Je to studená občanská válka, řekl Klaus

redakce DOM, čtk
1. 1. 2007 18:15
Praha - V novoročním projevu prezident Václav Klaus vyzval k "vnitřní jednotě". Situace v zemi podle něj připomíná "studenou občanskou válku".
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: čtk

Čeští politici s prezidentovým projevem v podstatě souhlasí. Podle premiéra Mirka Topolánka byl státnický a měl jasné hodnotové poselství. Také šéf sociální demokracie a bývalý předseda vlády Jiří Paroubek v zásadě souhlasí s Klausovými názory na vnitropolitickou situaci, rozchází se s ním ale v postojích k zahraniční politice.

"Sedm měsíců nemáme vládu, která by měla důvěru Poslanecké sněmovny, což je rekord, kterým se chlubit nemůžeme," konstatoval ve své řeči Klaus. Volby podle něj ukázaly, že polovina lidí si přeje zásadnější a hlubší změny, druhá se jich obává. "Síly pravice a levice jsou v podstatě vyrovnané," dodal prezident.

Po celý uplynulý rok podle něj zemi nevládl řádný kabinet. "V první části loňského roku byla vláda paralyzována blížícími se volbami, v druhé polovině roku neexistencí mandátu od Poslanecké sněmovny. Skutečné vládnutí to nebylo ani v jednom případě," soudí Klaus.

V SOUVISLOSTECH
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V SOUVISLOSTECH

PŘEČTĚTE SI

Domnívá se také, že nekompromisní soupeření o vize, ideje a programy je především před volbami nezbytné pro demokracii. "Nesmí ale přerůst ve ´studenou občanskou válku´, kterou situace u nás do jisté míry připomíná," dodal.

O nové vládě se bude jednat u oběda

První menšinový kabinet občanských demokratů, lidovců a zelených v čele se šéfem ODS Mirkem Topolánkem, kterého Klaus jako vítěze voleb jmenoval premiérem, neuspěl v říjnu ve sněmovně s žádostí o důvěru. Klaus ale Topolánka poté znovu jmenoval premiérem.

Designovaný předseda vlády po krachu jednání s ČSSD představil na sklonku prosince prezidentovi návrh trojkoaliční vlády ODS, KDU-ČSL a zelených.

Doufá, že vedle poslanců těchto tří stran ji podpoří také "konstruktivní poslanci" z opozičních stran. Klaus ale váhá nad jmenováním ministrů, vadí mu, že by se vláda opírala o hlasy "přeběhlíků". Má také výhrady k personálnímu složení - funkci ministra zahraničí by podle něj kvůli křehkým vztahům s Rakouskem neměl zastávat Karel Schwarzenberg.

O nové vládě budou Klaus a Topolánek mluvit v úterý během novoročního oběda, který tradičně hostí hlava státu. Premiér již předeslal, že složení navrhované vlády měnit nehodlá.

EU pomáhá, ale také zbytečně reguluje

Ve svém dnešním projevu Václav Klaus také varoval před snahami oživit euroústavu.

Evropská unie, jejímž je Česká republika členem, sice podle něho nabízí nové příležitosti a odstraňuje mnohé zbytečné bariéry, zároveň ale také organizuje, reguluje a kontroluje životy lidí. Češi by se podle prezidenta měli v EU snažit, aby první aspekty převažovaly.

"K tomu, abychom to mohli co nejvíce ovlivnit, potřebujeme, abychom neztratili svobodu nebýt v unii přehlasováni. Hlasovací mechanismy a všechny další prvky institucionálního uspořádání proto nepodceňujme. Buďme obezřetní i v souvislosti se snahou německého předsednictví znovu otevřít diskusi o takzvané evropské ústavě, která je právě o těchto věcech," uvedl prezident.

V novoroční řeči se Klaus dotkl také působení českých vojáků v zahraničí. "Žijeme v otevřeném a vzájemně více a více propojeném světě. I když stále ještě patříme k novějším členům Severoatlantické aliance, získali jsme tam dobré jméno a prokázali jsme, že jsme partnery, na které je spolehnutí. Naše vojenské mise působí na několika místech světa a pomáhají tam
nastolovat bezpečnost a pořádek. Dělejme to v rozumné míře i nadále," uvedl prezident.

Reakce politiků? Souhlas i výtky

Za varování před přijetím euroústavy, stejně jako i za jiné části proslovu, sklidil Klaus tvrdou kritiku od šéfa zelených Martina Bursíka.

Šéf lidovců Jiří Čunek ocenil, že Klaus v tradiční řeči upozornil na důležitost mezilidských vztahů. Také ostatní politici hodnotili tuto část velmi kladně.

Téměř všichni vrcholní představitelé parlamentních stran se také shodli na potřebě reforem, o níž Klaus mluvil. "Je to jasná výzva hlavy státu, aby nová vláda byla. Chápu to i jako pozitivní východisko ze situace, kterou Václav Klaus nazval 'studenou občanskou válkou'", uvedl předseda ODS Mirek Topolánek.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ČTK řekl, že by spíše preferoval formulaci "potřeba permanentních reforem". "Reformy dělala i moje vláda a dělaly je také předešlé vlády, jinak by Česká republika nepatřila k tak rychle se ekonomicky vyvíjejícím státům s tak rychle rostoucí životní úrovní," uvedl expremiér.

Klausův termín o studené občanské válce považuje za výstižný politoložka Vladimíra Dvořáková. "Jsou to silná slova," uznala Dvořáková. Politici se ale podle ní dlouhodobě nechovají jako soupeři, ale nepřátelé, což má hluboké dopady. S prezidentem proto v tomto bodě souhlasí.

 

Právě se děje

Další zprávy