Altner přiměl ČSSD k reformě v účtech

Adam Junek
22. 3. 2007 17:30
Praha - Kauza advokáta Zdeňka Altnera může mít paradoxně pro sociální demokracii pozitivní dopad. Přitlačí totiž na reformu financí strany.
Na nadcházejícím sjezdu bude předsednické křeslo obhajovat Jiří Paroubek
Na nadcházejícím sjezdu bude předsednické křeslo obhajovat Jiří Paroubek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle informací deníku Aktuálně.cz nepůjde o velký převrat, ale přece jen... Strana chce totiž odříznout některé organizace ze své struktury a tím i od pokladny.

"Je spousta činností, které jsou součástí strany a měly by být klasickými neziskovými organizacemi s podporou strany. Takovéto organizace by teď měly být na straně nezávislé. Měly by to být neziskové organizace, kterým budeme pomáhat, ale nebudou závislé jen na ČSSD," sdělil deníku Aktuálně.cz vysoce postavený sociální demokrat pod podmínkou anonymity.

Další peněžní toky zůstanou tak, jak jsou. ČSSD by měla toto téma otevřít již na nadcházejícím sjezdu.

Miliony od členů

Jak vlastně funguje firma jménem Česká strana sociálně demokratická? Stejně jako běžná firma má své příjmy a výdaje.

Na příjmové straně jako u každé strany stojí členské příspěvky, peníze za voličské hlasy po volbách a za mandáty a také příspěvky od sponzorů.

Takto prožíval poslení volby v Lidovém domě šéf ČSSD
Takto prožíval poslení volby v Lidovém domě šéf ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Za voliče dostává ČSSD pravidelně desítky milionů, naposledy to bylo přes 150 milionů korun. Členské příspěvky naopak centrální kasa sociálních demokratů neuvidí nikdy. Ty patří místním organizacím. A jak říká další člen ČSSD, "jsou to jen drobné".

Běžný roční příspěvek je 150 korun, zlevněný pro důchodce či studenty 60. "Mohou ale přispět až do výše 50 tisíc," doplnil Jiří Havlíček, správce stranické pokladny. V předloňském roce tak vynesly členské příspěvky přes devět milionů korun.

Sponzorské dary předloni dosáhly bezmála 34 milionů. Pouze tři miliony pocházely od opravdových sponzorů. Zbytek poslala sociálním demokratům "jejich" společnost Cíl.

Provozní výdaje, zn. tajné

Advokát Zdeněk Altner dělá ČSSD těžkou hlavu
Advokát Zdeněk Altner dělá ČSSD těžkou hlavu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Výdaje? Běžný provoz aparátu každý měsíc představuje podle vyjádření některých sociálních demokratů jednotky milionů korun.

"Tyto informace považujeme za důvěrné a nebudeme je uveřejňovat," odmítl částku upřesnit Havlíček.

Kromě toho funkcionáři jako místopředsedové, kteří mají ústavní funkci, plat neberou.

A pak volby. To jsou jednorázové závratné částky na propagaci strany a natažení nerozhodnutých voličů. Jen kampaně z roku 2004 stály stranu podle dostupných informací 130 milionů.

Úspěšný boj o "banku"

A kde bere strana na nákladné volební kampaně? ČSSD je nejbohatší stranou v zemi. Má totiž eso v rukávu - Lidový dům, jehož hodnota se odhaduje na 1,5 až dvě miliardy korun. A jeho část pronajímá. Ne však přímo ona, ale již zmíněná společnost Cíl, kterou ČSSD plně vlastní.

Cíl přežila již od první republiky a od té doby je na ni napsán Lidový dům. Ten ročně vynáší desítky milionů korun.

"Je to vlastně taková banka, vždycky si na volby jakoby půjčíme, no a pak se to vrací, ale někdy spíš pomaleji," popsal již citovaný přední sociální demokrat.

A právě o Cíl a Lidový dům se ČSSD soudila se státem. Zdeněk Altner byl jediným advokátem, který ji byl ochoten zastupovat a uspěl. Smlouva, která mu zajišťovala tučný zisk tehdy podepsal pozdější ministr Ivo Svoboda a pozdější premiér Miloš Zeman.

Po úspěchu se však sociální demokraté k placení moc neměli. Altner dostal asi 17 milionů, dalších 33 leží v notářské úschově. A sociální demokraté jako mimosoudní vyrovnání nabízejí 93 milionů. Altner se soudí až o 19 miliard.

A kde těch 93 milionů strana vzala? "Předpokládám, že opět z Cíle, protože aktuálně je na účtech asi 30 milionů," tvrdí další ze sociálně demokratických poslanců. To později potvrdila sociální demokracie oficiálně. K půjče 85 milionů od Cíle přibyla další na 93 milionů, které složila minulý týden do notářské úschovy.

Ať už Altnerova kauza dopadne jakkoliv, jedno pozitivum sociální demokracii přinesla.

"Pořádně se příslušní lidé podívali na smlouvy, jestli tam neleží další takovýto kostlivec ve skříni. I když je třeba přiznat, že tam toho už moc nebylo, protože Martin Starec pořádně srovnal finance strany po odchodu Iva Svobody," uzavírá další vysoce postavený sociální demokrat.

 

Právě se děje

Další zprávy