Paroubek: Odpadlík ČSSD se vrací k nám

Red Dom, ČTK
2. 1. 2007 21:25
Praha - Už nemáte jisté odbojné poslance ČSSD, musíte s námi jednat, vzkázal Paroubek ODS. Odpověď: Jednat budeme až po jmenování naší vlády.

"Možná, že se ODS ještě vrátí k jednacímu stolu s nějakým rozumným návrhem. Já bych to velice vítal, kdyby na základě rozhodnutí výkonné rady řekli, že přece jenom zjistili, že nemají napočítáno těch 101 hlasů, a že tedy je potřeba rozvinout ten pokus jiným směrem, tak jsme připraveni jednat," prohlásil v úterý Paroubek na Frekvenci 1.

A současně oznámil, že nejméně jeden "odbojný" poslanec ČSSD - Michal Pohanka - už zase slouží své straně.

Langer: Stojíme za důvěru

Občanský demokrat Ivan Langer na Paroubkovy nové výroky reagoval stručně: Začneme s ČSSD oficiálně jednat o podpoře druhé vlády Mirka Topolánka (ODS), ale až po jmenování čerstvé ministerské sestavy složené ze zástupců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

"Jakkoliv platí, že každý z nás by si dovedl představit jiné personální složení kabinetu, shodli jsme se, že koaliční program je kvalitní a proreformní. Stojí za to pokusit se pro tuto vládu získat důvěru," řekl Langer po večerním jednání stranického grémia.

Stovka poslanců ODS, lidovců a zelených pro získání důvěry nestačí, proto chce Topolánek jednat i s druhou nejsilnější stranou.

V lednu se vrátí

ČSSD ale zatím tvrdí, že trojkoalici rozhodně tolerovat nebude. A poslanec Pohanka, který byl po vystoupení z klubu označován jako jeden z přeběhlíků sympatizující s ODS, už prý podle Paroubka opět "patří" sociální demokracii.

"S panem Pohankou jsme domluveni, že by počátkem tohoto měsíce se opět vrátil do klubu sociální demokracie," prohlásil Paroubek. Pohanka, který odešel v říjnu, zdůvodnil tehdy svůj odchod tím, že na něj ČSSD, jmenovitě předseda poslaneckého klubu Michal Hašek vyvíjeli tlak.

Podobně svůj odchod z klubu zdůvodnil i další sociální demokrat Miloš Melčák. Ani u něj není jasné, jak by o nové vládě hlasoval - nelíbí se mu totiž koaliční program. Soudí, že ODS a ČSSD by se měly dohodnout na kompromisu, který by socialistům umožnil kabinet tolerovat.

PROJDĚTE SI příběhy dvou "přeběhlíků" ČSSD:

 

Právě se děje

Další zprávy