Čunek není Gross, tvrdí politologové

Petr Holub
26. 1. 2007 0:00
Praha - Aféra Čunkova domu se liší od dva roky starého skandálu s Grossovým bytem, soudí experti. A vedení lidovců zatím vyčkává, jak naložit se svým úspěšným předsedou. Uvnitř: Debata týdne

Vicepremiér Jiří Čunek zatím neprokázal, kde vzal půl milionu korun na stavbu domu ve Vsetíně.

Stejně jako někdejší předseda ČSSD a premiér Stanislav Gross neuměl vysvětlit, jak zaplatil 2,5 milionu zálohy na nový pražský byt.

Oba se stali terčem zájmu médií, která dennodenně přinášejí nové detaily o případu.

Jiří Čunek je stejně nervózní, jako byl svého času Stanislav Gross. Proto politici v kuloárech předpokládají, že je pouze otázkou času, kdy bude muset rezignovat.

Foto: Aktuálně.cz
Debata týdne: Má Čunek odejít, nebo zůstat?
Zapojte se do diskuse o presumpci viny politiků. Pošlete nám svůj názor, my ho zveřejníme.

Pevnější v kramflecích

Rozdíly jsou však větší, než se zdá na první pohled.

"Gross měl aféru v horší politické situaci, když o jeho rezignaci stála nejen opozice, ale také koaliční partner KDU-ČSL. Dnes ODS nemá zájem na rozbití koalice, ani sociální demokraté nemají vážnější důvody na Čunka ostře útočit," vysvětluje obecný rozdíl politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity.

Na sjezdu nechybí ani expremiér Stanislav Gross.
Na sjezdu nechybí ani expremiér Stanislav Gross. | Foto: Ondřej Besperát

Vedení lidovců zatím o Čunkovi nejednalo, ačkoliv k tomu mělo příležitost například včera, když se večer sešlo, aby schválilo kandidáta na místo nového ministra kultury. "Víme, že situace je vážná, ale zatím se jí zabývat nechceme," řekl Aktuálně.cz člen širšího vedení KDU-ČSL pod podmínkou anonymity. Čunek, byť stižený aférou, totiž má pro většinu lidovců svou cenu: po svém raketovém politickém vzestupu to byl on, kdo je přivedl do vlády a tím pádem i k významným postům.

Čunkův nepřítel: Čunek   

Největším nebezpečím pro Čunka je tak zatím - Čunek sám. Bude totiž záležet na tom, jak dokáže dál svou aféru vysvětlovat. MfD a Lidové noviny už v této souvislosti připomněly na mírný rozpor v jeho výpovědi na policii a při vysvětlování veřejnosti. Šlo o to, že v jednom případě mluvil o půl milionu jako o rodinných úsporách, v druhém si údajně na původ peněz nevzpomněl.

"Čunek je však v příznivější situaci i proto, že jeho popularita šla v posledních týdnech nahoru. Proto aféra s jeho důvěrou neotřese. Naopak Gross byl už před skandálem v nepříjemné situaci. Převzal kabinet, který se potácel v problémech, a prohrál podzimní volby," podotýká Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity.

"Gross na jaře 2005 navíc působil jako mladý nezralý muž, zkušenější Čunek to může psychicky lépe ustát," zdůrazňuje další výhodu někdejšího vsetínského starosty Znoj.

Málo důvěryhodné obvinění

Pražský politolog připomíná, že dokonce konkrétní okolnosti případu hrají pro lidoveckého předsedu.

"Může to být kauza jednoho týdne. Stačí, když se Čunek bude držet stále stejného vysvětlení. Přímý důkaz proti němu neexistuje a původ peněz může objasnit podobně jako Vlastimil Tlustý," připomíná Znoj případ někdejšího šéfa poslanců ODS, který původ peněz na stavbu domu objasnil půjčkou od lidí, kteří prý nechtěli být jmenováni.

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Adamec

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

Gross nedokázal čelit výpočtu MF Dnes, podle níž nebylo možné, aby dva a půl milionu ušetřil z poslaneckého platu. "U Čunka však nejde o velkou částku, kterou by lépe vydělávající člověk nedokázal ušetřit. Ministři berou víc za půl roku," říká Kopeček.

Podle jeho názoru je obvinění z půlmilionového úplatku nevěrohodné. "Jediným svědkem je sekretářka, která vicepremiéra už obvinila ze sexuálního obtěžování. K tomu by musel přihlížet každý soudce," dodává brněnský politolog.

Oběť vlastní imunity

Oba případy se zdají být podobné především z toho důvodu, že je tak líčí média. "Aféra je především dalším dokladem, jak se setřel rozdíl mezi bulvárem a seriózními novinami, které dnes sledují úplně stejné případy," míní Kopeček.

Připomíná případ, kdy média odhalila údajný rozpor ve výpovědích Čunka a jeho manželky: zatímco Čunek označil peníze za celoživotní úspory, jeho žena si nic nepamatovala. Později se však zjistilo, že rozpor neexistuje a paní Čunková s tvrzením svého manžela souhlasí.

Čunek se podle Kopečka navíc stal obětí nešťastně nastavené senátorské imunity. "Trestní oznámení na vás dnes může podat každý a zbavování imunity přitahuje média. Kdyby u zákonodárců probíhalo policejní vyšetřování stejně jako u obyčejných lidí, nikdo by si toho nevšiml."

 

Právě se děje

Další zprávy