Koaliční vláda: Reformy, nebo končíme

Redakce DOM, čtk
28. 12. 2006 18:02
Praha - Hotovo: Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík podepsali dohodu o společném vládnutí. Teď čekají, až se kabinet uvolí prezident jmenovat. ČSSD vyloučila podporu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Václav Klaus k tomu mnoho chuti nemá. Před Vánoci na schůzce s šéfem ODS oznámil, že mu premiér nepřinesl smysluplné řešení. Prezident chtěl vládu s širokou podporou; minimálně mu pak chyběly podepsané záruky spolupráce budoucích tří vládních stran.

DOKUMENT
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

DOKUMENT

Co chce vláda prosadit

  • zachování bezplatného základního a středního vzdělání
  • jednotné státní maturity až po dokončení rámcových vzdělávacích programů
  • navýšení podpory vzdělávání, vědy a výzkumu z veřejných zdrojů
  • koalice nezavede školné na vysokých školách
  • narovnání vztahů mezi státem a církvemi, schválení smlouvy s Vatikánem
  • snížení schodku veřejných rozpočtů
  • jednotná daň z příjmu fyzických i právnických osob ve výši 17 až 19 procent se zvýhodněním rodin s dětmi a obyvatel s nízkými příjmy
  • zachování systému dvou sazeb DPH, základní výše bude činit 17 až 19 procent, výši snížené sazby bude stanovena dodatečně. Do snížené sazby budou zahrnuty kromě stávajících titulů ubytovací služby, dřevěné a rostlinné ekobrikety, pelety, štěpka a palivové dříví a technologická zařízení pro lokální výrobu tepelné energie z obnovitelných zdrojů
  • zrušení daně z dividend, kapitálových výnosů, dědické, darovací s výjimkou III. skupiny, z převodu nemovitostí a daně z nemovitostí ze zemědělské půdy
  • příprava a případná realizace privatizace ČSA, Letiště Praha a České pošty
  • zrušení povinnosti zavedení registračních pokladen
  • posouzeních jednorázových jednoročních daňových prázdnin živnostníků
  • zrušení pohřebného a takzvaného "pastelkovného"
  • zvýšení adresnosti sociálních příplatků
  • snížení porodného
  • zahájení důchodové reformy
  • novelizace zákoníku práce
  • zavedení poplatků za den pobytu v nemocnici, vydání receptu, návštěvu na pohotovosti a ambulantního specialisty
  • zrušení zákona o neziskových organizacích
  • omezení provozu kamionů na silnicích o víkendech
  • vypracování programu kombinované dopravy a výstavby logistických center, urychlení příprav výstavby vysokorychlostních tratí
  • zvážení budování jezů na Labi
  • zachování limitů těžby hnědého uhlí
  • nemělo by se začít s plánováním výstavby nových bloků jaderných elektráren
  • změna volebního systému tak, aby garantoval vyšší míru poměrného zastoupení stran a vítězi voleb přiřkl prémii v rámci přerozdělování mandátů
  • otevření diskuse o zavedení přímé volby prezidenta, starostů a hejtmanů
  • reforma policie, schválení změn ve zpravodajských službách
  • vyjmutí policejní inspekce z gesce ministerstva vnitra
  • vytvoření kriminálního úřadu, který by se věnoval vyšetřování zvlášť závažné kriminální činnosti

Tuto bariéru dnes lidovci, zelení a občanští demokraté odstranili. Dokument, podepsaný o druhé hodině odpolední v Kramářově vile, zahrnuje program společné vlády, rozdělení ministerských křesel a mechanismy koaliční spolupráce.

"Dokument jasně říká, že pokud vláda nebude moci dělat reformní kroky, tak vládnout nebude," prohlásil Topolánek.

Ještě předtím ale čeká jeho tým hlasování o důvěře, do něhož půjde bez jistoty většinové podpory.

Čtvrtroční neřešení

Dokument popisuje přesný postup pro případ, kdy koalice nebude schopna prosazovat klíčové zákony.

Kdykoliv, (nejpozději však při schvalování rozpočtu), souběžně předloží do sněmovny zákon, s nímž spojí žádost o vyslovení důvěry a koaliční poslanci se pokusí tři měsíce blokovat jeho projednávání.

Čtvrtroční neprojednávání zákona, s nímž vláda spojila svou důvěru, považuje ústava za jednu z variant, kdy prezident může (ale nemusí) rozpustit sněmovnu a vypsat nové volby.

"Pokud by rozpočet nebyl schválen, tak na základě neprojednaného zákona vláda požádá prezidenta o rozpuštění sněmovny a vypsání voleb do 60 dnů," řekl novinářům premiér.

Zásadní normy, jako je rozpočet, daňové zákony, předlohy s výrazným dopadem na veřejné finance, zákony týkající se ochrany vlastnictví a rozhodnutí o zahraniční či obranné politice státu hodlá kabinet předkládat výlučně po koaliční dohodě stran.

"Za koaličně dohodnutý se má takový vládní návrh a takové usnesení vlády, které podpoří alespoň polovina z přítomných ministrů z každé koaliční strany," uvádí se v dohodě.

Koaliční partneři si slíbili, že po celé volební období budou jednotně a v plném počtu svých poslanců postupovat při hlasování o důvěře či nedůvěře vládě a při jejím sestavení.

Strany také respektují právo premiéra navrhovat prezidentovi jmenování a odvolání ministrů, a to po vzájemné dohodě s předsedou příslušné vládní strany.

Hledá se ministr/yně

Text koaliční smlouvy ještě dopoledne dopilovával Mirek Topolánek.

Premiér a jeho budoucí 'náměstci' musí ještě získat náhradníka za Simeonu Zikmundovou, která měla v novém kabinetu Mirka Topolánka (ODS) vést legislativní radu. Nominovali ji lidovci; Zikmundová se však rozhodla, že před vládním křeslem dá přednost vedení Krajského úřadu Vysočina.

"Vyřešit toto nebylo pro podpis koaliční smlouvy nutné," poznamenal lidovecký šéf Čunek s tím, že hledá kandidáta pro tento post.

Jinak soupiska budoucích ministrů a ministryň nedoznala změn. "Já seznam ministrů měnit nebudu," řekl po podepsání dohody Topolánek.

Foto: Aktuálně.cz

Občanští demokraté, lidovci a zelení zatím nevědí, kdy se jejich ministři ujmou úřadů - prezident Václav Klaus dosud neoznámil, kdy Topolánkův tým jmenuje.

Vyjádřil výhrady ke Karlovi Schwarzenbergovi, který by podle něj kvůli svým vazbám na Rakousko dostatečně nehájil české národní zájmy. Zelení na jeho kandidatuře trvají.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Klaus také Topolánkovi vyčítá, že jeho vláda bude záviset na podpoře "přeběhlíků" - tedy poslanců, kteří opustili barvy opozičních stran. Řeč je zejména o Miloši Melčákovi, který nedávno opustil poslanecký klub ČSSD a mluví o potřebě stabilní vlády.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek Topolánkův záměr, jak vládnout, zkritizoval. Kritice podrobil i program vlády a s výjimkou "tří až čtyř lidí" i nové ministry.

Ve svém prohlášení zdůraznil, že ČSSD Topolánkovu vládu rozhodně nepodpoří.

"V hlasování o důvěře shoří i druhý vládní pokus Mirka Topolánka. Plnou zodpovědnost za nastalý stav a za pokračování politické krize nese ODS, která těsně před dokončením rozbila projekt pravolevé vlády s účastí ČSSD a velmi silnou podporou v Poslanecké sněmovně," připomněl Paroubek rozhodnutí výkonné rady ODS zastavit jednání s ČSSD.

Foto: Ludvík Hradilek

V osmnáctičlenné vládě bude mít ODS devět křesel, obě menší strany si rozdělily druhou polovinu míst - lidovci mají spravovat pět a zelení čtyři ministerstva.

Části ODS se ovšem nelíbí, že se nejsilnější strana vzdala vlivných resortů financí a pro místní rozvoj ve prospěch KDU-ČSL.

I proto si dnes výkonná rada ODS vymínila, že podepsanou smlouvu ještě hodlá posoudit. ""Byla podepsána koaliční dohoda, je vhodná chvíle s ní se všemi detaily seznámit oba vrcholné orgány ODS," řekl poslanec Petr Tluchoř.

  • V SOUVISLOSTECH:
    Analýza: Nemáme vládu? Nečekaně pozitivní jev

    ..."Sedm měsíců bez vlády není selhání. Zdejší demokracie nebyla připravena, aby zvládla nápor situace, kdy oba politické bloky získaly ve volbách stejný počet poslanců. Když se odhalí vnitřní nedostatky, je to pozitivní," říká brněnský politolog Jaroslav Šabata, který má blízko k ČSSD...

 

Právě se děje

Další zprávy