V Chomutově rozhodnuto. Komunisté mají třetího senátora

21. 4. 2007 15:41
Komunista Homolka porazil kandidáta ODS Jana Řeháka

Chomutov - Novým senátorem za Chomutovsko bude komunista Václav Homolka. Ve druhém kole doplňovacích voleb porazil kandidáta ODS Jana Řeháka o 1035 hlasů. Homolku podpořilo 5373 voličů, Řeháka jen 4338.

Nový senátor Václav Homolka pracuje jako ředitel kulturního domu v Klášterci nad Ohří, dříve působil tamtéž jako místostarosta. Od roku 2000 je zastupitelem Ústeckého kraje.

Homolka se do Senátu pokoušel dostat již loni, z deseti kandidátů skončil na třetím místě. Předstihl tehdy i bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou za ČSSD či současnou ministryni za Stranu zelených Džamilu Stehlíkovou.

V Senátu by chtěl pracovat ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí nebo pro zdravotnictví a sociální politiku. Se současnou podobou horní komory není spokojený. Senátu by podle něj prospělo, kdyby se transformoval na parlamentní komoru krajů.

Rekord: nejnižší účast v historii

Dnešní volby na Chomutovsku poznamenala rekordně nízká účast voličů. K druhému kolu přišlo 9,73 procent voličů. To je nejméně v historii parlamentních voleb v Česku.

Rekord dosud drželo druhé kolo doplňovacích senátních voleb v Brně v roce 2003, kdy hlasovalo 10,27 procenta voličů.

Infobox

Kdo je nový senátor Václav Homolka?

  • narozen 6. 1. 1955 v Kadani
  • vystudoval Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, posléze postgraduální studium na PedF UK v Praze
  • členem KSČM do roku 2005, do komunistické strany ale poprvé vstoupil v roce 1985
  • pracoval jako stavební technik, učitel a zástupce ředitele na SOU strojírenském v Klášterci nad Ohří, byl také ředitelem
    realitní kanceláře První krušnohorská RK
  • dnes pracuje tamtéž jako ředitel Kulturního domu
  • 1998 - 2006 místostarosta v Klášterci nad Ohří, v tamním zastupitelstvu
  • od roku 2000 zastupitel Ústeckého kraje

 

Velmi málo voličů přišlo už k prvnímu kolu minulý týden. S 10,92 procenty voličů se zařadilo na třetí místo historických tabulek.

Více o prvním kole voleb v Chomutově čtěte ZDE

Doplňovací volby se na Chomutovsku konaly poté, co z horní komory kvůli zdravotním problémům odešel na podzim zvolený senátor Petr Skála.

Na jeho odchodu tak vydělá KSČM, počet jejích senátorů se zvýší na tři.

Paroubkova podpora pomohla

Komunistický kandidát získal před druhým kolem podporu od předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten vyzval voliče, aby hlasovali proti kandidátovi ODS.

"Domnívám se, že v levicově zaměřeném regionu by se neměl stát senátorem kandidát ODS. Pokud ano, dali by lidé hlas i nesmyslným reformám z dílny občanských demokratů. Podporuji proto kandidáta za KSČM Homolku. Doporučuji našim voličům, aby udělali totéž," uvedl Paroubek.

ČSSD však nebyla v podpoře Homolky jednotná. Chomutovská kandidátka ČSSD a místopředsedkyně strany Jana Vaňhová oznámila, že strana nikoho podporovat nebude. Paroubek však rozhodl jinak a slova Vaňhové označil za její osobní postoj.

ČSSD zvažuje stížnost na první kolo

Výsledky dnešních voleb však ještě může zvrátit stížnost, kterou se chystá podat k Nejvyššímu správnímu soudu ČSSD. Její kandidát Jan Mareš totiž zaostal při prvním kole minulý týden za komunistou Homolkou jen o 19 hlasů, přičemž volební komisaři označili za neplatné rovných 70 hlasů. ČSSD proto chce dosáhnout u soudu přepočítávání hlasů.

Podobnou stížnost řešil Nejvyšší správní soud už loni v případě Petra Pitharta, který vyhrál na Chrudimsku nad kandidátkou ODS o 24 hlasů. Občanští demokraté měli podezření, že některé ze 74 neplatných hlasů v tomto obvodu měly patřit jejich kandidátce. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu byla stížnost příliš obecná a samotný malý rozdíl mezi kandidáty není důvodem pro revizi voleb či přepočítávání hlasů.

Na podrobné výsledky chomutovských voleb se můžete podívat ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy