Čunek vs. Lepper: Polská vláda se bortí. A česká?

Petr Holub
26. 7. 2007 15:30
Polsko korupční obvinění potrestalo, Češi nikoli
Premiér Topolánek
Premiér Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analýza - Předseda vlády Mirek Topolánek si nevezme příklad z polského kolegy Jaroslawa Kaczyńského a neodvolá svého vicepremiéra vyšetřovaného pro korupci.

Ukazuje se, že je slabší než Kaczyński.

Mladší z polských dvojčat se ke - v polské vládní koalici značně nepopulárnímu - kroku rozhodlo i přesto, že odvolání vicepremiéra bude pravděpodobně znamenat předčasné volby. Oznámit by je Varšava mohla už v příštích hodinách.

Vicepremiér a předseda koaliční KDU-ČSL Jiří Čunek byl z korupce obviněn 9. února. Premiér Mirek Topolánek za ním stojí a chce ho odvolat až ve chvíli, kdy ho bude žalovat státní zástupce. Nebude to dříve než koncem srpna.

Vicepremiér a předseda koaliční Sebeobrany Andrzej Lepper byl z korupce obviněn 9. července. Tentýž den ho premiér Jaroslaw Kaczyński nechal odvolat.

Jeden premiér nečeká ani den, pro druhého je i sedm měsíců málo.

ČTĚTE VÍCE: Polsko čeká na rozhodnutí. Budou předčasné volby?

Česko není Polsko

Přitom mají oba případy ještě další shodný rys. Místo v české i polské vládě může ztratit, resp. ztratil šéf menší koaliční strany, která má tak malé preference, že se musí bát předčasných voleb. Je tak pro ni skoro nemožné proti premiérovu zásahu účinně protestovat.

Přesto Mirek Topolánek váhá a odpovědi na otázku, proč si nevezme příklad z Kaczyńského, se vyhýbá.

Foto: Aktuálně.cz
Více o evropských souvislostech čtěte v Eurorubrice Aktuálně.cz

"Stanovisko pana premiéra v kauze Čunek je stále stejné a několikrát opakované - tedy - pokud bude vicepremiér Čunek obžalován a sám by neodstoupil, pak ho premiér odvolá," vysvětluje mluvčí Jana Bartošová, proč je zbytečné se ptát na odvolání Čunka.

Srovnávat Česko s polskou politickou scénou je podle Topolánka obtížné: "Bratři Kaczyńští postavili celou předvolební rétoriku na výrazném boji s korupcí a celá věc navíc vykazuje znaky vnitropolitického boje v Polsku," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

Kaczyński se voleb nebojí...

Boj s korupcí patřil také k hlavním volebním tahákům Topolánkovy ODS. Ani experti ovšem nevidí v opatrnosti českého premiéra popření předvolebních slibů. "V Polsku je prostě jiná situace a oba premiéři, český i polský, dělají to, co je po ně nejvýhodnější," míní polonista Palackého univerzity Václav Burian.

Kaczyński se nebojí předčasných voleb a tah proti koaličním partnerům mu může jedině pomoci. Pro Topolánka nepředstavují předčasné volby alternativu, dokud se alespoň nepokusí prosadit rozpočtovou reformu.

Polský premiér
Polský premiér | Foto: Reuters

S tím souhlasí i ředitel společnosti CEVRO Ladislav Mrklas. "Také postavení lidovců je jiné, než má Sebeobrana v Polsku. Pro ODS neexistuje jiná varianta než vládnout společně s KDU-ČSL," dodává Mrklas. Kaczyński naopak jiné alternativy má k dispozici.

...může jenom vyhrát

V posledním průzkumu deníku Gazeta wyborcza zaostávala strana Kaczyńských Právo a spravedlnost s 24 procenty hlasů o sedm procent za opoziční Občanskou platformou.

Pokud by s ní skutečně předčasné volby prohrála, mohly by obě strany vzešlé z hnutí Solidarita přesto složit novou vládu. Tato alternativa je dokonce mezi Poláky nejpopulárnější. Přálo by si ji 35 procent občanů, tedy o sedm procent víc, než spolupráci Občanské platformy se socialisty ze strany Levice a Demokraté.

Premiéru Kaczyńskému tedy nic nebrání v tom, aby oprášil image bojovníka s korupcí a přitlačil ke zdi koaliční spojence, vedle Sebeobrany i Ligu polských rodin. Obě populistické strany navíc přišly častými skandály o popularitu a potácejí se v průzkumech pod hranicí pěti procent, která je jako v Česku podmínkou pro vstup do sněmovny.

Kaczyńského dosavadní spojenci se brání tím, že své strany spojili do uskupení Liga a Sebeobrana, se kterým mají větší šanci uspět. Politici Práva a spravedlnosti reagovali s tím, že partneři porušují koaliční dohodu. Během tohoto rozhodnou, jestli volby skutečně budou v listopadu, tedy dva roky před termínem.

Pro bratry Kaczyńské to může dopadnout jen dobře. Buď jim koaliční partneři ustoupí, anebo povedou stranu do voleb, po kterých se bez jejich účasti neobejde žádná vláda.

Český kámen sváru - vicepremiér Jiří Čunek
Český kámen sváru - vicepremiér Jiří Čunek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Obavy premiéra Topolánka

Zato Topolánek podle dosavadních průzkumů nemůže hledět na případné předčasné volby s optimismem. Sociální demokraté už stáhli dlouholetý náskok ODS a pokud by lidovci s problémovým předsedou ze sněmovny vypadli, vyhraje volby s převahou levice.

"Topolánek určitě nechce, aby se odvoláním Čunka přiléval oheň do vnitrostranických soubojů v KDU-ČSL a aby se tak oslabil nezbytný spojenec," říká ředitel Mrklas. Předpovídá, že pokud bude Čunek odvolán, tak určitě nepůjde o korupční aféru, ale spíše o jeho absolutní neschopnost řídit ministerstvo pro místní rozvoj, a zajistit tak čerpání evropských fondů.

Mrklas dodává, že slabá pozice českého premiéra nevyplývá jen s nutnosti spoléhat lidovce. Zároveň má slabší postavení uvnitř vlastní strany. Při manévrech po vzoru Kaczyńského by mohl vzbudit odpor i uvnitř vlastní strany. Každý neúspěch nebo i snaha udržet vládu s pomocí ČSSD by ho tak mohly stát na podzimním kongresu křeslo předsedy ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy