Starostové vzkázali Kalouskovi, jak má dělit peníze

Martina Macková
21. 5. 2007 15:35
Zrušte poslanecké pomníčky, vzkazují také

Praha/Zlín - Koeficient jedna. To je zaklínadlo návrhu zákona o rozpočtovém určení daní, který dnes předložili starostové. Absolutní rovnostářství mezi obcemi navrhují jako protipól ministerské novely, která výrazně zvýhodňuje čtyři největší města.

"Chceme, aby byly všechny obce na stejné úrovni. Je to vyvážený návrh k diskusi," řekli zástupci starostů ze Zlínska, sdružení v Iniciativě za živý venkov, kteří v Senátu představili vlastní návrh reformy financování obcí.

Zrušení koeficientů, díky kterým dnes dostávají větší města na jednoho obyvatele více peněz než malé obce, je podle nich spravedlivější a systém přerozdělování daní navíc podstatně zjednodušuje.

"Odstraňujeme zjevnou diskriminaci občanů menších sídel, kdy podle stávajících pravidel je daňová hodnota občana z menší obce tři až čtyři tisíce korun, zatímco Praha na občana získává přes dvacet tisíc," dodala senátorka Jana Jurenčáková (za Nezávislé starosty pro kraj).

"Na našem návrhu vydělávají všechny obce i města, u nejmenších obcí dochází k posílení jejich rozpočtů v průměru o 60%, u obcí do 10 tisíc obyvatel až o 40 procent, stejně tak získávají všechna krajská města v řádu 10 procent," doplňuje jeden z autorů návrhu starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík.

Výjimkou ale bude Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a částečně Olomouc. "Těchto pět největších měst z dosavadního systému těžilo neodůvodněně nejvíce a v našem modelu přes 10 procent dosavadních příjmů ztrácí," dodal Gazdík.

Menší by pomohly platily větším ztráty

Starostové navrhují, aby daňová hodnota každého občana byla stejná. Ale s tím, že se všechny obce budou podílet na úhradě ztrát z neinvestičních nákladů, například z dopravy, pověřených obcí či krajských měst.

Kolik by se přispívalo? To si každá obec dohodne s pověřenou obcí či krajem sama. Kdyby se nedohodly, rozhodne podle auditu hospodaření kraj či ministerstvo financí. 

"V každé obci nemůže stát divadlo, sportovní stadion nebo aquapark. Města a obce ovšem nehradí ze svých peněz nemocnice, střední či vysoké školy, jak se mnozí mylně domnívají. Ty jsou financovány z jiných veřejných rozpočtů, krajských či státních. Menší obce by se proto měly podílet na ztrátách z městské dopravy, kulturních a sportovních zařízeních a na památkové péči," uvedl starosta Osvětiman Josef Bartoněk.

Podle něj takový systém už delší dobu funguje v základním školství.

Senátorka Jana Juřenčáková je jednou z vůdčích osobností nespokojených starostů.
Senátorka Jana Juřenčáková je jednou z vůdčích osobností nespokojených starostů. | Foto: Osobní stránky senátorky

Zrušit poslanecké pomníčky

Starostové, kteří už vyhlásili, že jsou připraveni kvůli nespravedlivému návrhu ministerstva protestovat, také požadují zrušit tzv. porcování medvěda, kdy poslanci nesystémově posílají každoročně do svých obvodů peníze na různé akce či podporu organizací. 

Tyto peníze, asi šest miliard, by starostové poslali jako kompenzační polštář největším městům.

"V souladu s vládním prohlášením navrhujeme zrušit poslanecké pomníčky. Jsou to netransparentní a na hraně korupce balancující opatření," uvedl Bartoněk. "Ostatně to navrhoval ministr financí Kalousek již před dvěma lety," dodává.

Starostové předloží svůj návrh premiéru Topolánkovi, ministerstvu financí a ministerstvu vnitra. K jejich iniciativě se už nyní připojilo asi pět set obcí v zemi.

Ministr Kalousek už dal vědět, že ministerstvo je připraveno se tímto návrhem seriozně zabývat. Ovšem za předpokladu, že bude tuto novelu podporovat a prosazovat Svaz měst a obcí. "S příslušným dotazem se ještě dnes ministr financí Miroslav Kalousek obrátil na předsedu Svazu měst a obcí Oldřicha Vlasáka," řekl mluvčí Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy