Zelení se bouří proti propouštění učitelů

Petr Holub
21. 3. 2007 16:18
Praha - Uvnitř vlády se rýsuje první vážný spor o rozpočet na příští rok. Ministryně školství Dana Kuchtová odmítla propustit během tří let 20 tisíc učitelů.
Kuchtová: Masivní propouštění by ohrozilo reformu.
Kuchtová: Masivní propouštění by ohrozilo reformu. | Foto: Tomáš Adamec

Kuchtová reagovala na návrh, který ministr financí Miroslav Kalousek rozeslal. "Jsem připravena ve vládě odmítnout výraznější zásahy do početního stavu učitelů," řekla novinářům. Uvedla, že v případném sporu ji podpoří i ostatní ministři Strany zelených.

Kalouskův návrh vychází z programového prohlášení vlády, podle kterého se každý rok sníží počet státních zaměstnanců ze současných 495 tisíc o tři procenta. V případě 220 tisíc zaměstnanců škol se stav sníží během tří let o 20 tisíc. Jen v příštím roce by státní rozpočet ušetřil 1,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí návrh rozpočtových úspor potvrzuje: "Zatím ale byl pouze odeslán k připomínkám ostatním ministrům. Jakákoli panika je zbytečná, bude se o tom ještě velmi obsáhle diskutovat. Vláda rozhodne v řádu týdnů," popisuje situaci Kalouskův mluvčí Ondřej Jakob.

Odchody učitelů

Rok Počet 2004 4595 2005 4675 2006 2400 2007 ??? 2008 7000 2009 7000 2010 7000

 

  • Údaje z let 2004-2006: Ústav pro informace ve vzdělávání
  • Údaje z let 2008-2010: Odpovídají plánu ministra financí

Buzková byla pomalejší

Kuchtová upozorňuje, že ze základních a středních škol se propouštělo už za sociálnědemokratických vlád. V letech 2004-2005 se snížily stavy o dvě procenta, potom však ministryně Petra Buzková na vládě prosadila, že se v letech 2006-2007 plošně snižovat nebude a bude záležet na ředitelích škol a místních samosprávách, jestli chtějí všechny učitele udržet, anebo některé propustit.

Pokud stavy sníží, zůstanou jim ušetřené peníze na rozsáhlejší výuku jazyků a přípravu školních vzdělávacích programů.

Kalousek však chce pomocí uspořených peněz snížit schodek rozpočtu. Tehdejší Buzkové náměstek Václav Pícl tvrdí, že se propouštělo, protože se dramaticky snižovaly počty žáků. "V letech 2004 až 2006 ubývalo až 50 tisíc žáků ročně a během tří let proto odešlo 10 tisíc učitelů.

V příštích letech bude odliv žáků poloviční, učitelé však mají ubývat dvakrát rychleji," zlobí se Pícl, který je dnes místopředsedou školských odborů. Podle jejich odhadu škrty znamenají, že se v příštích letech zastaví růst učitelských platů.

Petra Buzková
Petra Buzková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Budou se zavírat školy

Ministryně Kuchtová tvrdí, že dramatické škrty ohrožují průběh reformy základních a středních škol. V tom se s ní shodnou i opoziční strany. "Města by musela zavírat především menší školy a ty ostatní by měly na výchovu dětí tak málo peněz, že by se školství směřovalo k modelu džungle před tabulí," říká například stínová ministryně školství za ČSSD Vlasta Bohdalová.

Pokud by všechny tři strany (SZ, ČSSD a KSČM) s propouštěním učitelů nesouhlasily, mohou plán zablokovat ve sněmovně při projednávání rozpočtu.

Závazek 459 tisíc státních zaměstnanců je třeba snížit.

 

Právě se děje

Další zprávy