ČSSD se semkla kolem Paroubka

jaa, čtk
20. 1. 2007 20:30
Regiony - Nezdar ČSSD ve sněmovně při hlasování o důvěře vládě nezměnil názor regionálních představitelů strany. Paroubka chtějí za předsedu i nadále.
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Šéf ČSSD - den po mimořádné schůzi sněmovny, na které vláda Mirka Topolánka získala důvěru - objížděl kraje a ucházel se o podporu ve stranických primárkách.

Vítězství to pro něj bylo absolutní. Ve všech čtyřech krajích, které v sotobtu navštívil, získal jednoznačné ano. Podpořila jej tedy liberecká, královéhradecká, jihomoravská a pražská základna.

"Drtivé" vítězství bez poražených

V regionech dosud nenašel vyzyvatele.

"V podpoře se jistě odrazilo to, že stranu za dobu svého krátkého působení v jejím čele vytáhl z propadu k více než třicetiprocentnímu zisku hlasů v parlamentních volbách," soudí poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

V čele ho tak i nadále chtějí mít třeba jihomoravští sociální demokraté. Prvním místopředsedou by se podle nich měl na březnovém sjezdu stát Bohuslav Sobotka.

Stejně se zachovali i delegáti krajských konferencí ČSSD v Liberci a v Hradci Králové.

Korunní princ sociální demokracie. Bohuslav Sobotka.
Korunní princ sociální demokracie. Bohuslav Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Odlišně tak dopadlo jen resume v Praze. Pražská ČSSD sice chce mít za předsedu Paroubka, ale na místo prvního místopředsedy nominovali straníci radního Petra Hulínského.

"Bude to mít ještě těžké, protože se rozhoduje až na sjezdu, ale pokud se stane místopředsedou, tak s ním samozřejmě budu spolupracovat," řekl Paroubek novinářům.

Paroubek: Jsme porostlí mechem a kapradím

Paroubek dnes prohlásil, že strana obrostla mechcem a kapradím - tak se prý na ČSSD dívají mladí voliči. Strana se podle expremiéra musí modernizovat.

Mladým lidem by se sociální demokracie měla podle něj přiblížit například tím, že bude na aktuality reagovat na internetu.

Dalším opatřením, o jehož přijetí by měla sociální demokracie uvažovat, je podle Paroubka institut podobající se podmínečnému vyloučení. Aby "šibalům", u kterých se později prokáže, že nich nezákonného nespáchali, strana ihned neukončovala členství, vysvětlil.

Podaří se mu přilákat mladé straníky a voliče?
Podaří se mu přilákat mladé straníky a voliče? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Paroubkův časopis pro voliče

Dalším, dlouhodobějším úkolem je podle něj omlazení členské základny a zvýšení podílu žen v ČSSD. Do tohoto plánu se mají zapojit všichni funkcionáři.

Jedním z nástrojů bude časopis. "K dialogu s veřejností budeme využívat vlastní tisk. Zahájíme vydávání čtrnáctideníku, a posléze týdeníku. Počítáme s debatami se studenty na vysokých školách," objasnil svůj recept na úspěch Paroubek.

Podobně jako ODS, která má vazby na Liberálně-konzervativní akademii Cevro a Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), chce Paroubek využít Masarykovu dělnickou akademii v Praze a vytvořit z ní moderní vzdělávací institut.

Počet členů ČSSD se za loňský rok zvýšil zhruba o tisíc a pohybuje se tak kolem sedmnácti tisíc.

"Tento trend bychom rádi udrželi i letos. Věkový průměr strany není špatný, ale vždy může být lepší," konstatoval na začátku roku Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy