Topolánkova vláda má důvěru. 100:97

Martina Macková
19. 1. 2007 21:22
Praha - Po téměř osmi měsících skončila v České republice politická krize. Předseda ODS Mirek Topolánek napodruhé uspěl ve sněmovně. Díky toleranci poslanců Melčáka a Pohanky má země regulérní vládu.
Premiér Topolánek přijímá gratulace k získání důvěry pro svou vládu
Premiér Topolánek přijímá gratulace k získání důvěry pro svou vládu | Foto: Ludvík Hradílek

Pro vládu zvedlo po téměř jedenácti hodinách jednání ruku všech 100 poslanců koalice ODS, zelených a lidovců, proti bylo 97 zástupců levice, tedy komunistů a sociálních demokratů.

"Není to žádný triumfální výsledek," řekl v první reakci ve sněmovně premiér Mirek Topolánek, když děkoval poslancům za hlasování.

Prezident Václav Klaus přivítal v první reakci výsledek hlasování ve sněmovně se skepsí. Koaliční vláda premiéra Mirka Topolánka je podle něj začátkem cesty k předčasným volbám. Klaus se domnívá, že důvěra, kterou dostala ve sněmovně, je důvěrou zvláštního typu.

"Opakovaně jsem žádal buď stabilní vládu na bázi dohody klíčových politických stran, nebo nalezení co nejrychlejší cesty k předčasným volbám.  Po dnešním hlasování o důvěře předpokládám, že takto vzniklá vláda je zahájením cesty k tomu druhému, tedy k předčasným volbám," vysvětlil prezident.

Klausův předchůdce Václav Havel Topolánkovi blahopřál. "Věřím, že se nyní politická situace v naší zemi konečně zklidní a že vláda připraví důležité reformy, v jejichž uskutečňování by pokračovala vláda následující," napsal Havel premiérovi.

Foto: Ludvík Hradílek

Vláda podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka vydrží nejméně do podzimu. "Budeme pracovat tak, jako bychom tu měli být celé volební období a u rozpočtu uvidíme," zhodnotil šance kabinetu. 

Sociální demokraté podle svého předsedy Jiřího Paroubka nesáhnou k nulové toleranci. "Je dobré, aby opozice a koalice spolu hovořily," uvedl. ČSSD prý nebude za každou cenu iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Hlas navíc za omyl

Dostal však nakonec o hlas lepší výsledek, než se očekávalo. Dva poslanci - Miloš Melčák a Michal Pohanka byli podle předpokladů nepřítomni, další sociální demokrat - Petr Wolf - se navíc, omylem, zdržel hlasování.  Právě tento muž vyvracel před týdnem veřejně informace médií, že bude dalším levicovým poslancem, který umožní vznik vlády. 

Foto: Ludvík Hradílek

Wolf při hlasování řekl "jsem proti návrhu (na vyslovení důvěry vládě)", místo předepsané formulace "proti návrhu". Jeho hlasování pak muselo být vyhodnoceno tak, že se zdržel.

Jeho omyl neměl na konečný výsledek vliv a přátelé ze sociální demokracie mu nadále věří: "Kolega Wolf řekl jinou formulaci, než měl, ale dal jasně najevo, že je proti vládě. Bohužel se to stalo, ale bude si určitě dlouho pamatovat, jak se má hlasovat o vládě," uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. 

Teď práce

Lídři koalice dávali po hlasování najevo úlevu, ale připomínali, že nyní musí vláda pracovat. "Já to neprožívám jako vítězství, spíš jsem cítil, že to už bude a bude nutné začít pracovat," řekl předseda lidovců Jiří Čunek.

"Určitě je to vítězství, ale není čas si to užívat, je třeba pracovat," komentoval hlasování Martin Bursík, předseda zelených.

Koalice se zavázala k reformnímu programu. Chce měnit především daně, ale také například zdravotnictví a důchody, hodlá snížit některé státní výdaje.

Jak to prosadí?

Dva poslanci, kteří dnes vládě umožnili získat důvěru, však neslibují, že podpoří také reformní zákony. 

Oba ještě ráno před začátkem schůze podepsali s koalicí dohodu, za jakých podmínek budou její vládu tolerovat. "Myslím, že to má větší váhu a že je to určitou pojistkou, že se jejich podpora nestane jen jednorázovou záležitostí, komentoval to předseda zelených Martin Bursík.

ČTĚTE O NOVÉ VLÁDĚ

Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček chvátá na jmenování vlády
Předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček chvátá na jmenování vlády | Foto: Ludvík Hradilek
Karel Schwarzenberg odpovídá novinářům jako novopečený ministr zahraničí. Úřad převzal od Alexandra Vondry, který se stal vicepremiérem pro evropské záležitosti.
Karel Schwarzenberg odpovídá novinářům jako novopečený ministr zahraničí. Úřad převzal od Alexandra Vondry, který se stal vicepremiérem pro evropské záležitosti. | Foto: Ludvík Hradílek
 

Právě se děje

Další zprávy