ODS koriguje předvolební sliby

Petr Holub
8. 2. 2007 0:00
Praha - Dva dny před červnovými volbami uzavřela ODS smlouvu s voliči. Už dnes je jisté, že smlouvu zhruba ze třetiny nesplní. Uvnitř: ANKETA
Předseda jeho zástupce po volbách. Co nakonec přinese jejich vítězství?
Předseda jeho zástupce po volbách. Co nakonec přinese jejich vítězství? | Foto: Ondřej Besperát

S voličskou smlouvu přišli členové nejužšího vedení ODS. Předseda Mirek Topolánek veřejně podepsal dokument, který nabídl všem občanům. Druhou smluvní stranou se stal každý, kdo dal 2. a 3. června hlas jeho straně. "Vedení ODS dává osobní garanci, že nesplnění této smlouvy pro nás znamená odchod z politiky," prohlásil dokonce místopředseda Petr Nečas.

Foto: Aktuálně.cz

Měsíc po nástupu druhé Topolánkovy vlády je jisté, že třetina z patnácti slibů splněna nebude. Postup ministrů dává naději, že další část ještě splněna být může, u poslední třetiny je to prakticky jisté.

"Nedodržení slibů se dá vysvětlit několika způsoby. Například, že autorům předvolebního programu nebyla známa skutečná hloubka daného problému. Také jde říct, že vláda je koaliční a že tedy není možné všechno prosadit," komentuje posun v programu ředitel institutu CEVRO Ladislav Mrklas.

Zároveň dodává, že těsně před volbami ODS skutečně podnikla významné populistické kroky. "Řídila se pravidlem, že se vyplatí něco naslibovat, a potom prostě rozumně vládnout," vysvětluje expert.

Foto: Aktuálně.cz
  • Co slibovala ODS ve smlouvě

    V přehledné tabulce si projděte, co obsahovala smlouva s voliči a jak se jednotlivá ustanovení podaří podle analýzy Aktuálně.cz splnit

Daně, důchody a realita

Z programového prohlášení vlády je zřejmé, že ODS nesplní většinu slibů, které se týkají daní. Například se přestalo mluvit o tom, že daňové prohlášení bude možné napsat na jeden list papíru. "Není však vyloučeno, že se k tomu vrátíme," míní mluvčí ODS Jiří Sezemský.

Foto: Aktuálně.cz

Rozhodně nejde splnit slib, podle kterého se sníží horní sazba DPH, především u tepla a energií. Pokud horní sazba klesne, tak jen neznatelně, naopak se až o čtyři procenta zvýší sazba dolní. Teplo a energie by navíc měly být podle programu vlády zatíženy ekologickou daní.

Důchody se také letos nezvýšily o tisíc korun měsíčně. Vyrostly jen o pět set korun, jak navrhovali sociální demokraté.

"Důchody se zvýšily méně, protože dolní sazba DPH nakonec vyroste méně než o deset procent, jak se ještě před volbami čekalo," zdůvodňuje obrat Sezemský.

Stejně významnou změnu čeká závazek, že důchody porostou stejně rychle jako mzdy.

"Rozdíly mezi mzdou a důchodem se za vlády sociálních demokratů rozevíraly. To se už zastavilo a byli bychom rádi, kdyby se to podařilo udržet. Záleží ale na tom, jaké příjmy se vyberou v důchodovém pojištění," vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Důchodový systém je v mnohem horším stavu, než experti ODS čekali, a proto se v programu vlády objevila pouze záruka, že penze porostou nejméně jako inflace.

Za léky přece jen více

Foto: Aktuálně.cz

Už neplatí ani záruky, že se nezvýší povinná spoluúčast ve zdravotnictví a že se doplatky na léky dokonce sníží.

Vládní program počítá s tím, že se zavedou poplatky za návštěvu pohotovosti, za recept a za pobyt v nemocnici. Poplatky mají především zastavit zdravotnické plýtvání, výdaje občanů tím ovšem o dvě nebo tři miliardy zcela jistě vyrostou.

Pokud začne platit léková vyhláška ministra zdravotnictví, budou podle Josefa Suchopára ze společnosti Infopharm pacienti za léky doplácet o 10-15 procent víc než loni.

"Jde o to, aby se snížily doplatky těch nejchudších a nejvíc nemocných," upřesňuje předvolební slib mluvčí Sezemský.

Proto chce ministr Julínek zavést strop, aby nikdo neplatil za léky na předpis víc než tři tisíce korun ročně. Dnes je však těchto lidí zhruba 20 tisíc a tak se většiny voličů ODS netýká.

Pro občany přesto nebudou Julínkova opatření velkým šokem, protože podle ČSÚ vyrostly výdaje domácností na zdraví o 15 procent už v loňském roce.

Odposlechy a školy počkají

Foto: Ludvík Hradilek

ODS otálí i se závazkem, že neprodleně vyšetří všechny aféry, které se údajně snažila Paroubkova vláda zamést pod stůl. Týká se to dokonce afér s odposlechy, na které upozornil už po volbách místopředseda ODS Ivan Langer.

"Policie nemůže vyšetřovat na objednávku ministra. Pokud se však v policii uskuteční plánované změny, nikdo už nebude vyšetřování brzdit," vysvětluje zdržení Sezemský.

Z předvolebních slibů zapomněl program vlády také na to, že se zjednoduší školský a živnostenský zákon. Mluvčí ODS však trvá na tom, že v případě živnostenského jde o optický klam. Vláda slíbila, že prověří všechny normy, které se týkají podnikání.

Ministr průmyslu Martin Říman očekává, že chystané zjednodušení systému živností podnikatelé ocení. "Máme nyní zmapováno více než 150 norem, které je možné zjednodušit nebo zrušit, nicméně na tom je zapotřebí se dohodnout s ostatními resorty, které mají tyto normy v gesci," vysvětluje ministr. První návrhy budou nejpozději v dubnu.

Vítězi nad Paroubkem se odpouští

Ředitel CEVRO Mrklas ovšem upozorňuje, že právě přípravou protibyrokratických zákonů případně dalších reforem se Topolánkův kabinet liší od Dzurindovy vlády na Slovensku: "U nás se hlásá, že reformy budou, nejdříve se však musí připravit. Slováci o nich nemluvili, a přitom je měli napsané ještě předtím, než začali vládnout."

Ředitel Mrklas míní, že nesplněné předvolební sliby nemusí občanským demokratům uškodit. Většina lidí je totiž nevolila kvůli programu, přáli si jen zastavit nástup předsedy ČSSD Paroubka.

"ODS by mohla ztratit, kdyby za tři roky ve vládě žádné reformy neprosadila. Pokud bude vládnout rok a půl bez reforem a přitom nepustí Paroubka k moci, nebude to voličům vadit," předpokládá ředitel Mrklas.

 

Právě se děje

Další zprávy