Klaus řekl, proč nechce Schwarzenberga

Redakce DOM, čtk
28. 12. 2006 7:00
Praha - Nebyl by k Česku dost loajální a náležitě by nehájil národní zájmy. To jsou důvody, proč prezident odmítá jméno nového ministra zahraničí.
Kandidát zelených do křesla ministra zahraničí Karel Schwarzenberg.
Kandidát zelených do křesla ministra zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prezident Václav Klaus učinil před týdnem krajně nestandardní krok: Nad návrhem nové vlády Mirka Topolánka výslovně vetoval jméno šéfa české diplomacie. Pozastavil se nad tím, že by Černínský palác měl vést senátor Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg a jeho někdejší šéf, exprezident Václav Havel.
Schwarzenberg a jeho někdejší šéf, exprezident Václav Havel. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dnes prostřednictvím textu, který poskytl Mf Dnes, prezident vysvětlil, proč je pro něj Schwarzenberg nepřijatelný. Jako ministr by podle Klause dostatečně nehájil zájmy České republiky. Vadí mu také, že ho nominovala Strana zelených, která podle něj zastává často extrémní názory.

"Vidím jako problém, že by na postu šéfa české diplomacie byl člověk objektivně motivovaný existující dvojí osobní, respektive občanskou loajalitou. Česko-rakouské vztahy potřebují jasné vymezení, otevřenou diskusi a důsledné prosazovaní českých zájmů," napsal v Mf Dnes Klaus.

NEbyl by dost loajální, myslí si Václav Klaus.
NEbyl by dost loajální, myslí si Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Ministr zahraničí musí podle něj "jasně, ostře a z vlastního přesvědčení" hájit zájmy České republiky. Klaus uvedl, že Schwarzenberg je spojen s Českem pouze menší částí svého života i majetku a s normálním životem lidí přišel do styku pouze okrajově.

Jsou to jen omyly, předsudky a někdy s prominutím i kecy, reagoval Schwarzenberg. "Možná bych požadavkům pana prezidenta vyhovoval, pokud bych celý život strávil jen v jihočeských Čimelicích. Nemyslíte ale, že mohu této zemi přece jenom mnohem více prospět svými letitými kontakty," řekl listu Schwarzenberg.

Klausovi rovněž vadí, že jako kandidát zelených reprezentuje jen menšinovou a v mnoha směrech "extrémní část" politické scény. Tímto výrokem zas prezident popudil zelené, kteří naprosto odmítají, aby kdokoli jejich stranu řadil mezi extrémní.

 

Právě se děje

Další zprávy