Melčák řekl, kdy může položit vládu

Martina Macková
2. 2. 2007 14:20
Praha - Melčák se stěhuje z místa mezi poslanci ČSSD do lavic vládní koalice. Aktuálně.cz však popsal možnosti, při nichž může vládu "položit".
Poslanec Miloš Melčák při projevu, ve kterém ostře zkritizoval předsedu Jiřího Paroubka.
Poslanec Miloš Melčák při projevu, ve kterém ostře zkritizoval předsedu Jiřího Paroubka. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Miloš Melčák pomohl spolu s dalším poslancem zvoleným za ČSSD Michalem Pohankou Topolánkově koaliční vládě, aby získala ve sněmovně důvěru.

Sociální demokraté se jej pokoušejí vyloučit ze strany, musel také opustit kancelář, kterou sdílel s poslancem ČSSD Vítězslavem Jandákem.

Dnes se s Pohankou na návrh ODS přestěhovali i v jednacím sále sněmovny. Z lavice mezi poslanci sociální demokracie budou nyní sedět mezi lidmi z koalice.

Miloš Melčák přitom v úterý - v první den první schůze sněmovny po osudném hlasování - podpořil ve všech hlasováních sociální demokraty.

Aktuálně.cz prozradil, jak se bude chovat při hlasováních podstatnějších - když vládě půjde o klíčové momenty jejího programu.

Pozor na sociální smír

Melčák je odhodlán vládu poslat ke dnu, pokud poruší sociální smír, jak sám říká. Přitom vláda jeho hlas (či hlas některého jiného opozičního poslance) bude potřebovat pro prosazení některých slibů.

Dovolí například dva "přeběhlíci" Topolánkově kabinetu zavést placení za recept u lékaře, zrušit registrační pokladny nebo nepustit kamiony o víkendu na dálnici?

Jak se postaví levicový politik k úpravám zákoníku práce a k prodloužení věku odchodu do důchodu?

10 bodů poslance Melčáka

Melčákovy odpovědi totiž naznačují, že problémy se získáním většiny by mohla mít nová trojkoaliční vláda především v zavádění poplatků a rušení různých příspěvků, jako je například pohřebné nebo tzv. pastelkovné.

Premiér Topolánek přijímá gratulace k získání důvěry pro svou vládu
Premiér Topolánek přijímá gratulace k získání důvěry pro svou vládu | Foto: Ludvík Hradílek

I když některé dávky vláda podle Melčáka podle předběžných dohod určitě zachová, byť v jiné podobě.

Naopak notovat by si zřejmě dva bývalí členové poslaneckého klubu ČSSD se středopravou vládou mohli v otázce zrušení minimální daně.

"Jsem přesvědčen, že její zavedení nebyl správný krok," řekl Aktuálně.cz Melčák, který z praxe dokládá případy, kdy se jejímu placení snaží vyhnout především lidé, kteří si na živnostenský list přivydělávají ke svému povolání ,například učitelé.

"Pak pracují raději načerno," vysvětluje poslanec.

Rozhodné "ne" by neřekl ani rušení daní z dividend a dědických daní. "O tom by se mělo diskutovat," míní.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Až se bude ve sněmovně hlasovat o těchto otázkách, jak se zachováte Vy?

1) Platit 50 korun za návštěvu u lékaře, placení za recept - NE

  • Jsem proti tomu, i když odborníci ze zdravotnictví tvrdí, že je to správné a povede to k hospodárnějšímu poskytování péče a že řada pacientů nekriticky požaduje předepisování léků, které neužívají.

2) Zrušení pohřebného - NE

  • Kritizoval jsem ho i proto, že vláda, které stojí za to dávat tak marginální věci do dohody, je zvláštní. Jsem zastánce zachování.

3) Zrušení daně z dividend a dědické daně ANO i NE

  • Odborníci z této oblasti tvrdí, že právě tato daň se stává předmětem spekulací. Pomáhá snižovat daňovou výtěžnost. Je třeba to podrobit odborné diskusi.

4) Zrušení minimální daně - ANO

  • Jsem přesvědčen, že nebyl správný krok zavést ji. Malí živnostníci se snaží zákon obejít. Především ti, kteří si chtěli přilepšit, učitelé například.

5) Zrušení registračních pokladen - ANO

  • Myslím, že by se měly zrušit. V prohlášení je, že by se zavedly povinně pro plátce DPH, principiálně je zavedení správný krok. Otázka je, pro které subjekty je potřeba zavést povinně.

6) Snížení porodného, zkrácení mateřské, zrušení pastelkovného - NE

  • Vede se diskuse, že by se například dávka pro školáky poskytovala jinou formou než jako přímá dávka rodinám. Vláda prohlásila, že chce poskytnout podporu mladým rodinám. A z mého pohledu - získané se neodjímá. To je moje zásada. Osobně bych i porodné nechal, i když jeho zavedení lidovci zvlášť s ostatními stranami nediskutovali.

7) Úpravy zákoníku práce - ANO

  • My jsme při jednání s vládou prosadili, aby se vedl sociální dialog s odbory. Udělal bych to tak: Poradil bych se o jednotlivých změnách s Milanem Štěchem a pokud by s tím odbory nesouhlasily, ani já bych ruku nezvedl. Je ale známá věc, že v zákoně jsou chyby, které se musí opravit.

8) Adresné sociální dávky - nebudou pro ty, kteří nechtějí pracovat ANO i NE

  • Dávky by měli dostávat jen ti, kdo prokáží, že mají snahu, zajímají se o práci, rekvalifikují. Myslím, že je ale také potřeba zvýšit motivaci pro ty, kteří pobírají sociální dávky, aby bylo v jejich zájmu zapojit se znovu do práce. Musíme vytvořit pracovní příležitosti v oblasti podnikání, aby firmy byly schopny zaměstnávat i další pracovníky. Také je potřeba odstranit mínění lidí, že sociální dávky berou ti, co se jim nechce dělat.

9) Víkendové omezení kamionů ANO

  • Osobně jsem byl pro razantnější řešení, aby kamiony nesměly vjíždět do levého pruhu. To ale vyvolalo zděšení u automobilových dopravců. Pokud to ale nepůjde jinak omezit, pak by to nebyl z hlediska bezpečnosti špatný krok.

10) Prodloužení důchodového věku ANO i NE

  • Já sám zkouším, jestli se to dá vydržet a pracovat, i když je vám více než 65 let. Mám ale obavu že další prodlužování věku, zvlášť u některých profesí bude svízelné. Například lidé, kteří celý život pracují manuálně nebo profesionální řidiči Už dnes jsou případy, kdy lidé nejsou v důchodu a už ztratili kvalifikaci. Je mi líto, že se na to v ČSSD kývlo bez větší diskuse s odborníky. Je potřeba to posoudit a odstupňovat.
 

Právě se děje

Další zprávy