.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:53Autor: Jarin

Otázka: Proč Vás paní Urbanová neudala již před pěti léty ? Nestala se tak spolupachatelkou ? Není hloupost brát tak vysoké úplatky před člověkem, se kterým jste byl dlouhou dobu na křížku ? Jinak Váš majetek mě nezajímá, toto podněčování k nevraživosti mezi skupinami lidí se mi nelíbí.

Jiří Čunek: Neudala to proto, že se ten skutek nestal. Domnívám se, že ve své chorobné zášti proti mě vykonstruovala tento příběh s někým, komu jsem začal být nebezpečný. Jinak vám děkuji za váš názor. Bohužel, závist stále dokáže hýbat částí našeho národa. A na to vsázejí ti, kteří uveřejňovali polopravdivé informace získávané nezákonným způsobem z mého spisu.

Odpovězeno: 08. 08. | 13:57Autor: [email protected]

Otázka: Dobrý de.Každý obyčejný slušný člověk dokáže zdokladovat,jak nabyl svůj majetek,o dokonce si to i pamatuje,si myslím.Proč tomu u Vás tak není?

Jiří Čunek: U mě je to jistě také tak. Proto mám svůj majetek dobře zdokladován. V mém majetku žádný problém není.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:02Autor: Avs

Otázka: na jaké místo řadíte peníze v žebříčku hodnot? Já myslím, že někam na 99místo, protože já mám celkem dost vysoký plat, ale i tak, když naspořím 500Tis Kč, tak si kdykoliv vzpomenu, kam jsem je dal a kdy a to nejsou peníze u mne na 1.místě. Děkuji za odpověď.

Jiří Čunek: Obdivuji vás. Já pokud nemám podklady v ruce, si opravdu nevzpomenu, zda platba faktury cca 700 tisíc korun, což bylo asi dvacet procent z hodnoty stavby mého domu, kterou jsem platil firmě, proběhla na konci roku 2001 nebo na začátku roku 2002. Zkrátka, stavíte-li přes rok dům, připadá mi to po pěti letech normální.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:10Autor: Václav

Otázka: Také se Vám zdá, že oponenty pojednou zajímá jen majetek a ne podstata věci?
To mě utvrdilo v přesvědčení, že to "někdo" koordinuje z pozadí. Děkuji za odpověď.

Jiří Čunek: Přesně o to totiž šlo. Údajně je na mě přes dvacet trestních oznámení na různé věci, postupně jsou policií odkládána. Na radnici ve Vsetíně se policisté prohrabují již více než sedm měsíců stovkami dokumentů. Zdá se mi, že stále nechtějí věřit pro ně v absurdní skutečnost, že někdo nekrade. Proto je třeba vytvořit nějakou jinou pohádku. Jedna je o penězích, další o ministertsvu v rozvalu, další o nevyjednání prostředků z Bruselu, atd. Když ani to nevyjde, a práce se mi daří, zaútočí na mého náměstka kvůli vlastnictví firmy (což zákon nezakazuje a já nechtěl kvůli transparentnosti, aby tento majetek na někoho z rodiny převáděl a tvářil se, jakoby s ním neměl nic společného)nebo zaútočí na mé bývalé kolegy kvůli svědectví, kdy se po pěti letech kolega spletl o jednu hodinu, atd.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:16Autor: xyz

Otázka: Pane Čunku, nezdá se Vám, že jste byl osvobozen proto, že nějakej půlmeloun je směšné řešit, když Vy jste musel brát jako straka daleko větší sumy, abyste ufinancoval veškerý Váš nemovitý majetek včetně ordinace, 4 dětí manželky na mateřské? Drze smějete, když jste připustil vládu s Paroubkem!

Jiří Čunek: Vaše hloupé domněnky nebudu vyvracet. Vládu s Paroubkem jsem připustil pochopitelně proto, že dotaz na který jsem odpovídal, nebyl časově ohraničen. Pak bych musel popřít to, že jsem do vlády s Paroubkem a také s Bursíkem a hlavně také s Topolánkem byl připraven jít v závěru minulého roku. Je jisté, že jako člověk, který dodržuje smlouvy, mám teď své koaliční partnery a pokud budeme plnit své dohody, nepřipadá v úvahu žádná jiná varianta. Diskuse o jiných variantách je otázkou dalších voleb.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:17Autor: Láďa

Otázka: Jak se cítíte před Bohem a za co se modlíte?

Jiří Čunek: Nerad odpovídám na až tak osobní dotazy. Musím však říci, že děkuji Bohu za to, jak krásný svět nám stvořil a že když jen trochu chceme, tak se v něm žije velmi šťastně.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:19Autor: abuelo

Otázka: Pane Čunku, můžete nám vyjmenovat majetek, který bezprostředně vlastníte s manželkou? A jeho pořizovací hodnotu a rok pořízení? Povídá se, že Váš majetek několikanásobně převyšuje vaše legální rodinné příjmy. Prosím, tak to uveťe na pravou míru.

Jiří Čunek: Jistě bych mohl, pokud bych u sebe měl všechny podklady, které mám na Vsetíně. Jen nevím, jak můj veškerý majetek souvisí s mými legálními příjmy, když jsem například minulý rok získal nemovitosti ze dědictví v několikamilionové hodnotě.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:21Autor: Daniel Marek

Otázka: Pane Čunku, i po Vaší zkušenosti s účelovými tlaky na Vaši osobu, máte nějakou ideu, jak motivovat poctivé lidi, aby šli do politiky?

Jiří Čunek: Určitě. Pokud mají čisté svědomí, nesmí se bát ani takových útoků. Držím se zásady, že zlu se nesmí ustupovat. Jsem přesvědčen, že mnozí politici ustoupili jen proto, že si nebyli jistí, zda se na ně přeci jen nenajde ještě větší nepravost, než se kterou jsou spojováni. Svůj boj bych nevydržel, kdybych tento pocit v sobě měl.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:22Autor: atahi

Otázka: Dle zákona o veřejném přístupu k informacím bych rád viděl smlouvu,kterou
uzavřel Úřad vlády s advokátem P.Němcem.
Jak mám postupovat?

Jiří Čunek: Obraťte se na kompetentní osobu Úřadu vlády.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:26Autor: Zdeněk

Otázka: Hezký den, domníváte se, že Vás vyšetřování ohledně údajných úplatků omezovalo ve výkonu Vaší funkce ministra. Jako starosta Vsetína jste měl dobré výsledky, Vaše úřadování na MMR ale provázela řada potíží s dodržováním termínů žádostí apod. na evropské fondy... Zlepší se to? Děkuji za odpověď.

Jiří Čunek: Nastoupil jsem na MMR v situaci, kdy jsme nemohl od základů změnit koncepci NSRR. Od počátku jsem věděl a Brusel byl ujišťován, že tato koncepce vytvořená ČSSD je špatná. Její změnou bych však způsobil další nejméně půl až roční zdržení k získání evropských peněz. Mohu vás ujistit, že v rychlosti vyjednávání NSRR jsem se umístili na desátém místě z 27 členských států EU.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:34Autor: Jindra

Otázka: Pane Čunek jste sympatický svým nekompromisním přístupem k "nepřispůsobivým".Ale v té vaší úplatkářské aféře jste se choval jako diletant.Nabyl jsem dojmu,že dříve stačil příkaz z ÚV a případ šel k ledu a dnes se musí najít ten správnej státní zástupce a vyjde to nastejno.Neni to výsměch demokracii?

Jiří Čunek: Děkuji vám. Máte pravdu v tom, že jako člověk, který se s policistou setkal jen jako řidič na cestě nebo jako partner pro vyjednávání věcí z ohledem na bezpečnost města, jsem byl diletant. Žil jsem v domnění, že když jsem nic neudělal, tak mohu vše, co vím, říci. Dopadl jsem tak, že mé sdělení policistům se okamžitě dostalo navíc v překroucené podobě do médií a jak jsem se později dozvěděl, zcela nepřípustně, jsem byl policejně vyšetřován s celou svojí rodinou až do roku 1982. Přičemž v jednom ze zdůvodnění, proč tak nesmyslně policisté vyčerpávají svůj čas a tím také státní rozpočet, jeden z nich odpověděl, že jsem přeci řekl, že to byly mé celoživotní úspory a oni to chtějí prověřit. Mohu se asi dočkat ještě toho, že mě budou prověřovat až do roku 1965, kdy pokud si vzpomínám, jsem poprvé prodával na trhu jablka z našich rozsáhlých zahrad. Jen pro upřesnění podotýkám, že dle seriózních právníků a policistů by můj případ šetřili cca dva měsíce a to v termínech pouze několik měsíců před údajným skutkem a také po něm. Samozřejmě by neunikly žádné informace z policejního spisu. Tato samozřejmá skutečnost byla zajištěna až po přesunutí kauzy ze severní Moravy.

Odpovězeno: 08. 08. | 14:39Autor: Aleš

Otázka: Dobrý den, předem bych Vám chtěl vyjádřit své potěšení, že se tento vleklý případ dopátral, dle mého názoru spravedlivého konce a obratem se zeptat jak vážné zvažujete další kroky proti Marcele Urbanové z křivé výpovědi, když už se nechala slyšet, že zvažuje podání ústavní stížnosti na postup úřadů?

Jiří Čunek: Paní Urbanová nech dělá, co chce. V mých očích je závistivý a zlobou posedlý člověk chudák. Je mi jí opravdu líto. Trestní oznámení za křivou výpověď jsem na ni nepodal.
Všem velmi děkuji za zájem na tomto serveru a omlouvám se, že již nemohu na další dotazy odpovědět. Snažil jsem se odpovědět po řadě všem. Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy