Finále ve sněmovně: Melčák promluvil

Martina Macková, Jakub Antoš, Veronika Suchá
19. 1. 2007 19:58
On-line - Ospalé jednání sněmovny o důvěře vládě na závěr probudil projev poslance Melčáka. Uvnitř: ON LINE, FOTOGALERIE.
Zatím se směje. vydrží úsměv i po hlasování?
Zatím se směje. vydrží úsměv i po hlasování? | Foto: Ludvík Hradílek

Mirek Topolánek mohl být po Melčákově vysotupení opět jistější, že tentokrát uspěje.

Poslanec zvolený za ČSSD, který spolu s Michalem Pohankou slíbili toleranci vládě,  zopakoval, že vládu podpoří. Ostře kritizoval ČSSD a jmenovitě Jiřího Paroubka. "Jiřímu Paroubkovi nejde o program, ale o křesla," řekl Melčák. 

Poměr sil ve sněmovně je totiž vyrovnán. Poslanců koaličních stran, které vytvořily druhou Topolánkovu vládu, je sto stejně jako poslanců levicových stran, které už řekly, že koaliční vládu nechtějí. Budou-li tedy kromě Pohanky a Melčáky přítomní všichni zákonodárci, měla by vláda dostat sto svých hlasů, levice dá dohromady jen 98.

Oba poslanci Melčák i Pohanka ráno s trojkoalicí podepsali  Dohodu o podmínkách tolerance koaliční vlády v období 2007-2010, Aktuálně.cz má text k dispozici. (Přečíst si jej můžete ZDE.) Chtějí tak zabránit spekulacím o podplácení a o jejich přechodu k pravici.

Rozprava už končí, jako zatím poslední se přihlásil David Rath. 

SLEDUJTE S NÁMI JEDNÁNÍ SNĚMOVNY ON LINE

Hlouček poslanců ve stoje poslouchá projev Miloše Melčáka, který je podle jejich slov zrádce.
Hlouček poslanců ve stoje poslouchá projev Miloše Melčáka, který je podle jejich slov zrádce. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Poslanec Miloš Melčák při projevu, ve kterém ostře zkritizoval předsedu Jiřího Paroubka.
Poslanec Miloš Melčák při projevu, ve kterém ostře zkritizoval předsedu Jiřího Paroubka. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

19:48 - Petr Bratský na druhý pokus, a tentokrát správně, oznámil, že pro vládu hlasovalo sto poslanců, zatímco 97 bylo proti. Kabinet Mirka Topolánka tak získal důvěry sněmovny.

18:25 - Topolánek byl definitivně poslední řečník. Poslanci sociální demokracie požádali o čtyřicetiminutovou přestávku. Předsedající jim vyhověl. Pak by konečně mělo dojít k hlasování.

18:19 - Rozpravu začal ve čtvrt na deset premiér Topolánek a nyní ji končí. "Mohli jsme pro vás připravit programové prohlášení s kompletním plánem reforem, které by mělo dva a půl tisíce stran," řekl Topolánek. Sněmovna se rozesmála kvůli podonosti výroku s proslulou televizní reklamou. "Ale my jsme řekli ne," reagoval Topolánek. Topolánek označil Melčáka za odvážného. "Útoky na něj jsou neurvalé," dodal Topolánek.

18:11 - Jednání ještě pokračuje. S technickou poznámkou se přihlásil Jiří Čunek. "Já si nemyslím, že jsem nevinen. Já jsem nevinen," uvedl Čunek k případu trestního oznámení. Nebude rezignovat, protože nebude mít podle svých slov problém se obhájit. Čunek ujistil opoziční strany, že bude se všemi jednat o důležitých zákonech.

18:06 - Mluví poslední přihlášený poslanec David Rath. Rath vytýká Melčákovi, že podpoří vládu ODS, ačkoli byl zvolen za jiný program. "Bude to daňová genocida," řekl Rath o období, které pravděpodobně čeká Česko. Poslanci se začínají scházet k sálu, blíží se hlasování.

18:02 - "Proslov Miloše Melčáka byl lidsky i věcně tak ubohý, že mu mohu jen vyslovit lítost. Nechtěj, abych se tak ponížil, abych na to reagoval," vyzval Melčáka Paroubek.

17:57 - Při projevu Melčáka všichni poslanci ČSSD poslouchali ve stoje, v hloučku.

17:49 - Během vystoupení Miloše Melčáka celé předsálí ztichlo, všichni naslouchají. Poslanci z řad koalice Melčákovi bouřlivě tleskají.

17:49 - Poslanec Melčák opakuje před poslanci svou obhajobu, jak už ji dříve přednesl v médiích. Podle něj se ČSSD začala chovat k naší zemi jako ke kořisti. Poslanec má podle něj právo rozhodovat na základě svého svědomí, tak jak mu to zaručuje ústava. Melčák se ohradil proti praktikám vedení ČSSD. "Výroky na mou adresu by měly padat z úst mafiánských bossů, a ne z představitelů. Jiřímu Paroubkovi nejde o program, ale o křesla," uvedl Melčák.

17:44 - Poslanec ČSSD Miloš Melčák se přihlásil do diskuse. Přihlášku právě odevzdal Vojtěchu Filipovi, který nyní schůzi řídí. Melčák chce vysvětlit, proč se rozhodl podpořit vládu konkurenčních stran.

Po osmi hodinách se svěžest vytrácí i z hostů na galerii.
Po osmi hodinách se svěžest vytrácí i z hostů na galerii. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

17:41 - Komunistická poslankyně se ostře "opřela" do klubu sociální demokracie. "To, co tady dnes trháte na kousky jste ještě před časem byli ochotni podpořit," uvedla Zuzka Rebarová Rujbrová. "Jste jako sedlák, který na trhu tak dlouho handloval, až prohandloval," uvedla. Podle ní komunisté narozdíl od ČSSD svůj program nezradili. Pokud vláda dostane důvěru, je to podle Rujbrové pouze vina sociální demokracie.

17:38 - "Nebudu říkat, své námitky. Mám totiž pocit, že vláda nenaslouchá. Jeden její člen tu dokonce pochrupoval," rezignovala na kritiku poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

Vytrvalci. Sněmovna jedná s přestávkou na oběd už od devíti hodin ráno.
Vytrvalci. Sněmovna jedná s přestávkou na oběd už od devíti hodin ráno. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

17:00 - Poslankyně Kateřina Konečná začala své vystoupení s tím, že bude mluvit pomalu, aby jí rozuměl i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přečetla si totiž v deníku The Economist, že ministr mluví krásnou předválečnou češtinou, ostatní pak mluví češtinou zkaženou komunistickýcm režimem. "Doufám, že mi ministr rozuměl, neumím jinak než plebejsky, jazykem z podzámčí." Kateřina Konečná poté Aktuálně.cz řekla, že umí také dobře anglicky a přiznala základní znalost němčiny a ruštiny. Ministr zahraničí ovládá kromě češtiny pět dalších jazyků. 

16:41 - Řečnění politiků už unudilo většinu ještě ráno nažhavených diváků, kteří se přišli na vládu podívat naživo. Na galerie určené pro veřejnost je v tuto chvíli asi jen pětina původních počtu lidí.

Kdo u řečnického pultíku dokázal vyloudit na tvářích členů vlády takové výrazy?
Kdo u řečnického pultíku dokázal vyloudit na tvářích členů vlády takové výrazy? | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

16:35 - Fotoreportéři na galerii pro novináře číhají na každý vhodný okamžik, kdy by mohli shora zvěčnit premiéra Mirka Topolánka v nějakém zajímavém gestu. Jedna taková příležitost nastala, když si Topolánek upravoval sako. V té chvíli se rozcvakaly uzávěrky fotoaparátů. Premiér, který ani po sedmi hodinách řečnění nemá jistou vládu, reagoval poněkud podrážděně: Jděte už...".

16:29 - Během sáhodlouhého projevu Jiřího Dolejše se ve sněmovně vytvořily dvě "vtipné" dvojice. V lavici pro vládu to byli vicepremiér Saša Vondra a ministr financí Miroslav Kalousek; naproti nim se dobře bavili dva sociální demokraté, bývalý ministr zdravotnictví David Rath a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Za řadovými poslanci sestoupil i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, přišel si popovídat s hercem a bývalým ministrem kultury Vítězslavem Jandákem.

Miloš Melčák zatím ve své lavici sedí, trojkoalice by potřebovala, aby se včas zvednul a odešel.
Miloš Melčák zatím ve své lavici sedí, trojkoalice by potřebovala, aby se včas zvednul a odešel. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

16:18 - Slovo si poprvé vzal ministr financí Miroslav Kalousek. "My nebudeme dělat reformy tak, aby bohatí chudli, jak mě k tomu vyzývali předřečníci, my chceme dělat reformy, aby chudí bohatli." Podle Kalouska není státní dluh České republiky nyní nijak dramatický. "Dramatický je ale trend, kterým se státní finance řítí do dluhové pasti."

16:15 - I jednací sál je poloprázdný. Nejvyšší účast mají komunisté. Naopak nejnižší má odhadem Strana zelených. V lavicích sedí jen dva z nich, tedy třetina.

16:11 - Z bufetu poblíž jednacího sálu už zmizelo veškeré jídlo, na odbyt jdou nyní i malá balení zmrzlin a jogurty, které při běžných zasedáních nejdou politikům příliš pod nos. Uklízečky už poněkolikáté obchází zázemí sálu a plní pytle s odpadky.

15:57 - Komunista Jiří Dolejš se nyní ve svém bezmála půlhodinovém projevu dostal k ekologii a jaderné energetice. Energetická koncepce se podle něj nedá řešit "na pětníku", ale dlouhodobě. "Nechci se proto stavět na stranu pěstitelů šťovíku ani jaderných dědků," uvedl Dolejš.

15:37 - "Mezi pravicovými stranami ve sněmovně se rozmáhá názor, že daně jsou jakýsi státní teror, který obtěžuje pracovité občany," prohlásil ve sněmovně místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Podle něj se vláda podle svého programu chystá razantně snížit státní dluh i daně, a přitom neví, jak příjmové výpadky v rozpočtu nahradit.

15:28 - "V programovém prohlášení chybí jasné stanovisko k evropské ústavě," to je teď jedna z nejčastějších výtek na stranu vlády. Ta se brání, že není k čemu zaujímat stanovisko, když některé země už text odmítly a pravděpodobně se tedy bude měnit.

15:26 - Do sněmovny proudí desítky občanů. Jedna skupina se podle informací Aktuálně.cz dožaduje toho, aby televize vysílaly jednání přímým přenosem, protože si na dnešní "událost" vzali dovolenou, jiní jsou znechuceni obstrukčním řečněním a zdržováním před hlasováním o důvěře.

Hlavním tématem odpolední části jednání je zahraniční politika.  ČSSD kritizuje hlavně fakt, že v programovém prohlášení chybí vyjádření k
Hlavním tématem odpolední části jednání je zahraniční politika. ČSSD kritizuje hlavně fakt, že v programovém prohlášení chybí vyjádření k | Foto: Ludvík Hradílek

15:18 - Diskuse ve sněmovně se zvrhla ve spor o českou zahraniční politiku. U řečnického pultu se střídají Alexander Vondra a Lubomír Zaorálek. ČSSD tvrdí, že vláda nám už teď dělá v zahraničí ostudu. ODS kontruje, že sociální demokraté prosazují vazalskou politiku k Německu, které nyní EU předsedá.

15:08 - VVV - vyčerpat, vysoudit, vystoupit. Tak podle Jana Hamáčka (ČSSD) v nadsázce charakterizoval europoslanec ODS Jan Zahradil politiku své strany k EU. Podle Hamáčka mají sociální demokraté postoje zcela jiné, podle něj by ČR měla například zaujmout jasný postoj k evropské ústavě, jak k tomu vyzývá Německo. Alexander Vondra se proti projevu ohradil s tím, že Česká republika se má řídit svými postoji a ne tím, co si přeje německá kancléřka Angela Merkelová.

14:57 - Foyer jednacího sálu se vyprázdnilo. Z protahování dnešní schůze nejsou unaveni jen poslanci, ale i novináři. Televizní štáby, které pracují na směny, se již vystřídaly. Ostatní obsadili všechna křesla v předsálí a v bufetech.

14:37 - Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák poslancům oznámil, že "proklínaný Paroubek by si nedovolil prosazovat náměstka do jeho úřadu, bylo by to pod jeho úroveň." Jandák to řekl v narážce na prohlášení ministryně Třeštíkové, která odmítla jmenovat jak náměstka člověka, kterého prosazovala ODS."

Usmíření? Premiér Topolánek hovoří s ministryní kultury Helenou Treštíkovou.
Usmíření? Premiér Topolánek hovoří s ministryní kultury Helenou Treštíkovou. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

14:34 - Petr Pleva (ODS) upozornil poslance, že jednání už nepřenáší celoplošná ČT2, ale pouze digitální program ČT24. To znamená, že sledovanost už nemůže být taková jako před polednem.

14:28 - "Najměte si Davida Copperfielda. Jedině tak můžete naplnit své sliby ohledně daní," poradil koalici sociálnědemokratický poslanec Václav Šlajs. Podle něj navíc ministři nejsou často odborně ani morálně způsobilí vykonávat své funkce. Konkrétní jména ale nezmínil.

14:17 - Diskuse v parlamentu pokračuje v dopoledním duchu. Opoziční poslanci kritizují jednotlivé části volebního programu. Bývalý ministr vnitra František Bublan řekl, že v jeho bývalém resortu se dějí změny k horšímu. Bublanovi jsou podle jeho slov mnozí z nových ministrů sympatičtí, nemůže ale podpořit vládu, která je založena na "zradě" dvou poslanců ČSSD.

Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti.
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

14:01 - Poslanci si odsouhlasili, že se bude moci o důvěře vládě hlasovat dnes večer po jednadvacáté hodině a i v sobotu.

13:06 - Poslanci se přestřelkami u řečniště unavili. Dohodli se, že si dají pauzu do 14 hodin a většina z nich se odebrala do svých oblíbených míst ve sněmovně. Pro vedení sněmovny však možná přestávka platit nebude. Činovníci se sejdou, aby řešili, jak se s protahující schůzí vyrovnat.

13:05 - Miloš Melčák řekl, že ČSSD se už snaží o jeho vyloučení ze strany. "Včera jsem zaznamenal nějaké pokusy o to, aby mě vyloučila moje základní organizace ve Zlíně," řekl v kuloárech. "Pan Paroubek může moje majetkové poměry sledovat třeba až do hrobu. Netoužím po majetku, jsem zvědavý, co najde," řekl k prohlášení Jiřího Paroubka viditelně nervózní poslanec Melčák, kterého zastavují novináři na každém kroku.

Miloš Melčák při jednání o hlasování o nové vládě.
Miloš Melčák při jednání o hlasování o nové vládě. | Foto: Ludvík Hradílek

13:00 - Zaměstnanci sněmovny se začínají obávat nejhoršího... Pracovní soboty. "A vážně to tady bude i zítra?" ptají se ženy ze sněmovních občerstvení kupujících. Tzv. subotnik připouští i někteří poslanci, jiní ale doufají v ukončení schůze do večera. Stále ale stojí o to říct před kamerami názor kolem čtyřiceti politiků. Pokud by každý mluvil deset minut, což není ani dnes neobvyklé, odložilo by se hlasování o důvěře vlády o 400 minut, tedy o více než šest hodin. Kromě přihlášených mají právo přednostně vystoupit šéfové  klubů. Jednání už nyní trvá čtyři hodiny.

Helena Třeštíková a Petr Gandalovič při hlasování o nové vládě.
Helena Třeštíková a Petr Gandalovič při hlasování o nové vládě. | Foto: Ludvík Hradílek

12:57 - Ve sněmovně se řeší i problémy, které už vznikly uvnitř vlády. Ministryně Helena Třeštíková připomněla své včerejší vystoupení, kde veřejně popsala, jak se osazují posty na ministerstvech. Řekla, že jí premiér Topolánek chtěl dosadit do úřadu někdejšího náměstka sociálnědemokratického ministra Jandáka. Dnes Třeštíková řekla, že svůj "problém" jménem Formánek ještě nevyřešila. "Zatím se nic nezměnilo ani nevyřešilo," řekla Aktuálně.cz. Topolánek pak pro ČTK hodnotil včerejší vystoupení Třeštíkové jako politickou nezkušenost.

12:54 - Martin Bursík novinářům řekl, že dnešní společné prohlášení vládní koalice a dvou "konstruktivních poslanců" dává šanci na spolupráci stodvojky i do dalších měsíců. "Myslím, že to má větší váhu a že je to určitou pojistkou, že se jejich podpora nestane jen jednorázovou záležitostí. Nastavuje to určité mechanismy práce a komunikace s těmito poslanci," řekl.

Dva výrazní řečníci ČSSD Jiří Paroubek a Zdeněk Jičínský.
Dva výrazní řečníci ČSSD Jiří Paroubek a Zdeněk Jičínský. | Foto: Ludvík Hradílek

12:07 - Nikdo si neodvažuje odhadnout, jak dlouho může schůze trvat, střízlivé odhady mluví o pozdních večerních hodinách. Je otázka, zda nyní politici odhlasují přestávku na oběd, či ne. Čas oběda totiž právě nastal. Poslanci obvykle pauzu na občerstvení dělají, i když i během zasedání většina navštíví bufet u sálu, stejně jako dnes, kdy z pultů zmizely už stovky obložených chlebíčků a desítky zákusků.

12:41 - Mirek Topolánek zřejmě rozšířil svoje nachlazení i na další kolegy ve sněmovně. Jiří Čunek vyjádřil obavu o některé kolegy poslance. "Když se podíváte, je zde spousta poslanců, kteří zde sedí s chřipkou nebo s teplotou. Snad vydrží...," řekl Čunek.

Ne, ne, ne - to je odpověď Jiřího Paroubka na otázku, zda podpoří trojkoalici.
Ne, ne, ne - to je odpověď Jiřího Paroubka na otázku, zda podpoří trojkoalici. | Foto: Aktuálně.cz

12:31 - Zatímco koaliční poslanci hýří optimismem a jsou si jistí, že vláda dnes důvěru získá, šéf lidovců Jiří Čunek mírně váhá. "To si jistýnejsem, neznám tolik to sněmovní zákulisí. Počkám si na hlasování," uvedl v kuloárech.

11:55 - Jiří Čunek už byl v projevech sociálních demokratů několikrát zmíněn jako možný první trestně stíhaný vicepremiér. Podle Ratha nelze vládu podpořit z důvodu zrady a korupce na kterých stojí.

11:44 - Do sněmovny dorazila údajná šedá eminence české politiky, premiérův poradce Marek Dalík.

Technická poznámka Davida Ratha.
Technická poznámka Davida Ratha. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

11:40 - David Rath začal svůj tradičně ostrý projev. "Pro vyjádření nedůvěry vládě jsou tři důvody: programový, personální a etický," řekl Rath. Připomněl ODS, že před časem tvrdila, že o podporu přeběhlíků nestojí. Jako ostatní sociální demokraté označuje vládu jako kabinet, který chce chudým brát a bohatým dávat. Na Rathovo vystoupení se přišli k televizoru v předsálí podívat i ti novináři, kteří byli do té doby ve sněmovním bufetu.

11:39 - Ve chvíli, kdy k řečnickému pultíku přicházel bývalý ministr zdravotnictví David Rath, nedaleko sedící ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg zívá.

11:28 - Bude to ještě dnes? Ptají se všichni, kdy se Česko dočká plnohodnotné vlády. "Myslím, že to bude dnes, možná v noci," řekl Jiří Paroubek v kuloárech. Na dotaz, zda by přišel do sněmovny i zítra, odvětil: "Co by mi zbývalo?"

11:24 - Bývalý ministr pro místní rozvoj vyzývá místopředsedu vlády Jiřího Čunka, aby dál podporoval bytovou výstavbu.

11:23 - Jiří Paroubek utekl televizním kamerám na toalety. I když za ním reportéři běželi až těsně před dvěře, žádnou odpověď nedostali.

Jiří Paroubek ve sněmovně.
Jiří Paroubek ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradílek

11:22 - Ministryni školství Danu Kuchtovou zaskočil ostrý projev jihočeské sociální demokratky Vlasty Bohdalové. "Jsme obě z jižních Čech a dlouho se známe, přesto ten osobní projev...Čekala jsem to, ale je to tady stále. I když opakuju stokrát, že školné nechci, oni tisíckrát tvrdí, že ano. Je to smutné."

10:58 - Nyní sál opouštějí někteří ministři. Ze sálu odešla ministryně kultury Helena Třeštíková, ministr zemědělství Petr Gandalovič, vicepremiér Alexander Vondra a ministr Cyril Svoboda. Už nějakou chvíli se v kuloárech pohybuje s telefonem u ucha ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Mirek Topolánek a Martin Bursík se před hlasováním o důvěře dobře baví.
Mirek Topolánek a Martin Bursík se před hlasováním o důvěře dobře baví. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

10:52 - "Z jádra obnovitelný zdroj neudělám, je mi líto," ubezpečil Martin Bursík exministra průmyslu Milana Urbana. Reagoval tak na Urbanovu tvrzení, že jádro je obnovitelný a nejčistčí zdroj energie.

10:51 - "Škoda, že ten Pohanka s tím Melčákem...No ale dostanou důvěru,ale tím to končí. Je jasné, že ty jejich zákony jim neprojdou," shrnují řadoví sociální demokraté, kteří se přijeli na zasedání podívat. Kolem nich procházejí volným krokem uvolnění a debatující bodyguardi. Mají volnou chvíli, ministři i premiér jsou v sále.

10:46 - Předseda sněmovny Vlček se omluvil, že nazval hosty ve sněmovně sedící na galerii galerkou.

10:42 - Ministr průmyslu Martin Říman brání vládu proti kritice poslanců ČSSD, že vede zemi k energetické krizi.

10:40 - Miloše Melčáka, který se chystá tolerovat vládu, nezdraví politici ČSSD. Ačkoliv je s mnohými za léta ve straně kamarád, několik členů strany v bufetu mu na pozdrav a poklepání na rameno neodpovědělo.

10:35 - Vlček napomíná ministry. "Upozorňuji vás, že mně umožňuje sjednat pořádek paragraf 19 a taky paragraf 20. Chovejte se, jak se sluší a patří na ministry a občany, platí to i pro galerku," řekl.

10:34 - Podle exministra průmyslu a obchodu Miloše Urbana je vládní energetická politika nezodpovědná. Připomněl, že s rostoucí životní úrovní, roste i spotřeba energií a Česko by se nemělo vzdávat jaderné energie. "Dříve bylo v každé domácnosti maximálně rádio, teď je tam spoustu přístrojů, pomocníků pro ženy," vysvětlil Urban.

10:20 - Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) kritizuje zahraniční politiku budoucí vlády. "Programové prohlášení je jen pokračováním mlčení, to je typický přístup Občanské demokratické strany. Jsme členy EU, ale v programu není nic o budoucím směřování Unie, za které máme jako členové odpovědnost," řekl Zaorálek.

10:10 - Poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová kritizuje záměry vlády v oblasti školství.

9:54 - Sobotka vypočítává reformy, které v minulých osmi letech provedla ĆSSD. Podle něj chystané reformy trojkoalice jsou nepromyšlené a zbrklé. Žádné zvyšování daní nepodpoříme, hřímá od řečnického pultu...

9:50 - Projevy sociálních demokratů a komunistů poslouchá v sále málokdo. Většina politiků si udělala "siestu" - pijí kávu, pojídají chlebíčky a zákusky, kterými je dnes nejbližší bufet u sálu zásoben. Do sálu naopak zamířili dva poslanci, kteří mají brzy odejít - Pohanka a Melčák.

9:47 - "Reformy tříkoalice povedou ke zlepšení poměrů bohatých a majetných," uvedl exministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že je zaplatí lidé chudí a se středními příjmi.

9:46 - Poslanec KSČM Miroslav Opálka potvrdil ve svém projevu očekávaný fakt, že komunističtí poslanci Topolánkovu vládu nepodpoří.

9:32 - ČSSD vládu nepodpoří a nebude ji ani tolerovat. Podle Paroubka ale nebude prosazovat politiku nulové tolerace. Zopakoval, že trojkoaliční kabinet je založený na zradě a korupci.

9:31 - Novináři vyčkávající v předsálí si ve chvíli, kdy předseda Vlček oznámil, že se do diskuse přihlásilo zatím 32 poslanců, společně povzdychli.

9:29 - Paroubek kritizuje program trojkoalice, podle něj je nepřátelská k chudým.

9:25 - I druhý "přeběhlík" Miloš Melčák je ve sněmovně. V tamním bufetu poskytuje novinářům rozhovory.

9:24 - Začala rozprava. Prvním řečníkem je Jiří Paroubek, šéf ČSSD. "Kdybych stále opakoval slovo ne, nevystihl bych, jak moc je ČSSD proti této koalici. Je to panská koalice," začal projev Paroubek.

9:21 - Do sněmovny dorazil jeden z "přeběhlíků" poslanec Michal Pohanka.

9:20 - "Chceme jednat s opozicí a hledat s ní řešení základních společenských problémů. Při nynějším rozložení sil je to nutnost. Později se s této nutnosti může stát ctnost," dodal premiér.

9:18 - "Přicházím s poctivou vládou. Buď prosadíme reformy, nebo ať o osudu země rozhodnou voliči v předčasných volbách," řekl Topolánek poslancům.

9:17 - Slova se ujal Mirek Topolánek

9:15 - Poslanci odhlasovali program schůze - žádost vlády ČR o podporu.

9:15 - Na místě je 198 poslanců, ted doběhl po schodech poslanec ODS Vlastimil Tlustý

9:12 - Premiér Mirek Topolánek představuje sněmovně jmenovitě členy své vlády. Poslanci každému zatleskali.

9:09 - Lidovci těsně před jednáním diskutovali pravděpodobně o problému s náměstkem ministryně kultury s Mirkem Topolánkem. "Jednáním o náměstcích patří k politice, její vyjádření bylo nešťastné," řekl Aktuálně.cz jeden z lidoveckých politiků.

09:07 - Schůze právě začala.

9:07 - Jen Lucie Tallmanová, nejostřeji sledovaná politička bulvárními deníky, si vzala na den D vlády svého přítele černé tričko s třpytivým nápisem. Zdá se, že humor neopustil jen zelené. Zatímco se Mirek Topolánek přehnal kolem novinářů beze slova jako blesk do sálu, Martin Bursík šprýmoval: "V noci jsem nemohl spát, převaloval jsem se, nemohl se dočkat a samou nervozitou, jak to dopadne jsem nakonec nevěděl, jestli vůbec přijít.

8:57 - I ti poslanci nebo poslankyně, co mnohdy přijdou na jednání v barevném saku či pestrém kostýmu dnes volili slavnostní černou. Barevných kravat se ale nikdo nezříká, vede růžová a modrá.

8:55 - Ministři, poslanci a hosté se scházejí. Bezpečnostním rámem ale musí projít málokdo. Ovšem ten, kdo musí, je prověřen rentgenovýma očima pečlivěji než jindy. "To víte, dneska," řekne významně ochranka. "To musíme dělat ještě důkladněji."

 

Právě se děje

Další zprávy