reklama

Klaus věří, že lidé přijdou k volbám

Praha - Prezident Václav Klaus v letošním novoročním projevu vyzval občany, aby v červnu přišli k volbám do Poslanecké sněmovny, protože tím projeví spoluodpovědnost za vývoj země.

Celý projev prezidenta Klause ZDE

Apeloval na politiky, aby vedli předvolební kampaň férově, věcně a uměřeně. Klaus v tradičním vystoupení kritizoval nadměrnou byrokracii v zemi a přílišné množství zákonů, které podle něj zužují prostor pro svobodné jednání a podnikání lidí. Uplynulý rok označil za nijak výjimečný, zvraty nečeká ani letos.

Prezident zdůraznil odpovědnost každého člověka za vlastní život - nikdo by podle něj neměl pasivně čekat na to, co pro něj udělá stát. Ani politici by neměli slibovat nesplnitelné a namlouvat, že jsou schopni vyléčit všechny neduhy, uvedl.

Každý je podle Klause odpovědný i za vývoj své země, a měl by to projevit účastí ve volbách. Lidé by neměli propadnout mylnému pocitu, že jejich hlas nic neznamená. "A navíc právě volební účast nám dává právo klást na politiky patřičně vysoké nároky," řekl. Dodal, že prezident nemůže přímo ani nepřímo lidem naznačovat, koho mají volit - odpovědnost nese každý sám za sebe.

Klaus si přeje, aby volební agitace byla slušná a uměřená. "Přejme si, aby se nevolilo šikovnější zvládání mediálních vystoupení, ale důvěryhodnost, myšlenky, podstata věci," uvedl. Krátce zmínil i loňskou vládní krizi, která vyústila v demisi premiéra Stanislava Grosse a příchod Jiřího Paroubka, s nímž se Klaus opakovaně dostal do ostrých sporů.

"Standardní, byť opožděné řešení - výměna na postu předsedy vlády - umožnilo, aby dosavadní vládní koalice pokračovala až do řádných voleb," řekl. Navzdory krizi, která zvýšila skepsi občanů k politice, označil uplynulý rok za nijak zvlášť výjimečný, což podle něj svědčí o stabilitě a jisté zralosti demokracie v Česku.

Také v minulém novoročním projevu Klaus řekl, že uplynulý rok z hlediska republiky nijak výrazně nevybočil z vývoje posledních let a žádným viditelným předělem nebyl ani vstup do Evropské unie. Dnes uvedl, že rok a půl trvající členství země v EU velké změny nepřineslo, po odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemí ale snad nastal vážně míněný dialog o budoucí podobě EU.

"Skončila éra, kdy byla o evropské integraci povolena jen jedna jediná pravda. Nasloucháno začíná být i zastáncům jiných pohledů, což je dobře, i když to přišlo s mnohaletým zpožděním," řekl Klaus, který často kritizuje současné směřování pětadvacítky.Zároveň ale prezident uvedl, že stabilitu republiky posiluje právě členství v Evropské unii a v Severoatlantické alianci.

V projevu Klaus kritizoval i nadměrné státní zásahy do každodenního života lidí. "Papírů, razítek, povolení či zákazů, které život neusnadňují, u nás však evidentně přibývá," uvedl.

Konstatoval, že za dva a třičtvrtě roku, kdy je v čele státu, dostal k podpisu téměř 350 zákonů. "Tím je zužován prostor pro svobodné jednání a podnikání lidí, tím klesá úcta k zákonům a k jejich dodržování. To změnit je velkou výzvou pro naši budoucnost," řekl prezident.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama