Přijde utahování opasků? Nečas odpovídal online

Petr Holub, Jakub Antoš
25. 5. 2007 12:03
Co si myslí o případu týrání v Kuřimi
Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz
Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Byl jedním z hlavních autorů reformy, jejíž konečnou verzi schválil Topolánkův kabinet ve středu. Je také politikem, který v souvislosti s případem týrání osmiletého chlapce v Kuřimi slíbil výrazné změny v přístupu sociálních úředníků k rodinám. 

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se zaručil, že schválené změny mají jen zachránit rozpočet a otevřít prostor ke skutečným reformám.

"Trvám na tom, že se ODS neodklání od svého programu. Chceme snižovat deficity veřejných financí, snižujeme daně, reformujeme sociální systém včetně důchodového systému," řekl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Podle návrhu Petra Nečase se dnes prakticky jen snižují sociální dávky, které na jaře 2006 před volbami zdvojnásobil populisticky naladěný parlament, a omezuje hojně zneužívaná nemocenská.

"Největší přinos z reforem budou mít jednoznačně rodiny s dětmi, tak to jsou dělány změny v daňovém i sociálním systému. Vždyť např. samoživitelka s min. mzdou a jedním 12letým dítětem vydělá na těchto návrzích měsíčně, a to i po odečtení zvýšení spodní sazby DPH 750 Kč," řekl ve prospěch vládní reformy Nečas.

Vše o vládní reformě
Autor fotografie: sh

Vše o vládní reformě

Revoluce: nové daně, nové dávky

V příštích letech se však zavedou přísná pravidla, která znemožní pohodlný život jen z dávek v nezaměstnanosti. Odvody na sociální systém se sníží o 3,5 procenta, což podnikům i zaměstnancům pomůže víc než jakékoli škrty na daních. Začne reforma penzí, na které bude možné spořit u soukromých pojišťoven.

To všechno může zůstat jen na papíře, pokud se naplní obavy a vláda nezíská pro své zákony ve sněmovně většinu. 

Vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas přijal pozvání k online rozhovoru Aktuálně.cz, aby své záměry vysvětlil.

 

Vážení čtenáři, omlouváme se vám za potíže spojené s produkcí tohoto "on-line" rozhovoru. Souhrou několika nepříznivých okolností se rozhovor odehrál jindy a jinak, než jsme avizovali. Původně měl vicepremiér Petr Nečas na Vaše otázky odpovídat od 11 hodin. Kvůli jeho účasti na mimořádném zasedání vlády musela redakce on-line rozhovor odložit o více jak hodinu. Samotný rozhovor pak vinou technických potíží s redakčním systémem probíhal off-line. A vzhledem k velmi omezenému času na zodpovězení otázek a dalšímu neodkladnému programu ministra Nečase, bylo možné zodpovědět pouze část z Vašich otázek. Ještě jednou se omlouváme. Redakce Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 25. 05. | 12:05Autor: Ondra

Otázka: bude od nového roku platitzákon o nemocenské, že první 14 dní nemoci hradí zaměstnavetel zaměstnanci? a bude se tohle opatření vztahovat na malé organizace?

Petr Nečas: Od nového roku tento zákon nebude platit, jeho platnost je odsunuta.

Odpovězeno: 25. 05. | 12:08Autor: Neo

Otázka: Dobrý den,
reformám fandim, ačkoli se mi zdají málo radikální. je tam mnoho ústupků, daně stále vysoké a dle mého názoru jsou i hodně sociální. hodně mi vadí dávky typu mateřská, rodičovská, porodné....proč to neuděláte formou vysokých daňových slev, abych byl schopen dítě uživit bez soc.dávek?

Petr Nečas: Cestu kterou naznačujete, považuji za správnou, proto také nahrazujeme část dětských příspěvků na dani a chceme jít tímto směrem i v dalších reformních krocích.

Odpovězeno: 25. 05. | 12:11Autor: mlcouskova

Otázka: Proč se ODS dalece odklání od svého prógramu, kterým garantovala svou účast v případné vládě? A pokud chcete tvrdit, že tomu tak není, tak bych byla ráda, abyste si ho znovu oživil." Vždyť je to do nebe volající"

Petr Nečas: Trvám na tom, že se ODs neodklání od svého programu. Chceme snižovat deficity veřejných financí, snižujeme daně, reformujeme sociální systém včetně důchodového systému. Výsledná podoba kroků vlády je samozřejmě koaliční kompromis, navíc dělaný v jiné situaci veřejných financí, než která byla v době vytváření volebního programu, například výdaje mandatorního charakteru jsou dnes o sedmdesát miliard vyšší.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:31Autor: Kodl

Otázka: Fandím vašim reformám, nutno vydržet. Sociální demokracie udělala vše proto, aby to měla vláda ODS těžké. Lidem je také jedno, že dostávají na výplaty dluhové peníze. Myslím, že váš post je pro otrlejší povahu. Spíte dobře?

Petr Nečas: Spím dobře, ale je pravda, že musíme pracovat velmi usilovně na dalších reformních krocích, aby naše veřejné finance neohrozily pozitivní ekonomický vývoj a budoucí růst životního minima.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:31Autor: Zdena

Otázka: Proč zvedáte dobu odchodu do důchodu když mladí a zdraví nemůžou práci najít a jsou v evidenci nezaměstnaných ? Jaké jsou nyní náklady na jednoho takového člověka v porovnání s výší případně vyplaceného důchodu ?Před pár lety to bylo asi 15000,-Kč

Petr Nečas: Na pracovním trhu je 114 tis. Volných pracovních míst a 194 tis. Legálně zaměstnaných cizinců. Všude je volání po pracovní síle. V současné době je 20 % obyvatel starší 60 let, v roce 2014 to bude 25 %. Demografický vývoj se nesmí ignorovat a proto již nyní se zvedá věk odchodu do důchodu na 63 let v roce 2017. To přijaly vlády ČSSD. My pouze navrhujeme, aby po r. 2030 byl věk odchodu do důchodu 65 let. Možnost předčasného odchodu do důchodu zůstane a věk odchodu do důchodu chceme učinit více pružným.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:32Autor: Jozef

Otázka: Prečo nezavediete, aby sa lieky do 30-40 Kč platili v plnej výške. Odbúrala by sa zbytočná práca s receptami na poisťovnu, ktorých hodnota je je minimálna /napr. Neurol 0,25 hodnota 5,02/ Ďakujem.

Petr Nečas: Souhlasím. Jsem přesvědčen, že v dalších reformních krocích musí jít zdravotnictví tímto směrem. Jen z VZP se ročně za paralen utratí 200 mil. Kč, které pak chybí na drahé a životu potřebné léky, přitom paralen si může dovolit koupit opravdu každý.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:33Autor: Borek

Otázka: Když se zvedá daň z 5% na 9%, uvažujete v rámci kompenzací i o zvášení životního minima? Nebo mají ti chudáci, co ho dostávají zemřít hlady?

Petr Nečas: Analýzy růstu cen jednoznačně ukazují, že váha položek ve snížené sazbě DPH ve spotřebním koši českých domácností je tak nízká a konkurence např. na trhu tak vysoká, že toto zvýšení snížené sazby DPH způsobí růst cen pouze o 1,02 %.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:33Autor: Janička

Otázka: Pane ministře, je mi 57 let, problémy s páteří a klouby.Zaměstnání O. Soc. dávky O-prý mám děti/ mají dluhy/.Důchod bude činit 6.8OO,-Kč. Jak z toho mám platit léky atd? Celý život jsem dělala,platila.Nájem 5.OOO,-Kčvč.el.Doma netopím,nesvítím,zatím dýchám . Vracíme se do let po válce. Vodu chytáme

Petr Nečas: Doporučuji Vám navštívit pověřený OÚ a zjistit, zda-li nemáte nárok na některé sociální dávky ze státní sociální podpory a systému hmotné nouze, např. příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a příspěvek na bydlení.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:34Autor: nespokojený volič

Otázka: dobrý den, mám jen vždycky strach co z vaší vlády vyleze za blud!zlatá minulá vláda!vůbec tomu nerozumíte, jen děláte pokusy na lidech a ty na tom nejvíc doplatěj vám je to jedno za ty prachy že?Příště vás voliči vyženou klackama a už aby to bylo! otázku nemám stojí to za .......

Petr Nečas: Největší přinos z reforem budou mít jednoznačně rodiny s dětmi, tak to jsou dělány změny v daňovém i sociálním systému. Vždyť např. samoživitelka s min. mzdou a jedním 12letým dítětem vydělá na těchto návrzích měsíčně, a to i po odečtení zvýšení spodní sazby DPH 750 Kč.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:34Autor: P.

Otázka: proč platí rodičovský příspěvek kolem 11 tis. za dva roky s dítětem doma pouze pro matky s příjmem kolem 16 tis.? to se pojďte podívat na severní Moravu kolik žen do třicítky tento plat má..celá ta vaše reforma nás , středněpříjmové akorát ožebračí ale to asi Vy, modří ptáci budete spokojení

Petr Nečas: Rodičovský příspěvek ve výši 11 400 Kč odpovídá platu od cca 16 tis. Kč, čili podprůměrnému platu. Toto opatření je obranou proti spekulativnímu jednání, kdyby si prakticky každý mohl požádat o tento zvýšený rodičovský příspěvek a od dvou let čerpat další sociální dávky a to např. ze systému hmotné nouze. Jeli v Rakousku rodičovská do tří let v přepočtu 12 tis. Kč a u nás do dvou let 1400 a do tří let 7600 Kč, tak tento systém přece musíme považovat při rozdílu platu mezi námi a Rakouskem za velmi velkorysý vůči našim rodinám.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:35Autor: Androider

Otázka: Dobrý den pane ministře.
Hodláte zrušit zdanění studentských brigád, které zavedl Škromach? Jinak Vám přeji hodně štěstí.I když mě mrzí,že Vaše soc. reformy nejsou dost tvrdé.Každý se má o sebe postarat sám, pokud je fyzicky a duševně zdravý.

Petr Nečas: Budeme usilovat o původní systém studentských brigád. Jsem dokonce spoluautorem návrhu zákona, který se o to snažil již v minulém volebním období

Odpovězeno: 25. 05. | 13:36Autor: prao

Otázka: Pane Nečas.ODS znovu bude utahovat opasky.Myslíte si že je správné dávat odměnu více jak 3/4mil.Kč paní Musílkové,která potopila, za pomoci současných vrcholových politiků, VZP špatným hospodařením(vznikl dluh vyšší jak 10mil.Kč)?Kde bychom měli začít s utahováním opasků?

Petr Nečas: Paní Musílková VZP nepotopila, naopak činila aktivní kroky k pozitivním změnám. Pokud někdo VZP potopil, tak to byli ministři zdravotnictví z řad ČSSD. Případná odměna paní Musílkové je věcí VZP a nejde ze státního rozpočtu. Reformy jsou dělány sociálně citlivě a budou-li odkládány, budou muset být podstatně tvrdší.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:37Autor: Petr

Otázka: Dobrý den, jen se chci zeptat proč nejsou feformy ještě razantnější? Ale na druhou stranu alespoň něco. Jinak je dobré, že se někdo konečně snaží něco udělat.

Petr Nečas: Děkuji a naprosto souhlasím. Reformy jsou výsledkem koaličních kompromisů a jejich jedinou alternativou jsou žádné reformy a narůstající deficity veřejných financí.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:38Autor: Radka

Otázka: Dobrý den pane ministře. Myslím, že ve finále se Vám prodraží neplatit privní tři dny nemocenské...lidé budou přecházet nemoci, roznášet po okolí a po několika přechozených chřipkách bude mít jistě spoustu jiných zdr. problémů, které se budou muset léčit, co vy na to?

Petr Nečas: Nebude to tak

Odpovězeno: 25. 05. | 13:39Autor: macek

Otázka: Myslím si, že by se mělo ubrat financí romským rodinám. Stát jim vychází v mnohem víc než běžné české rodině.

Petr Nečas: Sociální systém nesmí a nemůže rozlišovat občany na Romy a neromy. Musí rozlišovat na občany poctivé a nepoctivé a na aktivní a pasivní.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:39Autor: Jirka

Otázka: Proč byly zrušeny stravenky (týká se několika miliónů lidí) a byly ponechány režijní jízdenky pro zaměstnance ČD (týká se několika desetitisíců lidí)? To máte z Duška takový strach?

Petr Nečas: Z pana Duška nikdo strach nemá. Zrušení režijních jízdenek by přineslo do státního rozpočtu max. 15 mil Kč. S tím, že desetitisíce lidí by muselo toto zrušení dodaňovat, takže daňová správa na toto dodatečné zdražení by zpolka možná více než je výnos z toho zrušení režie. Obecně jsem zastáncem zrušení většího počtu odečítatelných položek a osvobození u daně z příjmu právnických osob.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:40Autor: Nelej

Otázka: Proč v rámci reformy nenavrhujete také snížení platů ministrů, poslanců, senátorů, státní úředníků a aparátníků? Myslíte si, že takto uspořenémiliardy by se státní pokladně nehodili? Víte, že váš jeden měsíční plat je dvouletá penze důchodce?

Petr Nečas: Platy ústavních činitelů budou zmraženy na rozdíl od všech ostatních platů v této zemi. Mimochodem největší podíl na platech ústavních činitelů mají soudci, nikoliv poslanci, senátoři či ministři. Tyto platové náležitosti však nemají rozhodně hodnotu miliard, to je mediální mistifikace.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:41Autor: Katka

Otázka: Dobrý den pane ministře,co má dělat rodina,jejíž otec šel do předčasného důchodu,aby se mohl starat jako asistent o těžce postiženého syna,matka má příjem 15 tisíc hrubého a rodina si musí půjčovat peníze na nájem, protože jim od ledna ještě nepřišly dávky (dle nového sociálního zákona)?

Petr Nečas: Velmi se omlouvám za tyto problémy, ale systém dávek v hmotné nouzi a příspěvku na péči byl připraven předcházející vládou a byl připraven nedostatečně. Snažíme se toto zpoždění co nejvíce dohnat, ale nastoupili jsme již do rozjetého vlaku, který má bohužel zpoždění. Jsem přesvědčen, že se nedostatky co nejdříve vyřeší a finanční dávky v podobě doplatku co nejdříve dostanete.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:42Autor: Pavel S.

Otázka: Pane Nečas,
nezdá se Vám zbytečné vyhazování peněz daňových poplatníků za placení odborníků na úpravy státních financí,když stejně víte,že reforma neprojde? Bouří se i dost vašich soukmenovců a to nesvědčí o ničem dobrém. Děkuji a příjemný víkend Stojkovič Pavel Břeclav

Petr Nečas: Soukmenovci byl termín používaný v NSDAP. Žádné soukmenovce tedy nemám. Budeme intenzivně jednat a diskutovat tak, aby stabilizace veřejných financí prošla a umožnila sestavení státního rozpočtu s deficitem veřejných financí nižším než 3 % HDP.

Odpovězeno: 25. 05. | 13:42Autor: Pepa

Otázka: Kdy už se dočkáme toho, že žadatelé o sociální dávky budou více rozlišováni podle toho, zda se snaží, zda v životě pracovali atd? Připadá mi nemravné, že notorický flákač má stejné podmínky jako absolvent nebo dokonce člověk propuštěný po mnoha letech práce. Rozhodovat jen podle příjmu je špatně.

Petr Nečas: naším cílem je vázat výplatu sociálních dávek aktivním chováním na trhu práce, to je účastí na programu rekvalifikací, dalšího vzdělávání, programu veřejně prospěšných prací, jednorázových registrovaných prací. Při odmítání těchto aktivit bude plněno nikoliv životní ale nižší existenční minimum, a to ve formě poukázkového či věcného plnění. Chceme, aby tato legislativa začala platit již v průběhu příštího roku. První krok tímto směrem je již ve včera schváleném vládním návrhu: člověk, který přijde o práci pro hrubé porušení pracovní kázně nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Právě se děje

Další zprávy