Klausův projev přinesou tři televize

ČTK
27. 12. 2006 16:45
Praha - Tradiční projev prezidenta Václava Klause budou na Nový rok přenášet v živém vysílání všechny tři celoplošné televize.
První blok konference přenášela živě ČT 24. Takže jste projev prezidenta možná viděli i vy.
První blok konference přenášela živě ČT 24. Takže jste projev prezidenta možná viděli i vy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na třech televizních stanicích promluvil prezident přímo také před rokem. V předchozích dvou letech však vysílaly prezidentovu řeč jen veřejnoprávní Česká televize a komerční Nova.

Právě rozšíření o komerční televizi Prima, která má tentokrát na starost technické zajištění přenosu, zvýšilo pravděpodobně i sledovanost projevu. V lednu ho vidělo zhruba 2,9 milionu dospělých diváků, tedy asi třetina všech dospělých v České republice, což bylo více než loni (2,5 milionu diváků) a předloni (2,6 milionu lidí).

Novinkou v technickém pojetí novoroční promluvy bude možná použití takzvaného kamerového jeřábu, což by přenos oživilo. Dnešní Lidové noviny napsaly, že Prima dá prezidentovi na výběr, zda bude chtít u projevu sedět či stát.

Zatímco Klausovi předchůdci měli při novoroční řeči ve zvyku sedět, Klaus zatím vždy stál. Václav Havel také na rozdíl od Klause svoji řeč natáčel předem a z televizí ji vysílala pouze Česká televize.

Dá se očekávat, že Klaus se v promluvě dotkne politické situace v zemi, která již sedm měsíců nemá vládu s důvěrou sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy