Novou vládu už štěpí hrozba rezignace

Red Dom
18. 1. 2007 15:12
Praha - Ministryně kultury Helena Třeštíková oznámila, že jí politici tlačí do úřadu lidi, které odmítá. Pohrozila rezignací, když to nepřestane.
Také Helenu Třeštíkovou uvedl na ministerstvo předseda vlády Topolánek.
Také Helenu Třeštíkovou uvedl na ministerstvo předseda vlády Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

Třeštíková řekla, že na ni premiér tlačí, aby za svého náměstka jmenovala Františka Formánka, muže, který už jako náměstek na ministerstvu kultury působil za vlády ČSSD a ministra Vítězslava Jandáka. "Chápu současnou složitost politických jednání, ale nehodlám pro udržení funkce ministra obětovat svou lidskou čest a sebeúctu," řekla.

Ministryně uvedla, že se s Formánkem sešla a před dvěma dny se rozhodla, že jej na ministerstvu nechce.

"Své stanovisko jsem oznámila vedení KDU-ČSL, které vše respektovalo," řekla Třeštíková a dodala: "Pokud by nátlak pokračoval, rezignuji na svou funkci," oznámila Třeštíková na mimořádné tiskové konferenci.

Třeštíková reagovala na informace listu MF DNES, který napsal, že je to právě ona, kdo Formánka na úřad tlačí. Deník v této souvislosti také naznačil, že František Formánek mohl být jedním z lobbistů, kteří dojednali s poslanci Melčákem a Pohankou, aby tolerovali vládu Mirka Topolánka.

Třeštíková však zpochybnila, že má deník hodnověrné informace. "To je absolutně lživé," řekla k informaci, že by právě ona o Formánka stála.

Doporučil ho Melčák

František Formánek byl náměstkem na ministerstvu kultury od prosince 2005. Do funkce ho dosadil tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD).

Helena Třeštíková, nová ministryně kultury. Dekret se jmenováním právě dostala.
Helena Třeštíková, nová ministryně kultury. Dekret se jmenováním právě dostala. | Foto: Ondřej Besperát

Vítězslav Jandák dnes deníku Aktuálně.cz řekl, že Formánka doporučil do funkce Miloš Melčák.

"Já jsem byl na počátku svého působení na ministerstvu v tíživé personální situaci, kterou bylo neprodleně třeba řešit. V případě Františka Formánka jsem dal na doporučení. A pokud si dobře vzpomínám, byl jedním z těch, kdo mi jej doporučili, Miloš Melčák," prohlásil Vítězslav Jandák, který jmenoval Formánka prvním náměstkem.

Podle Jandáka byl Formánek naprostým profesionálem a v jeho práci exministr neviděl nikdy žádná pochybení.

Jandák sám se nad údajným tlakem ODS na jmenování Formánka podivil. "Pamatuji si, že jsem kvůli jeho jmenování byl ODS interpelován, tuším Miroslavou Němcovou, kvůli jeho bývalému působení v Nadaci Občanského fóra. Pan Formánek mě tenkrát ujistil, že je to vše v pořádku," řekl.

Odchod na vlastní žádost?

Formánek pak ve funkci skončil, když nastoupil nový ministr Martin Štěpánek. Oficiálně "odešel na vlastní žádost".

Podle informací deníku Aktuálně.cz, které potvrdily zdroje blízké ministerstvu, však Formánek odešel na přání ministra, který povolal zpět do funkce bývalého prvního náměstka Zdeňka Nováka. S prací Nováka nebyl spokojen ministr Jandák.

Melčák: Nic se nemění

Poslenec ČSSD Miloš Melčák deníku Aktuálně.cz řekl, že na jeho postoji se po oznámení ministryně Třeštíkové nic nemění. "Zítra budu tolerovat vládu," potvrdil.

Vládní mluvčí Martin Schmarz se zatím k oznámení Heleny Třeštíkové nechce vyjadřovat.

 

Právě se děje

Další zprávy