Zeman už odevzdal rezignaci. Máme ji

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 3. 2007 12:30
Nové Veselí - Miloš Zeman už sepsal dopis, v němž rezignuje na členství v ČSSD. Aktuálně.cz kopii dopisu získalo. Uvnitř: ANKETA
To je Milošův reziganční dopis, ukazuje pan Zita.
To je Milošův reziganční dopis, ukazuje pan Zita. | Foto: Ludvík Hradilek

Rezignační dopis Miloše Zemana.
Rezignační dopis Miloše Zemana. | Foto: Ludvík Hradilek

Za zamčenými dveřmi starého mlýna v Novém Veselí prožívá Miloš Zeman poslední hodiny sociálního demokrata. Neotvírá, nekomunikuje. Jeho kamarádi a spolustraníci z místní buňky jsou nervózní, občanům vesnice je současné dění k smíchu.

"Dáte si štamprli ferneta?" vítá po ránu novináře šéf místní ČSSD Miroslav Zita v malém pokojíku. "Nemyslete si, že jsme spiťaři. Když sem Zeman přijde, naleju mu panáka; ani ho nedopije."

Miloš Zeman už nepije becherovku a od včerejška už není ani sociálním demokratem. "Evropská unie donutila výrobce Zemanova oblíbeného likéru víc sladit, podle něj už se to nedá pít," říká Zita. "Pijeme teď slivovici."

Příteli předsedo, odcházím

Zemanovy knihy a rezignaci má předseda novoveselských sociálních demokratů po ruce.
Zemanovy knihy a rezignaci má předseda novoveselských sociálních demokratů po ruce. | Foto: Ludvík Hradilek

Vedle skříně s láhvemi alkoholu a u stohu knih, které jeho kamarád Miloš napsal, má pan Zita na stroji psaný dopis se včerejším datem.

"Vážený příteli, předsedo," začíná dopis, ve kterém Miloš Zeman vlastnoručním podpisem stvrzuje, že ke dni 21. března vystupuje z ČSSD. Zita ho měl dostat do rukou už včera v šest hodin večer.

Miloše Zemana ale tak rozzuřili novináři čekající před jeho domem, že ani svému příteli neotevřel. Zpoza záclony sledoval, až všichni zmizí. "Přijeď, vzduch je čistý," zavolal Zeman po deváté večer. Zita si mohl pro stěžejní dopis přijít.

"Řekli jsme si, že srdcem zůstaneme sociální demokraté," říká Zita. "ČSSD budeme volit, ale toho, co se ve straně nyní děje se účastnit už nechceme."

Zeman zahrádkář

Ve vesnici, kde jsou tradičně už léta silní lidovci, vznikla ČSSD až poté, co se sem Miloš Zeman přistěhoval. "Je nás pět kamarádů, říkáme si bráško, slavíme narozeniny, svátky, chodíme spolu k rybníku," říká Zita.

Během osmi let se podařilo sociálním demokratům v Novém Veselí získat dvanáct členů, většinou důchodců, do voleb šli s patnáctičlennou kandidátkou. "Zeman mě za to pochválil, nevěřil, že se mi to povede," říká Zita.

Strana v komunálních volbách ale propadla.

"Vstoupil jsem do ní, protože se se Zemanem znám už léta," říká jeden ze členů pan Kučera. "Myslel to s lidmi sociálně, i s lůzou dělnickou, jako jsme my."

S ním vstala, s ním i padne

V hospodě se slavilo. Konec Miloše Zemana v ČSSD společnost nermoutil.
V hospodě se slavilo. Konec Miloše Zemana v ČSSD společnost nermoutil. | Foto: Ludvík Hradilek

Kvůli Zemanovi vstoupili podle Zity do strany všichni. S ním místní buňka vstala a nyní s největší pravděpodobností i padne.

"Co se nyní stalo, je velké zklamání, vyrazilo mi to dech," říká Kučera, Zemanovi věří, že za nic nemůže. "Budeme pokračovat s ním, jestli vystoupil, vystoupím i já a všichni ostatní."

Do čtyř dnů svolají místní schůzi, na které už bude o jednoho zásadního člena méně. "Ohlásím svůj odchod na protest proti trestnímu oznámení na Zemana," říká Zita, stejný názor má i jeho kolega Janeček. "Věřím, že se mnou půjdou i všichni ostatní."

Ve straně vedené Paroubkem prý už nikdo zůstat nechce. "Má tak arogantní vystupování, kam se na ně hrabe Klaus," říká Zita. "Pro nás to končí, alespoň budeme mít více času chodit spolu k rybníku."

Na víkendový sjezd sociální demokracie prý Zeman určitě nepojede. "V sobotu je sraz zahrádkářů. V něm Zeman je a na rozdíl od sociální demokracie v něm i dál zůstává, proto půjde tam," říká Zita.

Jsou staří, nevolíme je

Konec Miloše Zemana ve straně, které v 90. letech jako předseda zahránil život, však jiné občany Nového Veselí nedojímá. Muži vycházející z domu sousedícího ze Zemanovým si z rozpadu místní buňky ČSSD dělají srandu a společně míří do místní hospody oslavit svátek jednoho z nich.

"Zaplať pánbůh, že rezignoval," říká oslavenec. "Udělal dobře, ale měla by ho následovat celá sociální demokracie, včetně Paroubka."

Ze skupiny mužů sedících kolem stolu prý nikdo ČSSD v komunálních volbách nevolil. Tato strana v nich vzbuzuje úsměv. "Jsou staří, jiná generace, vlastně se s nimi vůbec nestýkáme," vysvětluje jeden z nich.

Další se nakonec přiznává, že přeci jen sociální demokracii volil do Poslanecké sněmovny. "Bál jsem se, že nebudu mít na důchod, proto jsem je volil," říká.

Pro místní se rozpadem buňky ČSSD prý nic nezmění. "Ani si toho nevšimneme," říkají muži svorně.

Nakonec i předseda Zita připouští, že někteří členové stejně chtěli ze strany odejít. "Jsou už staří, někteří nemocní," říká. "Ale tohle je jasný důvod, a můžou odejít s klidným svědomím."

 

Právě se děje

Další zprávy