Antikomunistické akce v roce 2005

Red DOM
29. 12. 2005 0:01
Praha - V roce 2005 se v České republice uskutečnilo několik antikomunisticky zaměřených akcí. Mezi nejvýznamnější patřily:

Zrušme komunisty - 60.000 podpisů

Petice Zrušme komunisty, zveřejněná 8. února, navazuje podle svých organizátorů na výzvu S komunisty se nemluví. Ta byla reakcí na pozvání Miroslava Grebeníčka v roce 2003 na oficiální jednání s prezidentem v Lánech. Signatáři Zrušme komunisty požadují novelu trestního zákona, podle které by hrozilo za propagaci komunismu až pětileté vězení. V říjnu předali zástupci petice prvních padesát tisíc podpisů předsedovi Senátu Přemyslovi Sobotkovi, k dnešnímu dni je pod ní podepsáno 59.693 lidí. 

Žaloby na KSM

Senátoři však nezůstali jenom u petic či vzpomínkových akcí, jakou bylo například čtení jmen 2.500 obětí komunismu na Staroměstském náměstí 25. února. V dubnu podali senátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina trestní oznámení kvůli výzvám k třídnímu boji a třídní nenávisti na Komunistický svaz mládeže. Na konci roku dalo jejich podezření za pravdu ministerstvo vnitra, které vyzvalo KSM k ukončení nezákonné činnosti a ke změně stanov. Ministerstvu vadilo, že mladí komunisté chtějí "překonat revolučně  kapitalismus a nastolit ekonomické podmínky pro budování socialismu jako předstupně ke komunismu". Největší úspěch odpůrci komunistů zaznamenali v říjnu 2005, kdy Senát schválil novelu trestního zákona zakazující propagaci komunistické a nacistické ideologie.#reklama

Rudý První máj

O největší poprask se však v loňském roce zasloužil anitkomunistický aktivista Jan Šinágl. Na tradiční komunistické prvomájové manifestaci na Letenské pláni komentoval výroky Miroslava Grebeníčka, který se neudržel a do mikrofonu prohlásil: "Odveďte toho primitiva!". Policie jeho výzvu uposlechla a Šinágla ještě s jedním studentem demonstrujícím proti komunistům skutečně zatkla. Případ se pak dostal až parlamentnímu bezpečnostnímu výboru, který však neshledal na zákroku nic mimořádného. Většinu v něm přitom mají zástupci ČSSD a KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy