Vláda řeší lustrace a s nimi novou krizi

Redakce DOM, ČTK
23. 11. 2005 20:05
Praha - Premiér Jiří Paroubek dnes podpořil návrh KSČM na zrušení lustračních zákonů, které zapovídají exponentům bývalého režimu zastávat funkce ve státní správě.

Krátce na to koaliční partneři jeho kabinetu vystoupili s velmi ostrým prohlášením, v němž Paroubkovu náklonnost návrhu komunistů odsoudili.

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) by lustrační zákony zrušil.
Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) by lustrační zákony zrušil. | Foto: Ondřej Besperát

Volební lídr ČSSD Paroubek uvedl, že lustrační zákony pokládá za nadbytečné a překonané. "Zákon splnil svoji roli a ochránil v prvních letech demokratického režimu veřejnou správu před potenciálním vlivem agentů Státní bezpečnosti," řekl premiér. "Pokud bych byl poslancem, osobně bych podpořil jeho zrušení," dodal.

Po protestu partnerů...

Jeho slova se dotkla zejména předsedy KDU-ČSL, který před dvěma měsíci vyvolal vážnou vládní krizi právě kvůli příklonu sociálních demokratů ke KSČM.

Paroubkův návrh popudil šéfa lidovců Miroslava Kalouska.
Paroubkův návrh popudil šéfa lidovců Miroslava Kalouska. | Foto: Aktuálně.cz

"ČSSD si bude muset vybrat, zda chce v dlouhodobé perspektivě spolupracovat s 'estébáky', nebo s křesťanskými demokraty," řekl Kalousek.

Také šéf Unie svobody-DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec považuje zrušení lustračního zákona za nepřijatelné. Jeho strana návrh rozhodně nepodpoří. "Považuji tento návrh několik dnů po výročí sametové revoluce za výsměch úsilí o demokratický stát," uvedl.

Ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec.
Ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec. | Foto: Archiv US-DEU

Paroubek považuje tyto reakce za přehnané a expresivní; tvrdí, že lustrační zákon je založen na principu kolektivní viny. "Lustrační zákon je nedokonalý, nepostihl ani všechny špičky komunistického režimu, například bývalé ministry komunistických vlád," sdělil premiér.

...Paroubek zmírnil

Večer však premiér svou rétoriku zmírnil. V prohlášení, které rozeslal médiím, píše, že zánik zákonů bude možný až poté, co začne platit zákon o státní službě. "Také očekávám v sociální demokracii v příštích dnech širokou debatu o této problematice a jejímu výsledku přizpůsobím své konečné stanovisko," poznamenal premiér.

Zároveň svým koaličním partnerům vzkázal, že těsně před schválením státního rozpočtu nestojí o vládní krizi.

"ČSSD samozřejmě nechce v tuto chvíli ohrozit stabilitu země, když jedna z koaličních stran naznačuje, že by mohla odejít z koaliční vlády," uvedl Paroubek.

Na druhou stranu však Kalouskovi připomněl, že předchůdce dnešní lidové strany - ČSL - se čtyřicet let podílela na komunistickém režimu. "A první polistopadový předseda ČSL byl agentem StB," dodal.

Pokus už tu byl

Zrušení lustračních zákonů navrhla poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová v rámci návrhu zákona na změny norem související s novým antidiskriminačním zákonem. Tato norma má dát jasnější pravidla ochraně před diskriminací kvůli rase, pohlaví, sexuální orientaci či věku.#reklama

O zrušení lustračních zákonů se komunističtí poslanci neúspěšně pokusili naposledy v červnu 2003.

Proti zrušení lustrací se postavily ODS, KDU-ČSL, US-DEU a část poslanců ČSSD. Lidé, kteří chtějí zastávat například vysoké funkce ve státní správě, tak musejí i nadále předkládat osvědčení, že před rokem 1989 nebyli vysokými funkcionáři komunistické strany či příslušníky a agenty komunistické tajné policie - StB.

 

Právě se děje

Další zprávy