Odposlechy: Policie sledovala i prezidenta

Red Dom
2. 4. 2007 12:10
Policisté díky sledování politiků "viděli" i na Hrad
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Inspekce ministra vnitra mohla monitorovat schůzky Václava Klause. Díky tomu, že "napíchla" politiky, kteří s ním byli v kontaktu.

Prezident se tak stal nechtěným aktérem vyšetřování úniku takzvané Kubiceho zprávy, kvůli němuž úřady loni v září odposlouchávaly i tři politiky: Ivana Langera, Jana Vidíma a Vlastimila Tlustého. Všichni tři potvrdili, že v té době byli s prezidentem v telefonickém kontaktu.

"Pokud byly odposlouchávány soukromé hovory prezidenta republiky, je to samozřejmě nepřijatelné a skandální. Názor na nadměrnost a zneužívání policejních odposlechů občanů má pan prezident dlouhodobě neměnný, hovořil na toto téma velmi důrazně již s předchozími ministry vnitra, v nedávné době pak s ministrem současným," řekl Aktuálně.cz Klausův mluvčí Petr Hájek.

Dodal, že teprve od Ivana Langera dostal zásadní odpovědi, "které ho opravňují k naději, že se s touto nebezpečnou věcí konečně něco zásadního začíná dělat."

Sledování se přitom odehrálo v době, kdy Václav Klaus zásadně ovlivňoval povolební politickou krizi.

Kauza odposlechy

  • O závažnosti zjištění, že policie pomocí odposlechů zjišťovala, jaké kontakty mají novináři a s kým si povídají, jste mohli on-line hovořit s ředitelem Aktuálně.cz Jakubem Ungerem. On-line rozhovor naleznete ZDE. 
  • Redakce Aktuálně.cz si na chování policejních důstojníků oficiálně stěžovala, kauzu začalo prověřovat státní zastupitelství. Více o vyšetřování čtěte ve článku "Odposlechy novinářů? Zasahuje žalobce" ZDE. 

Kauza odposlechy

"Na hovory a jejich případný obsah si nevzpomínám, nemám teď k dispozici výpis ke svému mobilu. Ale jistě tam padlo pár sms," uvedl poslanec Jan Vidím.

Stejně mluví i Ivan Langer a Vlastimil Tlustý. "Vyměnili jsme si nějaké sms, kdy jsme se domlouvali na schůzkách," řekl Tlustý.

Inspekce u telefonních čísel Langera, Vidíma i Tlustého nejen odposlouchávala loni na podzim hovory a sms. Nechala si také zjistit zpětný monitoring, komu, kdy a jak často dotyční volali či posílali sms a kde přesně u toho oni i příjemci hovoru byli.

Informace s cenou zlata

To vše se odehrálo v době, kdy se po povolebním patu zformovala první Topolánkova vláda. Právě během září hledala mezi poslanci hlasy pro to, aby získala ve sněmovně důvěru. A prezident hrál zásadní roli v tom, že se v té době rozhodoval, komu svěří druhý pokus na sestavení vlády, pokud Topolánek selže. Naděje si tehdy dělal lídr socialistů Jiří Paroubek, ale i další politici.

Například právě odposlouchávaný Vlastimil Tlustý v té době intenzivně vyjednával s expředsedou ČSSD Milošem Zemanem. A deník Právo spekuloval, že Tlustý chce odstavit Topolánka a prezident by ho pak mohl pověřit dalším pokusem o sestavní vlády.

"V ODS se mluví o tom, že Tlustý tak hraje o vlastní politickou kariéru. Spekuluje se, že záda mu kryje prezident Václav Klaus, který by ho mohl pověřit dalším pokusem o sestavení vlády po krachu Topolánkova menšinového kabinetu. Současný ministr financí má přitom ke Klausovi blízko, patří do okruhu členů jeho poradních týmů a vysílá vůči prezidentovi ty správné signály," napsalo loni v září Právo.

Přitom právě Tlustého odposlech byl podle zjištění Aktuálně.cz neoprávněný. Inspekce k odposlechu jeho telefonu získala souhlas soudce, ale jen díky tomu, že jeho číslo vydávala za číslo Ivana Langera. Na to, že byl Tlustý odposloucháván, upozornili až minulý týden novináři.

Nejdřív Pecič, pak Topolánek

Je to už třetí veřejně známý případ, kdy úřady "přes jinou osobu" odposlechly i hovory prezidenta Václava Klause. Stejná situace byla v případě odposlechů Mirka Topolánka během kauzy Kořistka či čtyři roky staré "napíchnutí" Klausova přítele Ranka Peciče během vyšetřování aféry H-Systém.

Po zveřejnění Pecičova odposlouchávání si prezident pozval na Hrad tehdejšího premiéra Stanislava Grosse a šéfa policie Jiřího Koláře, kterým vyčetl strmý nárůst odposlechů. Žádal také odchod Koláře, s tím ale neuspěl.

"Považuji to, co se u nás děje, za opravdu skandální. Myslím, že je naším úkolem, abychom se s tím všichni občané České republiky, kteří chceme svobodu, skutečně utkali," prohlásil tehdy v reakci na rostoucí čísla o odposleších Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy