Dienstbier říká živě, jaký by byl prezident

Martina Macková
31. 7. 2007 12:12
Jiří Dienstbier odpovídal na otázky čtenářů
Jiří Dienstbier v redakci Aktuálně.cz vzpomínal, jak se věnoval novinařině.
Jiří Dienstbier v redakci Aktuálně.cz vzpomínal, jak se věnoval novinařině. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Možná se stane kandidátem na post českého prezidenta, možná dokonce prezidentem. Jiří Dienstbier, diskutovaný Klausův soupeř, byl dnes hostem on-line rozhovoru na Aktuálně.cz.

Do redakce přišel deset minut před jedenáctou, kdy měl rozhovor začít. Odložil si sako a požádal o asistentku, která by zapisovala jeho odpovědi.

Když se - už před laptopem - připravoval na rozhovor, pochvaloval si zájem novinářů o svou osobu.

"Ještě jsem ani nebyl nominován a už se to kolem mě mele. Rozumějte mi dobře - pracoval jsem také jako novinář v rozhlase a tahle mela kolem mě mi ty vzpomínky oživila. Je to příjemné," usmíval se.

Porevoluční ministr zahraničí, diplomat, novinář, chartista, disident, topič i někdejší člen KSČ. Dienstbier jako muž Havlovy éry oslavil letos sedmdesátku, na úřad by si však troufal. Pokud ho ale možné strany "protiklausovské" koalice navrhnou.

"S kandidaturou budu souhlasit, získám-li takovou podporu, aby souboj se současným prezidentem byl důstojný," zopakoval dnes.

V on-line rozhovoru se přiznal třeba k tomu, že si nerozuměl s exprezidentem Havlem v otázce bombardování Jugoslavie, nesouhlasí s nynější politikou USA a fandí Bohemce.

Rozhovor naleznete níže.

Bude nominován?

ODS zatím jeho prezentace nechává chladnou - a to i přes to, že už ostře vystoupil proti jejímu čestnému předsedovi prezidentu Klausovi. Uvedl například, že hlava státu šíří z Hradu negativismus vůči Evropské unii a občanské společnosti.

Kritizoval také jeho způsob jmenování ústavních soudců a vetování zákonů, které označil za "ideologické".

Foto: Aktuálně.cz

"Prezident nemá být všeználek, který rozumí všemu od klimatu po architekturu," uvedl v narážce na vyhraněný Klausův postoj k debatě o globálním oteplování a jeho názor na plán vybudovat na Letné Národní knihovnu podle návrhu architekta Jana Kaplického.

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) je Dienstbier "pouze kandidátem médií". V online rozhovoru na Aktuálně.cz Sobotka na dotaz, jaké dává Klausovu protikandidátovi šance, řekl: "V každém případě je třeba dopočítat se čísla 141 a vždy to bude o schopnosti nebo neschopnosti politiků se dohodnout."

Ve volbě na Aktuálně.cz dosud vítězí právě Dienstbier před Václavem Klausem.

Odpovědi Jiřího Dienstbiera čtěte ZDE:

Odpovězeno: 31. 07. | 11:00Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den, co děláte, když máte volno?

Jiří Dienstbier: Dobrý den, volno nemám. Mám ale výhodu, že všechno co dělám, mě baví. Takže vám vlastně volno pořád.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:01Autor: Pavla

Otázka: Pane Dienstbiere, jak travite vanoce? Poznate jeste vubec vsechny cleny vasi rozvetvene rodiny?

Jiří Dienstbier: Zatím je ještě poznávám a setkáváme se nejen na Vánoce, ale také v Praze a na chalupách.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:02Autor: Jiri

Otázka: Dobry den, co si myslite o Slobodanu Milosevicovi a jeho procesu?

Jiří Dienstbier: Myslím, že kdyby proces probíhal v Bělehradě, stačily by ho soudy odsoudit za zcela konkrétní zločiny dřív než odešel bez rozsudku ze života.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:05Autor: eva k.

