Schwarzenberg rozhodl: Česko ruší sedm ambasád

Jakub Antoš
10. 8. 2007 9:30
Zaniknou tři velvyslanectví a čtyři generální konzuláty
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg definitivně rozhodl o zrušení sedmi českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Nyní diplomaté posílají oficiální nóty institucím v zemích, ze kterých budou odcházet.

Že rozhodnutí už před dvěma týdny padlo, potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová. "My teď rozesíláme oznámení o rozhodnutí ministra a proto k tomu zatím nemůžeme nic říci."

Končí Harare, Montevideo...

"Jedná se o zrušení sedmi zastupitelských úřadů, tří velvyslanectví a čtyř generálních konzulátů," řekla mluvčí, ale odmítla upřesnit, o které státy jde.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Edvarda Kožušníka o rušení ambasád

Podle důvěryhodného zdroje z okolí Černínského paláce, který si přál zůstat v anonymitě, svoji činnost ukončí mimo jiné velvyslanectví v Zimbabwe, velvyslanectví v uruguayském Montevideu a generální konzuláty v polských Katowicích a v jihoafrickém Kapském Městě. Hovoří se také o uzavření velvyslanectví v konžské Kinshase a jednoho z generálních konzulátů v Německu.

O zeštíhlení sítě českých zastupitelských úřadů uvažují na ministerstvu zahraničních věcí již delší dobu.

Úředníci ministerstva zvažovali, jak síť zefektivnit a přizpůsobit ji potřebám a ambicím současné české diplomacie. Rušení se týká úřadů v zemích, kam jezdí minimum našich turistů a nemáme s nimi tak intenzivní obchodní styky. Působnost některých velvyslanectví v regionu se rozšíří o agendu států, v nichž byla až doposud rezidentní velvyslanectví.

Bez konzultace 

Samotné rozhodnutí však padlo až ve čtvrtek 26. července - bez konzultací se sněmovním zahraničním výborem. Jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD) se o defintivním rozhodnutí ministra dozvěděl až z dotazů deníku Aktuálně.cz.

"O plánu na uzavření některých ambasád se mluví dlouho. Bývalo ovšem dobrým zvykem takovéto kroky konzultovat se zahraničním výborem, což se nestalo. A to považuji za skandální," říká Hamáček.

Vedle toho, že česká diplomacie ruší některé zastupitelské úřady v Africe či Latinské Americe, v souladu s dlouhodobými prioritami naší zahraniční politiky otevírá jiné.

Orientace na východ

V posledních dvou letech otevřela Česká republika velvyslanectví v Moldavsku a v afghánském Kábulu.

Kábulská ambasáda byla zrušena na počátku devadesátých let. Vývoj politické situace v Afghánistánu, kde byl v posledních letech zahájen demokratizační proces a zejména přítomnost českých vojáků přiměla ministerstvo zahraničí k přehodnocení postoje vůči této asijské zemi.

Kromě toho se česká diplomacie začíná orientovat více na východ. V současnosti probíhá přesun obchodních radů ze západních zemí na Dálný Východ a do jihovýchodní Asie, kde leží země s velkým růstovým potenciálem. 

Pracovníci ambasád v Dánsku, Irsku, Německu, Británii, Polsku, Maďarsku či Slovensku personálně posílí české úřady ve Vietnamu, Číně, Rusku, Indii, Mongolsku a na Tchaj-wanu.

 

Právě se děje

Další zprávy