Urážky Romů bych žalobou neřešil, říká ombudsman

Martina Macková a Petr Holub
25. 7. 2007 15:46
Jen vystupňuje protiromské nálady, míní
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Za chybu považuje veřejný ochránce práv Otakar Motejl podaná trestní oznámení kvůli posledním výrokům politiků na adresu romské menšiny.

Podle ombudsmana, který je vnímán coby "ochránce Romů", i podle jeho zástupkyně Jitky Seitlové se dalšími reakcemi na rasistická vyjádření jen vyostří situace ve společnosti.

Romské organizace, ale například i bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová, podaly trestní oznámení na senátorku Lianu Janáčkovou kvůli rasistickým výrokům.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dále čtěte:

Šabatová má za to, že politici jako Janáčková či Nepraš posunují hranice, co je ještě možné beztrestně říct. "A ukazuje se, že takové populistické výroky přispívají k politickému zisku. Ale přispívají i k barbarizaci společnosti," uvedla pro Aktuálně.cz

Trestní oznámení padlo i na vicepremiéra Jiřího Čunka. Vzápětí však oba v nevybíravých výrazech k Romům následoval i další politik, zastupitel Břeclavi.

Politici mají hledat řešení

"Ničemu to neprospívá a neřeší to problém, že se politici takto vyjadřují," řekla Aktuálně.cz Seitlová. Podle ní to ukazuje, že společnost si neví rady.

"Neumíme ho řešit, za patnáct let jsme se nikam nedostali," uvedl také Motejl pro Český rozhlas 6.

Motejl prohlásil, že snaha politiků lovit sympatie nadbíháním protiromským náladám, je velmi nebezpečná.

"

Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová
Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová | Foto: Ludvík Hradilek

"Koneckonců to jsou triky, které jsme zažili my staří ve třicátých letech minulého století ve střední Evropě. Politika pevné ruky a zároveň hledání kolektivního viníka, navíc viníka, který se pozná na ulici podle ksichtu, to je metoda toho příšerného záchvatu rasismu, který stál u kolébky německého nacismu.

Otakar Motejl ovšem dodal, že český volič už odolal podobnému populismu, když před devíti lety znemožnil vstup Miroslava Sládka do Parlamentu.

"Cílem politika by nemělo být jen to, aby něco nekulturně komentoval, jeho úkolem je hledat řešení," míní Seitlová, která byla ještě do letoška druhé volební období senátorkou.

Intelektuálové by měli říct "ne"

Podle názoru ombudsmana není úplně šťastným postupem podávat na údajné rasisty trestní oznámení, jak učinily v případě Jiřího Čunka i Liany Janáčkové romské organizace.

"Lepší by bylo, kdyby tyto výroky odsoudila skupina intelektuálů bez hrozeb trestním zákonem," podotkl Motejl a dodal, že velký ohlas protiromských výroků připomíná, že skutečně nějaký romský problém existuje.

 

Právě se děje

Další zprávy