Otázka: Dobrý den, pane Dientsbiere, svolíte s kandidaturou i v případě, že Vás nepodpoří Zelení???

Jiří Dienstbier: S kandidaturou budu souhlasit, získám-li takovou podporu, aby souboj se současným prezidentem byl důstojný.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:09Autor: mates

Otázka: Vážený pane Dienstbiere,
skutečně si myslíte, že by bylo dobré, aby byl prezidentem člověk, který vstoupil do KSČ několik let po vraždě doktorky Horákové. To že Vás po cca 10 letech vyloučili, nebyla vaše zásluha a jiní dokázali legitimaci vrátit sami.

Jiří Dienstbier: Bojovat musíte na bojišti, které existuje. Našim bojištěm byl systém orientální vlády, který nám byl vnucen a který bylo třeba překonat. Nástrojem byla pro mě komunistická strana, kterou se nám podařilo změnit natolik, že to v Moskvě pochopili a poslali tanky. Po celá šedesátá léta jsme usilovali o rozšiřování svobody slova, o propuštění všechn politických vězňů a o to, aby už nikdo nemohl být z politických důvodů perzekuován. To se nám dařilo a zatím nikdo přes veškerou snahu nenalezl nic, co by bylo možné proti mě z té doby použít.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:12Autor: Roman

Otázka: Byl jste v komisi pro reformu OSN. Dokázala něco? Má ještě OSN smysl?

Jiří Dienstbier: Komise formulovala témata, kterými je třeba se zabývat. Politika má vždycky zpoždění, protože o těch tématech je třeba přesvědčit co největší počet jejich účastníků, v tomto případě členských států OSN. Ale to, co jsem navrhovali, se po deseti letech již stává součástí politické diskuse a politických jednání, i když například pro reformu Rady bezpečnosti není dosud politická vůle.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:15Autor: Jiri

Otázka: Zdravim, co se vam libi a co nelibi na dnesni politice USA?

Jiří Dienstbier: Nelíbí se mi unilateralismus Bushovy administrativy opírající se o neokonzervativní představy o možnosti Spojených Států řešit světové problémy bez ohledu na spojence. Tuto politiku však už dnes odmítá většina Američanů. Prokázaly to listopadové volby. Lze doufat, že tuto změnu potvrdí i volby prezidenta USA v příštím roce.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:18Autor: Marie

Otázka: Dobrý den pane Dienstbiere, rozveselili mě první hnidopichové se svými impertinencemi, já bych Vás naopak na hradě viděla ráda a držím Vám palce.Moje otázka: je dnešní Evropa tou, o které jste snili s Václavem Havlem? Děkuji za odpověď.

Jiří Dienstbier: Na hnidopichy a pomlouvače jsem zvyklý 40 let. Stav Evropy není jistě dokonalý, ale záleží také na nás, jak se bude EU vyvíjet. Ovlivnit tento vývoj však můžeme jenom tehdy, budeme-li jedním z motorů evropské integrace a nikoliv potácet se za vozem a nadávat.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:23Autor: empeek

Otázka: v cem jste se v zivote nejvice neshodl s Vaclavem Havlem

Jiří Dienstbier: S Václavem Havlem jsme se neshodli zejména ve vztahu k bombardování Jugoslávie, ale rozdílné názory jsou v demokratické společnosti samozřejmé.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:26Autor: Martina

Otázka: Dobrý den,držím vám palce:)Chtěla bych se zeptat na váš postoj k radaru v ČR a pokud jste v zásadě pro základnu,tak jestli nevidíte riziko v tom,že už v NATO jsme závislí na vojenské pomoci Ameriky(ČR ani EU není schopna obrany) a teď si USA ještě pustíme na vlastní území?

Jiří Dienstbier: Jsem přesvědčen, že zajistit světovou bezpečnost je možné jen v úzké transatlantické spolupráci. Je proto třeba, aby se Američané a Evropané dohodli na tom, jakým hrozbám musíme čelit a jaké prostředky k tomu potřebujeme. Nepovažuju za nejlepší, pokud bychom měli instalovat jakékoliv systémy na základě dvoustranných dohod. Ostatně prezident Sarkozy se ptal, jak je možné říkat, že základny jsou věcí USA, ČR a Polska, když je to přece věc Evropy. Potřebujeme ovšem pokročit při vytváření zahraniční a bezpečnostní politiky EU.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:29Autor: Vlasta

Otázka: Fandite nejakemu fotbalovemu tymu? Kteremu?

Jiří Dienstbier: Fandím tomu obrovskému nadšení, kterým obětaví občané vyzvedli už zlikvidovanou Bohemku až k současné účasti v první lize. Je to důkaz síly občanské společnosti. I v loňském roce měla Bohemka více diváků než mnohé zavedené kluby.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:34Autor: mates

Otázka: Dobrý den,
chci se zeptat, zda Vám není poněkud trapné, že jste se nedočkavě "nominoval" prakticky sám, bez podpory nějaké politické strany. I Paroubka jste tím dost vyděsil.

Jiří Dienstbier: Já jsem se vůbec sám na nic nenominoval. Pouze reaguji na zájem médií a především na poslance, senátory a další občany, kteří mě přesvědčují, abych kandidaturu přijal. Přijmout ji budu moci jen tehdy, pokud se na ní parlamentní strany, kluby nebo jednotliví poslanci a senátoři dohodnou a nabídnou mi ji. Vzhledem k tomuto zájmu mám ovšem skvělou příležitost otevírat některá témata, o kterých se příliš nemluví. A nabízet jiné pohledy na politickou situaci země, která je mimořádně úspěšná a přitom v ní panují pesimistické nálady.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:36Autor: Jerry

Otázka: Litoval jste někdy toho, že jste za normalizace strkal nos do věcí, do kterých se strkat neměl, a že jste za to několikrát přes něj dostal?

Jiří Dienstbier: Vždycky jsem strkal nos do věcí, které mě zajímaly a neznám žádné věci, do kterých bych nos neměl strkat. S tím souvisí, že občas přes ten nos dostanu. Jsem stále stejný, jenom poměry za mého života kličkovaly. Takže jednou jste se stejnými názory novinář, jindy kriminálník a jindy ministr.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:39Autor: hukeR

Otázka: Čím chcete dokázat, že jste lepší než Klaus? Jaké jsou Vaše postoje ohledně budoucího vývoje EU? Když by Merkelová prosadila svou, souhlasil byste s EU jako federací nebo konfederací?

Jiří Dienstbier: Především jsem přesvědčen, že EU potřebuje být integrací politickou. Konkrétní formy je předčasné předkládat. Měli bychom však pochopit, že kdyby byla EU pouhým volným trhem, neměli bychom také žádné solidární fondy, na které se tak spoléháme. Jedině proto, že členové EU ji chápou jako politický subjekt, starají se také o vyrovnávání úrovně členských zemí.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:43Autor: Jiri

Otázka: Ktere osobnosti z ceske historie, ke kterym mate kladny vztah, vas jako prvni napadnou? A to same s temi zapornymi. Dekuji.

Jiří Dienstbier: Kromě Karla IV., Husa a Komenského z novodobé historie si vážím především Karla Havlíčka Borovského, T.G.Masaryka - za jejich odvahu trvat na pravdě. A bezpočet dalších, které tu nelze vyjmenovat, kteří se vždy chovali stejně. Nevážím si těch, kteří zklamali důvěru občanů a jejichž seznam by byl bohužel také velmi dlouhý.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:44Autor: hukeR

Otázka: Bral byste hlasy komunistů, jako Klaus?

Jiří Dienstbier: K volbě prezidenta je potřeba získat 141 hlasů poslanců a senátorů. Volby jsou tajné, a proto otázky čí hlasy bych přijal či odmítl nemají smysl.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:48Autor: Roman

Otázka: Věříte tomu, že Klaus byl šikanován Státní bezpečností, jak se nedávno psalo v MFD?

Jiří Dienstbier: Šikanovány byly statisíce občanů, často i ti, kteří se uchýlili pouze do soukromí. Tím spíše byli šikanováni lidé, kteří se podíleli na mnohých neoficiálních iniciativách. Bez jejich činnosti a dalšího širokého zázemí ve společnosti by nebyl možný ani otevřený odpor vůči režimu, který představovala Charta 77 a další občanské iniciativy.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:53Autor: Matěj

Otázka: Jste známý gurmán. Jak se dívate na to, jak nám Brusel chce brát jeden národní pokrm za druhým?

Jiří Dienstbier: Brusel nám nechce žádné národní pokrmy brát. To jsou buď pomluvy nebo výmluvy českých byrokratů. Například předpis o tom, že hotová jídla nesmí být starší tři hodiny platí asi od roku 1961 a jako kuchař vím, že tento nesmysl lze snadno překonat. Dodržují ho pouze líní kuchaři nebo majitelé restaurací, kteří místo dobrých českých jídel nabízejí minutky, které mohou prodávat za dvojnásobnou cenu. Některé hygienické předpisy EU, které nerespektují staleté tradice národních kuchyní, nejsou závazné a každý stát je buď může přijmout nebo odmítnout. Například pokus zakázat sýry z nepasterizovaného mléka sjednotil celou francouzskou politickou scénu. Nenechme se proto klamat.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:54Autor: Marek

Otázka: Kterou zemi jste si za vašeho novinářského pobytu v Asii oblíbil nejvíce?

Jiří Dienstbier: Kambodžu před Pol Potem.

Odpovězeno: 31. 07. | 11:59Autor: Jitka

Otázka: Dočetla jsem se, že teď pracujete pro renomovanou agenturu Reuters. Co pro ni děláte?

Jiří Dienstbier: Jsem jedním z 18 ředitelů Reuters Founders Share Company, která drží zlatou akcii světové tiskové agentury Reuters. Předsedou je bývalý generální ředitel Volvo Pehr Gyllenhammar. Mezi dalšími členy je bývalý dánský ministr zahraničí Jensen, někdejší šéfredaktor New York Times nebo bývalá předsedkyně hongkongské vlády. Naším úkolem je dohlížet na dodržování 150 let starých pravidel nezávislosti zpravodajství a na to, aby nikdo nezískal více než 15 procent akcií světové společnosti.

Odpovězeno: 31. 07. | 12:00Autor: petrman

Otázka: Pane, Dienstbiere, odkud pochází Vaši předci?

Jiří Dienstbier: Moji předci z tátovy strany pocházejí z Hořovicka, z máminy strany z okolí Hradce Králové.

Odpovězeno: 31. 07. | 12:05Autor: sara

Otázka: Vážený pane Dienstbiere,
jaký je Váš názor na výrok (V.Klause) :
Občanská společnost je polemika se svobodnou společností
a je povinností každého demokrata ze všech svých sil,
do konce svých věků proti ní bojovat !!!
Děkuji za odpověď.

Jiří Dienstbier: Občanská společnost je základem svobodné společnosti. Margaret Thatcherová byla kdysi při návštěvě v Praze překvapena, když se jí na tiskové konferenci ptali, co soudí o občanské společnosti. Odpověděla samozřejmě totéž, co jsem řekl v první větě.

Odpovězeno: 31. 07. | 12:05Autor: Alergieklausule

Otázka: Zdravím Vás, držte se při té volbě. Až půjdete do ringu, neházejte ručník. Trénujete ? :)

Jiří Dienstbier: Ručníky do ringu neházím. Děkuji všem, kteří mě poslali své otázky a omlouvám se, že čas uplynul a mnohé jsem musel zanechat bez odpovědi. Přeju všem dobrou náladu. Američané mají jedno dobré úsloví: Štěstí je k mání, poslužte si sami.

 

Právě se děje

Další zprávy