Čunek on-line o svých protiromských výrocích

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 4. 2007 16:45
Šéf lidovců hovořil se čtenáři Aktuálně.cz
Šéf lidovců Jiří Čunek při on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz
Šéf lidovců Jiří Čunek při on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Čunek byl při online rozhovoru velmi obezřetný, několikrát se chystal ke vtipné reakci, vždy si to ale rozmyslel a snažil se odpovídat korektně.

"Radši už se do toho nebudu pouštět," vysvětlil Čunek. "Ještě by si to někdo mohl vyložit jinak, než jsem to myslel." Jiří Čunek je prvním ministrem ve funkci stíhaným pro korupci.

Čunkova nejistota

Jen pár hodin poté, co se kvůli jeho kontroverzním výrokům v rozhovoru se čtenáři Blesku předsednictvo strany opět za Čunka postavilo, si sám ministr tak jistý v kramflecích nebyl.

Během online rozhovoru pro Aktuálně.cz několikrát naznačil, že ne všichni členové za ním stojí.

"Někteří kolegové si to nemyslí," zareagoval na pochvalnou poznámku čtenářky, že vicepremiér říká pouze to, co si myslí většina lidí.

Ke konci rozhovoru se ukázalo, že Čunkova nejistota byla na místě. V smsce se dočetl, že poslanec Pavel Severa vystoupí z vedení strany, pokud Čunek neodstoupí.

"Tak to je vážné," zareagoval Čunek, krátce na to ukončil rozhovor a odešel. "Vše budeme řešit ve stranických orgánech. Koalice není ohrožena," uvedl poté.

3. dubna 2007: Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek ve své kanceláři.
3. dubna 2007: Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek ve své kanceláři. | Foto: Ludvík Hradilek

Večer bude muset Čunek své výroky obhajovat také na zasedání lídrů koaličních stran.

Během online rozhovoru však několikrát zopakoval, že odstupovat nehodlá.

Čunek: Nechal jsem se unést

Ministr také vysvětloval své výroky pro páteční Blesk. "Odpověď nebyla vůbec zmanipulována. Řekl jsem ji," uvedl Čunek. "Ale mimo to jsem řekl spoustu jiných vět, které situaci jistě uvedly do jiného světla."

"Šlo o telefonický rozhovor s konkrétním tazatelem, kterých bylo za jednu hodinu mnoho," řekl. "Neubránil jsem se dojmu, že jde o soukromý rozhovor, nechal jsem se tímto pocitem unést. A úplně zapomněl na redaktory Blesku, kteří seděli vedle."

Ale připustil, že tento výrok mohl říci jemněji a méně ironicky.

Čunkova strategie

Čunek také uvedl, že připravuje strategii, jak Romům pomoci. "Připravujeme koncepci integrace sociálně nepřizpůsobivých obyvatel do společnosti," řekl. "Jde o opatření, která pomohou změnit způsob myšlení těchto skupin."

Podle Čunka by mělo jít o předškolní vzdělávání dětí, zajištění družin, kde by děti ze základních škol mohly dělat úkoly pod vedením odborníků, práce s mladými, aby měli chuť a motivaci navštěvovat učební obory střední školy.

Chce také usilovat o vzdělávání matek. "Aby stačily svým dětem alespoň do třetí třídy základní školy," vysvětlil Čunek. "Jejich další vzdělávání v hygienických a ekonomických záležitostech pro vedení rodinného rozpočtu a života rodiny, vytváření nových pracovních příležitostí pro dospělé Romy."

Méně intrik ve Vsetíně

Pro Čunka je v tuto chvíli velmi důležitá podpora lidí. "Vydržím. A děkuji za podporu. Bez vás bych to nevydržel," uvedl v jedné z odpovědí čtenářům.

Jenom během dneška dorazilo vicepremiérovi do jeho ministerské kanceláře na 80 podpůrných emailů. Řady dalších jich přichází na vsetínskou radnici, kde byl devět let starostou.

"Jistě mi v komunální politice bylo líp," řekl dnes Čunek v rozhovoru. "Bylo v ní méně intrik a více chuti něco opravdu udělat. Ale nejsem člověk, který se vzdává."

ODPOVĚDI JIŘÍHO ČUNKA ČTĚTE ZDE:

Odpovězeno: 03. 04. | 12:48Autor: Lady Draculea

Otázka: Zdravím, já ani tak nemám otázku, jako bych spíše chtěla říct, že máte pravdu a že Vám fandím! Jste jediný, který skutečně přemýšlí hlavou a kdyby bylo více lidí jako Vy, hned by bylo všechno veselejší. Jen tak dál.:)

Jiří Čunek: Dobrý den, jsem připraven odpovídat na vaše otázky.
Moc děkuji, ale nemyslím si, že jsem jediný. Ostatní třeba neznáte.

Odpovězeno: 03. 04. | 12:48Autor: Jelen

Otázka: Nenechte se vyprovokovat, tady je vidět pokrytectví politiků, kteří mají falešnou starost o Romy. Mějte se hezky a nevzdávejte se.

Jiří Čunek: Děkuju.

Odpovězeno: 03. 04. | 12:49Autor: Kopecka

Otázka: Je fajn ze rikate veci tak jak jsou.
Je ostudne ze se politici jen pro to ze by se to nemelo o veci takto nehovori a schovavaji se jen za fraze.
A dan.poplatnik doplaci na svou poctivost a dotuje social. davky.

Jiří Čunek: Taky děkuji. Schovávat se za fráze je podstatně jednodušší. Nestojí to žádnou práci.

Odpovězeno: 03. 04. | 12:57Autor: Pavel Kubaník

Otázka: Mohl byste popsat, jakým způsobem byla zmanipulována vaše odpověď na otázku čtenáře Blesku?

Jiří Čunek: Odpověď nebyla vůbec zmanipulována. Řekl jsem ji. Ale mimo to jsem řekl spoustu jiných vět, které situaci jistě uvedly do jiného světla. Aby bylo zřejmé, šlo o telefonický rozhovor s konkrétním tazatelem, kterých bylo za jednu hodinu mnoho. Neubránil jsem se dojmu, že jde o soukromý rozhovor, nechal jsem se tímto pocitem unést. A úplně zapomněl na redaktory Blesku, kteří seděli vedle. Navíc mě na začátku upozornili, že jim nefunguje nahrávání, takže diskusi s volajícím pouze zapisovali. Samozřejmě jsem mluvil o tom, že peníze, které jsme na Vsetíně bezúročně půjčovali, jsme dávali z toho důvodu, že cítíme odpovědnost za situaci Romů. A to proto, že dosavadní vládní politikou za mnoho desítek let zpět jsou vedeni k neodpovědnému přístupu k životu, protože povinnosti a odpovědnost po nich doposud nikdo nechtěl.

Odpovězeno: 03. 04. | 12:58Autor: pavel

Otázka: Nedalo se to vyjádření k problematice způsobu života a životnímu stylu Romů říct trochu méně ironičtěji (zvlášť když otázku pokládá Blesk)?

Jiří Čunek: Jistě dalo. Viz předcházející odpověď.

Odpovězeno: 03. 04. | 12:59Autor: Pegy

Otázka: Je ostuda, že jste se dostal do vysoké politiky. Sedláka králem neuděláš! Nemáte pocit, že Vám bylo v komunální politice lépe?

Jiří Čunek: Jistě mi v komunální politice bylo lépe. Bylo v ní méně intrik a více chuti něco opravdu udělat. Ale nejsem člověk, který se vzdává.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:01Autor: cernoch

Otázka: Dobrý den, hodláte se držet u koryta za každou cenu?

Jiří Čunek: Kdybych Vám popsal svou finanční situaci po odchodu z vlády, asi byste o korytu nemluvil.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:04Autor: pepa

Otázka: Žiji v Mostě a je tu spousta 30-letých Romů,kteří se chlubí tím,že ještě nebyli ani 1 hodinu v práci. Myslíte že je šance tyto lidi k práci dovést, když nemají žádné pracovní návyky?

Jiří Čunek: Ano, jsem o tom přesvědčen. Záleží na zákonech, které každého, kdo bere sociální dávky postaví do pozice, že za ně musí odvést práci. Pak samozřejmě záleží u těchto lidí na ostatních opatřeních, jak jim práce zpřístupnit. Jde o to, aby zadarmo od státu neměl nikdo nic. Samozřejmě se to netýká lidí, kteří ze zdravotních důvodů nemohou pracovat.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:10Autor: Lenka V.

Otázka: Dobry den,souhlasim s Vasim poslednim vyrokem.Zde se vyplati byt snedy nemakacenko.Co planujete delat pro to,aby byl zdejsi socialni system spravedlivejsi,abychom neustale my,pracujici,nedotovali Romy?Stale odvadime velke castky z platu,to se nam ale nikdy nevrati.

Jiří Čunek: Připravujeme koncepci integrace sociálně nepřizpůsobivých obyvatel do společnosti. Základním bodem je předcházející odpověď, dále pak budou následovat další opatření, která pomohou změnit způsob myšlení těchto skupin. Týká se to: předškolní vzdělávání dětí, zajištění družin, kdy děti zš z těchto rodin dělají všechny úkoly pod vedením odborních pracovníků, práce s mladými, aby měli chuť a motivaci navštěvovat učební obory střední školy atd, vzdělávání matek, aby stačily svým dětem alespoň do třetí třídy zš, jejich další vzdělávání v hygienických a ekonomických záležitostech pro vedení rodinného rozpočtu a života rodiny, vytváření nových pracovních příležitostí pro dospělé Romy.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:11Autor: Pepik

Otázka: Dobre odpoledne, chci Vam poprat hodne stesti do budoucich boju. Mam Vas rad. Jako jediny se nebojite rict, co si vsichni mysli. Mejte krasny den

Jiří Čunek: Také Vám přeji krásný den.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:12Autor: Iva

Otázka: Moc Vám fandím, s Cikány mám své zkušenosti, chtěla jsem se jen zeptat, zda by jste přijal místo presidenta ? Hodně lidí v mém okolí by Vás podpořilo.

Jiří Čunek: Tak o tom jsem nikdy neuvažoval.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:13Autor: [email protected]

Otázka: Říkáte pouze to, co si myslí naprostá většina lidí. Jak jsem vaší stranu nikdy nevolila, o příštích volbách můžete se mnou počítat, můj hlas máte už nyní.

Jiří Čunek: Moc děkuji. Jen někteří kolegové tomu nevěří.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:14Autor: Roman Zadák

Otázka: Vazeny pane Čunku
chci Vam podekovat za to ze se konecne nasel politik ktery neni pokrytcem na nic si nehraje a chce resit "romskou otazku" tak jak uz se mela resit davno. Preji Vam mnoho uspechu ve vasi praci - a moje otazka? ta je jednoducha vydrzite, neodstoupite a nepodlehnete radoby lidumilum?

Jiří Čunek: Vydržím. A děkuji za podporu. Bez Vás bych nevydržel.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:15Autor: Karel

Otázka: Dobrý den pane Čunku,
o tom, že za vaší kauzou údajného vzetí úplatku stojí někdo, kdo si přeje Vás odstranit, asi už nelze pochybovat. Několikrát jste řekl, že víte, o koho jde. Nemohl byste jméno tohoto člověka konečně odkrýt nebo alespoň - jak říká klasik - naznačit?

Jiří Čunek: Bohužel nemohl. Pokud nebudu vše vědět přesně, nesdělím to. Nechci někomu nespravedlivě ublížit.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:16Autor: Lady Draculea

Otázka: Já už nad tím prezidentem taky přemýšlela, byla bych jedna z těch, kteří by rozhodně byli PRO!:)

Jiří Čunek: Já bych nad tím zatím nepřemýšlel. Jako místopředseda vlády mám jistě větší možnost něco konkrétního dělat, než prezident.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:17Autor: Ferdinand

Otázka: Pane Čunku, souhlasím s vašimi názory na romy. Poctivě pracuji, platím daně z kterých se financuje liný život romů.

Nesouhlasím ale s Vaším způsobem práce v parlamentu. Z mých daní se platí Vaše ohodnocení. Ať jste či nejste vinný, měl by jste odstoupit, protože nemůžete soustředit na svou práci.

Jiří Čunek: Věřte mi, že se výmyšlenou kauzou zabývám minimálně. Mám-li to odhadnout na hodiny, řekl bych 2 hodiny týdně.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:18Autor: Lenka V.

Otázka: A jeste jedna otazka...Myslite si,ze Vase korupcni afera ma co delat s tim,ze jste ve Vsetine s Romy pekne zatocil?Diky a drzte se!

Jiří Čunek: Nevím.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:20Autor: Tomáš

Otázka: Vážený pane ministře,
KDU-ČSL stále prosatovalo snížení daní. Nyní daň bude přes 23 %, kdyby se počítala ze stejného základu, jako nyní. Nechcete jenom oblbnout voliče? A co zvýšená sazba DPH? Když někdo má příjem do 10.000 Kč, tak nyní už žádné daně neplatí, tak jak může takový člověk ušetřit?

Jiří Čunek: Díky za názor. Počkejte však se zhodnocením až na úplné znění reformy. To bude po diskusi s poslanci v řádu týdnů. Jisté však je, že reforma znamená úsporu prostředků a to není pro nikoho radostné.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:24Autor: NTQ

Otázka: Většina obyvatel má negativní postoj k romské menšině jako celku. Proč tento postoj zaujímáte také Vy? Vedou Vás k tomu pouze negativní zkušenosti s těmito lidmi?

Jiří Čunek: Jsem opravdu rád za tento dotaz. Svými činy doposud jsem dokázal pravý opak, místo toho, abych Romy vyhodil na ulici, jak umožňovalo rozhodnutí soudu, 90% dostalo bydlení na Vsetíně (ze 64 bytů je 36 v novém kontejnerovém domě), 6 v domech mimo Vsetín, a zbytek zůstal na Vsetíně, kde mnozí byty dostali ve městě, někteří si je zajistili sami. Takže můj postoj k této menšině je vezkrze pozitivní, ovšem s tím, že se k nim stavím jako k sobě rovným občanům. Všichni máme stejná práva a povinnosti.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:25Autor: marie

Otázka: Pane Čunek,můžete mi říct co ti kdo vás kritizují udělali dobrého pro romy. Tím že nepracují propadají do stále většího bahna. Fandím Vám.

Jiří Čunek: Děkuji.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:26Autor: Bohumila Holeňová

Otázka: Pane předsedo, připouštíte si myšlenku, že Vaše nešťastné výroky mohou způsobit odliv některých voličů KDU-ČSL? Mám na mysli např.ty, kterým nepodsunete, že pochopili špatně věty vytržené z kontextu.

Jiří Čunek: Doufám, že ne. Hlavně já nikomu nic nepodsouvám. Jak tato situace skutečně vznikla jsem popsal v předcházejících odpovědích.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:30Autor: Machrha

Otázka: Pane Čunku, myslíte si, že redaktorka Eliška Bártová je objektivní žurnalista?

Jiří Čunek: Možná tomu nebudete věřit, ale zdaleka nestihnu číst všechny články, které se mě týkají. To bych ztratil hodiny času denně. Proto se nemůžu seriózně vyjádřit. Ale jestli budete chtít, tak si přečtu všechny články, které Eliška Bártová napsala.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:34Autor: Karel

Otázka: Proč jednou nejdete do opozice a chcete být u vlády za každou cenu? Poté se nesmíte divit, že KDU-ČSL má takovou přezdívku, jakou má. S pozdravem

Jiří Čunek: Jít do opozice je pro Jiřího Čunka nejjednodušší řešení. Dokonce bych řekl, že pro mnoho jiných členů KDU-ČSL. V situaci, kdy se musí šetřit, a lidé v této zemi to sami na sobě pocítít, je opozice ideální místo pro nástup do příštích voleb. Ale není to odpovědná pozice.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:35Autor: Jirka ze Dvora Králové

Otázka: Většina Vašich kolegu musí vědět, že Vaše přístupy k Romům jsou správné.Nedokážete je alespoň v zákulisí přesvědčit aby Vám pomohli s prací?Pán z majority s neúspěšnou žádostí o příspěvek 200 000,-Kč na byt se právem cítí ukřivděn.

Jiří Čunek: V zákulisí mi mnozí fandí.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:35Autor: Jan

Otázka: Máte moji plnou podporu, nemám rád farizejský přístup jiných politiků k danému tématu. Otázka. Nezanevřete díky cílenému tlaku na Vás na vysokou politiku? Sám doufám, že se tak nestane.

Jiří Čunek: Někdy mám chuť zanevřít. Ale lidé jako vy mě přesvědčují o opaku.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:36Autor: amrin

Otázka: zdravím vás pane čunek. držte se a dojděte něco napsat na poschla.kvalitně.cz. jen tak dál, mají z vás strach, tak jim dejte. m.

Jiří Čunek: Děkuji.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:38Autor: dan5

Otázka: Dobry den,z jineho soudku. Proc se KDU spojila s ODS ktera chudym bere a bohatym dava ? NEni "krestanstejsi" politika spise politika CSSD? Jaky je vas nazor ? Me se povolebni vyvoj vubec nelibi a je mi lito ze KDU u tohoto asistuje. Jinak vam drzim palce :-)

Jiří Čunek: Křesťanská politika není rozdávat majetek příští generaci. Současná sociální politika, která dává všem a zadlužuje tento stát, je neodpovědná a nepoctivá.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:38Autor: Dana

Otázka: Plně s Vámi souhlasím.To co ste řekl o Romech si myslí všichni politici, ale nikdo to nechce říct nahlas, aby nepřišel o telpé místečko. Dovedu si Vás představit i místo nafoukance Topolánka. Jen tak dál.

Jiří Čunek: Děkuji.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:40Autor: Dragonflame

Otázka: Zdravíčko,
vidíte rozdíl mezi pracujícím, inteligentním Romem a líným českým ochlastou, co sedí před vlakáčem a loudí prachy a cigára? Neházejte do jednoho pytle...

Jiří Čunek: Neházím, a rozdíl vidím. Má kritika se netýká Romů, ale nepřizpůsobivých občanů, a to je i v tomto případě nepřizpůsobivý ochlasta.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:41Autor: Navvy

Otázka: Pane místopředsedo vlády, oceňuji Vaši odvahu hovořit zcela otevřeně, ale nemyslíte, že by bylo lépe, kdybyste hovořilk více diplomaticky v situaci, kdy téměř každá Vaše věta je interpretována tak, že vyznívá ve Váš neprospěch? I tak Vás hodně uznávám. Vydržte!

Jiří Čunek: Moc děkuji, Navvy, a máte pravdu. Vznik této situace jsem popsal v předchozích odpovědích.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:41Autor: Martin

Otázka: Dobrý den. Podle mne se jste cikány zrovnoprávnil, jak už ostatně tvrdil senátor Štětina. I Nedělní partie logicky ukázala, že 92% občanů stojí za vámi. Pokládám vás - pakliže pominu nařčení z korupce - za jediného otevřeného a odvážného vrcholného politka v této zemi. Držte se!!!

Jiří Čunek: Martine, děkuji, ale jistě nejsem jediný otevřený a odvážný politik v zemi. Tak špatné to tady není.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:44Autor: Laďka

Otázka: Proč se už nepřiznáte a neodstoupíte, jako ti skoro čestní před Vámi (např. Gross) ?

Jiří Čunek: Nemám se k čemu přiznat, a proto nechci odstoupit. Nebo vy snad věříte tomu, že někdo bere úplatky před svědky, trhá obálku, aby to bylo jasné všem, upozorňuje kolik je tam peněz a tak dále? Nikdy jsem žádný úplatek nevzal, a proto nechci odstoupit.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:46Autor: hana

Otázka: Proč máte problém odejít z vládních funkcí do doby, než doběhne policejní vyšetřování? Pokud jste skutečně nevinný, budete se moci do vysoké politiky vrátit. Pánové Bursík i Topolánek vám to přece už nabízeli. Tak v čem je problém?

Jiří Čunek: Problém je v tom, že takové trestní oznámení může zinscenovat kde kdo, na kteréhokoliv politika. Navíc podle jiných případů se taková prošetřování mohou táhnout mnoho let. V rukou to nemají žádní politici, ale policie a státní zástupce.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:50Autor: Roman

Otázka: Proč jste vzal úplatek? To jste měl tak malý plat?

Jiří Čunek: Už jsem odpověděl výše.

Odpovězeno: 03. 04. | 13:51Autor: Marian H.

Otázka: Fandím Vám pane předsedo, nikdy jsem KDU nevolil, pokud budete Vy ve vedení této strany vždy Vám dáme se ženou svůj hlas, nenechte se otrávit pokryteckými politiky, děkuji Vám! Má otázka - máte ještě dost síly dále vzdorovat nesmyslným nařčením?

Jiří Čunek: Moc děkuji.
A všem tazatelům děkuji za jejich otázky, bohužel se však už musím rozloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy