Paroubek navrhuje Topolánkovi předčasné volby

Petr Holub
17. 5. 2007 18:00
Mohly by být zjara či na podzim 2008
Foto: Ondřej Besperát

Čtěte souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Na jaře anebo na podzim 2008 by mohly být nové volby do sněmovny, kdyby se na termínu dohodly obě velké strany ODS a ČSSD.

V rozhovoru pro Český rozhlas 6 dnes poslal premiérovi Mirku Topolánkovi takový vzkaz předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

"Kdyby pan Topolánek nejel za panem Zemanem, ale za mnou, čestně bych mu řekl, že nejrozumnější východisko, které bychom mohli společně najít, je dohoda o předčasných volbách někdy v červnu příští rok, anebo na podzim v souběhu s volbami krajskými a senátními. To by bylo ještě lepší řešení," uvedl Paroubek. 

Výměnou za rozpočet

Podle Paroubka to je pro předsedu ODS lepší řešení, než ztrácet čas na tenkém ledě, kdy musí neustále zajišťovat podporu stovky vládních a dvou nevládních poslanců.

Předseda ČSSD by byl ochoten v rámci kompromisu domluvit rozpočet na rok 2008. Ten by musel splňovat dvě podmínky: plnit konvergenční program pro vstup do eurozóny a zároveň být sociálně únosný. "To ovšem znamená, že by pan Topolánek musel zastavit to, čemu říká reforma," upřesnil svůj návrh Paroubek.

Sociální demokracie by například nehlasovala pro takový rozpočet, ve kterém by se příjmy z nižší daně podnikům a lépe vydělávajícím zaměstnancům nahradily vyšší daní z přidané hodnoty. Nesměly by se také škrtat sociální dávky.

Obrácené role

Paroubek dosud předčasné volby odmítal.

Když Topolánek například před měsícem v rozhovoru pro MF Dnes oznámil, že je vyvolá na podzim po případném neúspěchu reformy, reagoval jeho oponent negativně: "Není dobré hovořit o předčasných volbách dva měsíce poté, co tady byla s velkou pompou instalována středo-pravá vláda," řekl v debatě na ČT.

Tentokrát si role vyměnili. "Nemám důvod, abych nabídku komentoval," odmítl Paroubkův plán předčasných voleb Topolánek.

O politice se bloguje na Aktuálně.cz. Čtěte více:

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Zdeněk Škromach Jan Herzmann     Mirek Topolánek
 

Právě se děje

Další zprávy