Vlček: Doklady k bytu neukážu

Red Dom
9. 3. 2007 18:36
Praha - Šéf sněmovny Vlček dal slib, že předloží dokumenty, aby dokázal "čistý" nákup svého bytu. Nesplnil ho. Ale ČSSD to nehodlá řešit.
Předseda sněmovny Vlček (ČSSD) se svou asistentkou
Předseda sněmovny Vlček (ČSSD) se svou asistentkou | Foto: Ondřej Besperát

Miloslav Vlček získal bydlení na pražském Žižkově před šesti lety, za stodesetimetrový byt tehdy zaplatil 1,3 milionu korun - podle realitních makléřů tedy zhruba o milion korun méně, než byla obvyklá cena na trhu.

Vlčkova rodina ušetřila díky firmě Dostav, která jim bydlení prodala. Stejná firma podle reportáže televize Nova, která na případu upozornila, tehdy řešila své dluhy u státní konsolidační agentury, v jejíž dozorčí radě seděl právě poslanec Vlček.

Ze schůzky nic nebude

Vlček ve čtvrtek Aktuálně.cz sdělil, že po telefonu se o transakci bavit nebude a nabídl osobní schůzku.

"Jsem připraven vás přijmout a položím na stůl veškeré doklady. Kdy? Nyní odjíždím, vrátím se v pátek, tak zavolejte. Není v tom ale žádná senzace, vše doložím," sdělil Aktuálně.cz.

Miloslav Vlček
Miloslav Vlček | Foto: Ondřej Besperát
Předseda sněmovny přišel lacino k bytu
Přečtěte si o případu, v němž jde o to, jak další vrcholný politik získal bydlení

Dnes si to ale rozmyslel. Telefon nezvedal a jeho mluvčí uvedl, že ze schůzky nic nebude.

"Připravujeme pro vás stanovisko," uvedl Vlčkův mluvčí Martin Opatrný.

Kdo rozhodl o ceně?

Stanovisko, zaslané do redakce Aktuálně.cz, nakonec žádné dokumenty neobsahuje. Předseda sněmovny v něm pouze opakuje, že nikoho nezvýhodnil a cena byla podle něj stanovená znalcem.

"Smluvní cena 1,3 milionu korun byla stanovena na základě znaleckého posudku," stojí v prohlášení.

V reportáži televize Nova přitom ohledně ceny bytu doslova uvedl: "Taková cena byla dohodnutá. Cena je taková, jakou firma chtěla."

ČSSD stojí za Vlčkem

Předseda sněmovny má plnou podporu své mateřské ČSSD.

"Příběh nebyl zpracován na základě korektních, objektivních a úplných informací... Spekulativní tvrzení o ovlivňování pohledávek v ČKA jsou tvrzení bez jediného důkazu," stojí ve čtvrtečním stanovisku předsedy strany Jiřího Paroubka.

A v pátek, po zasedání předsednictva strany, doplnil šéf klubu poslanců strany Michal Hašek: "My jsme o tom nejednali. Necítíme potřebu tuto věc nadále komentovat."

Jiří Paroubek ve sněmovně.
Jiří Paroubek ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradílek

Jako klíčové označují sociální demokraté i sám Vlček skutečnost, že neexistuje jediný důkaz, že by politik zasáhl v konsolidační agentuře ve prospěch firmy Dostav, od níž bydlení koupil. Agentura se přitom původně s firmou soudila, nakonec ale dvacetimilionový dluh za čtyři miliony korun prodala právničce, jež podle Novy dlouhodobě pracuje pro majitele Dostavu.

Takový postup dlužníci agentury volí zpravidla tehdy, když se chtějí lacino dostat ke svým dluhům: koupí je za ně prostředník.

Srovnáno na časové přímce: Dostav začal mít problémy kvůli dluhu s ČKA, Vlčkova rodina o osm měsíců později kupuje od této firmy byt a o dalších pár měsíců později je dluh Dostavu u agentury s Vlčkem v dozorčí radě vyřešen.

 

Právě se děje

Další zprávy