Průzkum: Paroubkova obliba stále klesá

Red DOM
26. 4. 2007 12:11
Fandí mu především starší a méně vzdělaní lidé
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mezi lídry politických stran zastoupených ve sněmovně, je podle agentury Mori nejoblíběnější lidovecký předseda Jiří Čunek, který je obviněn z korupce. Nejméně oblíben je naopak sociální demokrat Jiří Paroubek.

S prací Jiřího Čunka, jehož ministerstvo pro místní rozvoj dostalo z Bruselu vážné varování, že jsou ohorženy eurodotace pro Českou republiku, je spokojena čtvrtina lidí, které agentura oslovila.

Mori postavila svůj výzkum na názorech tisíce obyvatel Česka starších 18 let. Respondentů se průzkumníci ptali, zda jsou či nejsou spokojení s tím, jakým způsobem vykonávají lídři svoji práci.

Spokojenost s lídry
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Spokojenost s lídry

Topolánek: Spokojený/á 20 Nespokojený/á 54 Neutrální 26 Paroubek: Spokojený/á 13 Nespokojený/á 68 Neutrální 19 Čunek: Spokojený/á 25 Nespokojený/á 52 Neutrální 24 Bursík: Spokojený/á 24 Nespokojený/á 42 Neutrální 34

Zdroj: MORI ČR

Podle indexu spokojenosti, který agentura sestavuje - tedy rozdíl mezi lidmi spokojenými a nespokojenými s tím kterým politikem - ukazuje, že v případě Jiřího Paroubka propad oblíbenosti pokračuje. Paroubkův index spokojenosti klesl na -55 procent. Za poslední tři měsíce je to pokles o 7 procentních bodů.

Z šetření vyplynulo, že předseda ČSSD svým počínáním v politice oslovuje zejména důchodce a lidi se základním vzděláním.

Naopak oblíbenost předsedy vlády Mirka Topolánka stoupla o tři procentní body. Nyní je s ním spokojeno 20 procent respondentů. Spokojenost s vládou, kterou Topolánek vede, je nižší. Kladné znaménko jí dalo pouze 11 procent, negativní téměř tři čtvrtiny.

S vicepremiérem a šéfem nejmladší sněmovní strany Martinem Bursíkem je spokojeno 24 procent, jen o procento méně než s 1. vicepremiérem Čunkem. Podle agentury Mori Čunek překonal krizi, způsobenou jeho mediálními kauzami, a vrátil se téměř na pozici z února letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy