Zastupitel: Romové? Černá lůza, sebranka hajzlů

Martina Macková
18. 7. 2007 16:40
Další politik sbírá body na otevřeném rasismu

Břeclav - Senátorka Liana Janáčková není jediným politikem, který si při debatě o Romech nebere servítky. Břeclavský zastupitel Tomáš Nepraš (Volba pro město) jde dál.

Před dvěma týdny na veřejném jednání zastupitelstva označil podle svědků romské občany města jako "černé ludry".

V rozhovoru pro on-line deník Aktuálně.cz v rasisticky motivovaných výrocích pokračoval mnohem razantněji. Vybízel i, aby si redakce jeho slova nahrávala, protože si za nimi stojí.

Podle bývalé zástupkyně ombudsmana Anny Šabatové, která v kauze senátorky Janáčkové podala trestní oznámení, posunují politici jako Janáčková či Nepraš hranice, co je ještě možné beztrestně říct. "A ukazuje se, že takové populistické výroky přispívají k politickému zisku. Ale přispívají i k barbarizaci společnosti," uvedla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A klidně si to napište, kam chcete

Redakce se na Nepraše obrátila, když se snažila zmapovat, kteří politici v Česku sbírají body na rasově podbarvené rétorice. Právě Tomáš Nepraš, majitel firmy Racio, je místním zastupitelem v Břeclavi minimálně pět let.

Jeho voliči tedy musí znát jeho názory - stejně jako voliči dlouholeté starostky ostravské městské části Mariánské hory Liany Janáčkové, dnes senátorky z klubu SNK, která Romy chtěla zahnat za dráty pod napětím.

Kauza senátorky ovšem Nepraše nezajímá: "Nevím, co řekla. A je to jedno. Novináři si z toho vždycky vyberou jen to, co se jim hodí, aby jejich zprávy nebyly fádní," míní.

Senátorka Liana Janáčková (klub SNK, Ostrava)
Senátorka Liana Janáčková (klub SNK, Ostrava) | Foto: Aktuálně.cz

Tvrdí, že média ve skutečnosti problémy soužití většiny s Romy zas tak nezajímají. "Kdyby chtěli, mohli by se přijet podívat, jak to tady je. Já dávám práci asi deseti Romům a vím, jak to vypadá. Politici, kteří protiromské výroky kritizují, by si měli zkusit jít bydlet do Matiční a pak mohou něco říkat... Je to širší sociální problém, ne jen takové jalové tlachání o integraci, to už předvedli komunisté. Takových výroků vám řeknu okamžitě deset, jen vytloukají pseudokapitál," spustil zastupitel.

Nepraš dále řekl:

"Říkejte, že jsem Mengele, ale oni nejsou geneticky vybaveni na to, aby pracovali s citlivým zařízením. Jiné práce vykonávají dobře. Ale jak mají být motivovaní vůbec pracovat, když patnáct strýců posílá děti do samoobsluhy krást s požehnáním. Proč by pak pracovali? Lidé by se měli sklonit před tím, že vůbec pracují, když další kradou kanálové poklopy a prodávají je."

Je to černá šepleť

Nepraše vlastní monolog natolik rozčílil, že svou rétoriku ještě vyostřil.

Co dále řekl Nepraš:

"Vždyť tady taky žijete. Nebo je to v Praze jiné? Je to přece určitá skupina, která se páří napříč, žije jich čtyřicet v jedné místnosti, nemají základní hygienické návyky. Jako ta opice se naučí přijít na úřad a říct si o sociální přídavky. Politici jen zavírají oči. Legislativní kroky nemají žádný dopad. Je to černá šepleť, sebranka hajzlů, lůza. Klidně si to napište, kam chcete."

Redakce nyní požádala o vyjádření břeclavské radnice, zda považuje názory zastupitele za přijatelné.

 

Právě se děje

Další zprávy