Ve sněmovně končí divadlo sedmi měsíců

Petr Holub
19. 1. 2007 2:00
Praha - Česko sleduje už sedm a půl měsíce unikátní divadlo. Dnes může přijít rozuzlení: Pokud druhá Topolánkova vláda získá důvěru. Uvnitř: INFOGRAFIKA

Má slíbených 102 z 200 poslanců.

Něco podobného nezažili nikde jinde na světě a všichni, kdo hledali příklady z jiných zemí, už dávno rezignovali.

Rozcestník
Mirek Topolánek
Jiří Paroubek
Václav Klaus
Pavel Bém
Miroslav Kalousek
Jiří Čunek
Martin Bursík
Přeběhlíci

Ještě v srpnu se za příklad dávalo Švédsko, kde před 33 lety rovněž získaly pravice a levice stejně hlasů. Po třech měsících vyjednala vítězná sociální demokracie toleranci menšinové vlády od pravicových stran výměnou za programové ústupky. O totéž se v Česku pokusila vítězná ODS.

Dalším vzorem mohlo být Rakousko z let 1999/2000. Tamní politici čtyři měsíce vyjednávali o velké koalici, až pravicoví lidovci přetáhli na svou stranu populisty a sestavili vládu bez sociálních demokratů.

Obě tyto varianty však padly během jediného týdne v srpnu. ČSSD opustila jednání o toleranci vítězné ODS a ihned poté odmítli lidovci vládu se sociálními demokraty s podporou komunistů.

Po srpnovém krachu skládají Češi reparát. Výsledkem druhého pokusu má být tradiční tuzemské řešení, použité už v letech 1996 a 2004, kdy důvěru či přežití vládě zajistili přeběhlíci.

Drama má několik hlavních postav, které bojovaly o svou politickou existenci a které dokázaly udržet diváky dlouhou dobu v napětí.

Klikněte myší na kteréhokoli z aktérů a projděte si jeho příběh.

Mirek Topolánek | Jiří Paroubek | Václav Klaus | Pavel Bém
Miroslav Kalousek | Jiří Čunek | Martin Bursík | Přeběhlíci


 

Právě se děje

Další zprávy